ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες εκατομμύρια χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό

Η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην κακή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης

Τα δικαιώματα που στο σοσιαλισμό ήταν αυτονόητα, στον καπιταλισμό είναι ζητούμενο για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν «ξεβραστεί» όπως οι άστεγοι της φωτογραφίας

Associated Press

Τα δικαιώματα που στο σοσιαλισμό ήταν αυτονόητα, στον καπιταλισμό είναι ζητούμενο για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν «ξεβραστεί» όπως οι άστεγοι της φωτογραφίας
ΜΟΣΧΑ.--

Περίπου δέκα εκατομμύρια Ρώσοι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, Γκενάντι Ονιχτσένκο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ «Καθαρό Νερό 2010», που πραγματοποιείται στη Μόσχα. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το «Ρία Νόβοστι», ότι «ένα άτομο στα δεκατέσσερα» υποφέρει και ότι «ο εφοδιασμός σε νερό δεν καλύπτει τις υγειονομικές νόρμες». Εκθεση του Απρίλη του 2009 από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αποκάλυπτε πως «ένας κάτοικος στους δύο στη Ρωσία είναι υποχρεωμένος να πίνει νερό όχι ικανοποιητικής ποιότητας...». Το ίδιο κείμενο ανέφερε πως «οι βασικές αιτίες» της κακής ποιότητας του νερού είναι «η φθορά των σωλήνων παροχής του νερού στα σπίτια καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο γενικώς».

Είναι και αυτό άλλη μια συνέπεια των 20 χρόνων από την ανατροπή του σοσιαλισμού, που οδήγησε, στον 21ο αιώνα των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα το στοιχειώδες δικαίωμα του λαού σε ασφαλές πόσιμο νερό να αμφισβητείται.

Στο συγκεκριμένο Φόρουμ παίρνουν μέρος περίπου 1.000 άνθρωποι από τη Ρωσία και άλλες 40 χώρες, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Λετονία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στόχος τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι να ...βοηθηθούν οι ρωσικές και ξένες εταιρείες στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα των υδάτων και του καθαρισμού του νερού (δηλαδή, νέο πεδίο δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο). Μάλιστα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια ρούβλια (πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια) για το ομοσπονδιακό πρόγραμμα «Καθαρό Νερό» έως το 2013.

Τέλος, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε χτες ένα πενταετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προϋπολογισμού 42 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις είναι η εταιρεία πετρελαίου «Rosneft», η ημικρατική τράπεζα «Sberbank», η κρατική τράπεζα VTB, αλλά και «άλλες στρατηγικού χαρακτήρα οικονομικές μονάδες», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιγκόρ Τσουβάλοφ, καθώς «το πρόγραμμα αυτό αφορά 900 επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων της οικονομίας».

ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ 33 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
Η εταιρεία δεν τους επέτρεψε να βγουν έγκαιρα!

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Η εγκληματική πολιτική της εταιρείας του ορυχείου - κάτεργου του San Esteban και οι διαχρονικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκαλυφθεί, εντούτοις μια ακόμη πτυχή της περιπέτειας των 33 εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων έρχεται στο φως. Οι μεταλλωρύχοι είχαν ζητήσει να βγουν από το ορυχείο τρεις ώρες πριν τον εγκλωβισμό τους στις 5 Αυγούστου του 2010, καθώς άκουγαν ασυνήθιστους θορύβους, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους το αρνήθηκαν, προκειμένου να μη διακοπεί η χρυσοφόρα εξόρυξη, που τους απόφερε τεράστια κέρδη. Ετσι οι 33 εργάτες, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα 700 μέτρα στα έγκατα της γης για 69 μέρες μέχρι τη διάσωσή τους. Θυμίζουμε ότι στο ορυχείο - κάτεργο δεν υπήρχαν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ούτε και η υποχρεωτική σκάλα στον αγωγό εξαερισμού.

Την καταγγελία της άρνησης της εταιρείας έκανε ο βουλευτής Κάρλος Βίλχες, της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης-UDI δηλώνοντας ότι πρόκειται για τη μαρτυρία ενός εκ των μεταλλωρύχων που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Κοπιαπό. «Μου ανέφερε ότι άρχισαν να ακούν δυνατούς θορύβους στις 11:00. Ζήτησαν να βγουν έξω αλλά δεν τους έδωσαν την άδεια» δήλωσε ο Βίλχες σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Κατά τα άλλα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πλέον επικεντρωθεί στην προσωπική ζωή των 33 μεταλλωρύχων που διασώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα από το ορυχείο του Σαν Χοσέ , οι οποίοι εξακολουθούν να είναι το προτιμητέο και πλέον κερδοφόρο «κρέας» στις μηχανές των ΜΜΕ. Ετσι μεγιστάνας των ορυχείων της Χιλής προβάλλεται να προσφέρει δώρα χρηματικά και μηχανές στους εργάτες, δείπνα και δήθεν φροντίδα για τα παιδιά τους σε μια προσπάθεια να το παίξει ...υπεύθυνος εργοδότης και κοντά στους εργάτες.

  • Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των δύο μεταλλωρύχων σε χρυσωρυχείο της εταιρείας MINESADCO στο Εκουαδόρ. Οι μεταλλωρύχοι εγκλωβίστηκαν όταν κατέρρευσε στοά, ενώ δύο συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους.
ΙΡΑΝ
«Πυρηνικές» συζητήσεις και πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη δυσφορία της ιρανικής ηγεσίας για το ότι δεν έχει ακόμη οριστεί σαφώς ο κατάλογος των ζητημάτων που θα συζητηθούν κατά την προγραμματιζόμενη για τα τέλη Νοέμβρη νέα συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Ιράν και της ομάδας των «6» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας), εξέφρασε χτες ο επίσημος Ιρανός διαπραγματευτής. Ο Σαγιάντ Τζαλίλι υποστήριξε ότι η Τεχεράνη έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πρόθυμη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά εφόσον η ατζέντα τους είναι, εκ των προτέρων, σαφώς καθορισμένη.

Τελική ημερομηνία για την επανάληψη των επαφών αυτών δεν έχει ανακοινωθεί αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με διαρροές, είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοέμβρη στη Βιέννη. Κατά πολλούς αναλυτές, ακριβώς με αυτή τη συνάντηση σχετίζεται και η αιφνιδιαστική χτεσινή ανακοίνωση της ιρανικής Γενικής Εισαγγελίας ότι τελικά, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο ...έρευνας, θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας οι τρεις Αμερικανοί ορειβάτες που είχαν συλληφθεί σε ιρανικό έδαφος, και διατείνονται ότι διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν με το Ιράν. Η υπόθεση αυτή είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την Ουάσιγκτον.

Οι δύο νεαροί Αμερικανοί κρατούνται στο Ιράν και η κοπέλα, η Σάρα Σράουντ, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μισού εκατομμυρίου δολαρίων, πριν περίπου ένα μήνα, για λόγους υγείας, αλλά ζητάται να επιστρέψει για τη δίκη, κάτι που δε μοιάζει πιθανό. Την άμεση απελευθέρωσή τους ζήτησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τίποτε δε στοιχειοθετεί την παραπομπή τους. Οι δε οικογένειές τους επανέλαβαν ότι είχαν θετικές διαβεβαιώσεις ως προς την απελευθέρωσή τους από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόκληση η σύνοδος του ΟΟΣΑ στην Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αρχισε, χτες, αγνοώντας τις αραβικές και παλαιστινιακές διαμαρτυρίες η τριήμερη σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη δυτική Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και πολλές αραβικές ηγεσίες κάλεσαν τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ να μποϋκοτάρουν τη σύνοδο που διοργανώνει το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή ως τόπου διεξαγωγής της Ιερής Πόλης δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μεθοδευμένη ισραηλινή επιδίωξη για αναγνώριση της πόλης ως ισραηλινής πρωτεύουσας.

Αν και επισήμως η ισραηλινή ηγεσία έχει αρνηθεί ότι έχει τέτοιες προθέσεις, οι δηλώσεις, πριν λίγες μέρες, του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού ότι «η πραγματοποίηση της συνόδου στην Ιερουσαλήμ αποτελεί μια μορφή αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας», υποχρέωσαν, έστω και για τυπικούς λόγους, τον εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ να προβεί σε διαψεύσεις. Οπως και να έχει, από τα 33 μέλη του Οργανισμού, στη δυτική Ιερουσαλήμ παρευρίσκονται τα 28, με την πιο ηχηρή απουσία να είναι αυτή της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έγινε δεκτό στον ΟΟΣΑ, με ιδιαίτερη παρέμβαση των ΗΠΑ, μόλις το Μάη και είναι η πρώτη σύνοδος που οργανώνει.

Καταγγελίες και ατυχήματα

Σε, κατά λάθος, εκπυρσοκρότηση εκρηκτικών φαίνεται ότι οφείλεται η έκρηξη που συγκλόνισε, χτες το πρωί, κτίριο της «Χαμάς» στη Ράφα, και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ γυναίκες και παιδιά. Η ίδια η οργάνωση απέφυγε να κατηγορήσει το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν σχολείο θηλέων έξω από τη Νάμπλους. Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από παλαιστινιακές πηγές, αν και γεγονός είναι ότι οι πυρπολήσεις παλαιστινιακών δημοσίων κτιρίων αλλά και περιουσιών είναι προσφιλής τακτική μεταξύ των εποίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ