ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
Τραγικές ελλείψεις σε δημόσιες δομές

Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (φωτ.) εφημερεύει για τις ...ανάγκες όλης της χώρας πλην Μακεδονίας και Θράκης

Eurokinissi

Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (φωτ.) εφημερεύει για τις ...ανάγκες όλης της χώρας πλην Μακεδονίας και Θράκης
Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές να βιώνουν τραγικές καταστάσεις. Οι ελάχιστες και ανεπαρκείς για τις ανάγκες δημόσιες δομές είναι συγκεντρωμένες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση στην επαρχία είναι τραγική - ενδεικτικό είναι ότι σε 33 νομούς της χώρας δεν υπάρχει καμία δημόσια παιδοψυχιατρική δομή. Τεράστια έλλειψη υπάρχει και στη νοσηλεία, αφού σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 28 κρεβάτια νοσηλείας, όταν για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 110. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου παιδοψυχίατροι - μέλη της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Υπογράμμισαν ότι για όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τη Μακεδονία και Θράκη, εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο η Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) με 12 κλίνες, που είναι σχεδόν στο σύνολό τους καλυμμένες από χρόνιους πάσχοντες κάποιοι απ' τους οποίους είναι ενήλικες. Στο πρόγραμμα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» προβλεπόταν το κλείσιμο του ΠΝΑ και η δημιουργία τουλάχιστον εννέα ψυχιατρικών τμημάτων παιδιών και εφήβων στην Αττική και στην επαρχία, όμως κανένα απ' τα τμήματα δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Κατά κύριο λόγο τα κονδύλια του «Ψυχαργώς» απορροφήθηκαν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση εξελίχτηκε σε διαδικασία εκχώρησης των υπηρεσιών ψυχιατρικής περίθαλψης στους ιδιώτες, που πλέον - καθώς το κράτος έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης - αναστέλλουν τη λειτουργία υπηρεσιών, υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πάσχοντες ή έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες.

Στη συνέντευξη, αναφέρθηκε ακόμα ότι η κραυγαλέα απουσία δημοσίων δομών έχει ως αποτέλεσμα και οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κ.λπ.) να λειτουργούν ως διεκπεραιωτές, χορηγώντας τις βεβαιώσεις που χρειάζονται οι γονείς, προκειμένου να αναζητήσουν τη θεραπεία του παιδιού τους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν οδηγούνται στην απόγνωση!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 20% των παιδιών και εφήβων θα παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα και θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη και ότι το 10% αφορά σοβαρές και χρόνιες ψυχολογικές διαταραχές. Επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών θα υπάρξει αύξηση των αυτοκτονιών, της παραβατικής συμπεριφοράς, των ψυχικών προβλημάτων, της εξάρτησης από ουσίες κ.ά.

Η Υγεία πρέπει να 'ναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Σε ερώτηση του «Ρ» οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι οι ΜΚΟ κατά κύριο λόγο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, λόγω της υποχρηματοδότησης και ότι κάποιες ΜΚΟ προσφέρουν επιστημονικό έργο, στηρίζοντας έτσι τη λογική ότι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους η υγεία, ψυχική και σωματική. Αλλά μια οικογένεια σε απόγνωση που έχει ένα παιδί με ψυχιατρικό πρόβλημα πώς θα διαλέξει ποια ΜΚΟ προσφέρει επιστημονικό έργο και με ποια κριτήρια; Είναι ευθύνη του κράτους να καλύψει ολόπλευρα τις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών, εφήβων και της οικογένειας.

Ο ρόλος μιας επιστημονικής εταιρείας και μάλιστα στον τομέα της ψυχικής υγείας, είναι απλά να διαπιστώνει τα προβλήματα; Ο ρόλος του κοινωνικού επιστήμονα στον τομέα της στήριξης του παιδιού και μάλιστα στη συλλογική του έκφραση θα πρέπει να αναδεικνύει τις αιτίες, να παίρνει θέση, να καταγγέλλει τους υπεύθυνους και να προκρίνει εκείνες τις λύσεις που απαντούν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του παιδιού και της οικογένειας. Δυστυχώς, παρότι οι επιστήμονες της Εταιρείας έχουν εμπειρία, στήριξαν τη λεγόμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και σήμερα - που πλέον διαπιστώνονται οι δραματικές επιπτώσεις - δε βγάζουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Δηλαδή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κριτήριο την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού γιατί κέρδος και υγεία δε συμβιβάζονται. Οτι τα προβλήματα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στο ΠΝΑ χρησιμοποιήθηκαν απ' το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε αριστερό άλλοθι στο όλο εγχείρημα, για να προχωρήσει η παραπέρα διάλυση του δημόσιου τομέα, να γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας και να γίνει το μεγάλο «πάρτι» των ΜΚΟ με τις χρηματοδοτήσεις, φορτώνοντας αβάσταχτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Οι αγροτικοί γιατροί είναι το αποκούμπι στα χωριά

Οι αγροτικοί γιατροί αποτελούν στήριγμα και αποκούμπι της εργατικής, λαϊκής οικογένειας της υπαίθρου και σιγουριά των απόμαχων των χωριών στον τομέα της Υγείας, καθώς είναι αυτός που πρώτος τους επισκέπτεται για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα υγείας, τονίζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτικών γιατρών στο νησί της Λέσβου.

Το ΠΕΚ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γιατρούς σχετικά με τις κινητοποιήσεις τους «για τα μεσαιωνικά ωράρια εργασίας που εξαναγκάζονται από τον διορισμένο, από την κυβέρνηση, διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, για τις τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, φαρμακευτικού υλικού, καθώς και την επιβολή χαρατσιού 3 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας, ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση, μέτρο που θα πλήξει ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και τους μετανάστες».

«Ισως, υπογραμμίζει το ΠΕΚ, για την κυβέρνηση τα παραπάνω είναι άνευ ουσίας, γιατί η πολιτική της είναι πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της πολιτικής της εντάσσει και τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου. Θεωρώντας την υγεία ως κόστος και εμπόρευμα, με κάθε τρόπο επιδιώκει την παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Ετσι, με τον πολυδιαφημιζόμενο Καλλικράτη, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιέλθει στους δήμους και η Δευτεροβάθμια στις Περιφέρειες, χωρίς τους ανάλογους πόρους, που ήδη έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι με την άμεση και ιδιαίτερα με την έμμεση φορολογία, όπου τα Κέντρα Υγείας, απαξιωμένα πια από την πολιτική της κυβέρνησης και από τη ρητή δέσμευση με το Μνημόνιο, θα περιέλθουν σε μαρασμό και θα αναθέσουν τη λειτουργία στους δήμους και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα Νοσοκομεία θα γίνουν εμπορικά, που θα πουλάνε υπηρεσίες υγείας, παραδομένα πλήρως στο κεφάλαιο, που όλο και περισσότερο εδραιώνεται στο χώρο της Υγείας. Κραυγή απόγνωσης πριν από μέρες είχαμε και από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για έλλειψη φαρμακευτικών υλικών κ.ά. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Μονάδα ΙΚΑ Μυτιλήνης».

«Θεωρούμε τους αγροτικούς γιατρούς, τμήμα εργαζομένων στην Υγεία, με ίσα συνδικαλιστικά, εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους», τονίζει σε άλλο σημείο το ΠΕΚ, καλώντας στη συγκρότηση λαϊκού μετώπου που θα παλεύει για:

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κάλυψη όλων των κενών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία του νομού, με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, μόνιμο με πλήρη απασχόληση με πενθήμερο με 30 ώρες και 1 εφημερία την εβδομάδα. Απορρόφηση όλων των γιατρών και νοσηλευτών που περιμένουν άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι, παρά τις τεράστιες ανάγκες για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

-- Ενταξη των Αγροτικών Γιατρών στο ωράριο των μόνιμων γιατρών, με ανάλογα ρεπό και μισθολόγιο.

Νέο πυροτέχνημα φιλανθρωπίας

Σε μια προεκλογική κίνηση υποκατάστασης της πρόληψης προχώρησε χτες ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Δημοτικού Διαδικτύου Υγείας (ΔΔΥ), το οποίο είναι απ' τους βασικούς διεκδικητές στην παροχή του «βασικού πακέτου» σε επίπεδο δήμων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μετά την «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας. Μετά από συνάντηση με τον πρέσβη της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα ενημέρωσης και εξέτασης για την ηπατίτιδας Β' στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, το ΔΔΥ και μια πανεπιστημιακή κλινική συνεργάζονται για να πείσουν τους μετανάστες να βολευτούν με μερικές περιορισμένες εξετάσεις. Ετσι, ώστε να παραιτηθούν ακόμα και από την ιδέα της διεκδίκησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, ενιαίου και με καθολικό χαρακτήρα, δωρεάν και σταθερό, για όλους. Κάτι που μπορεί να προσφέρει μόνο ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας συνδεδεμένο με τους τόπους εργασίας και διαμονής όλου του πληθυσμού, περιλαμβανομένων βέβαια και των μεταναστών από όλες τις χώρες και όχι μόνο απ' την Αλβανία. Μ' άλλα λόγια, εκτός απ' το ότι διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, αποτελεί και κοροϊδία στην κυριολεξία να καλούνται οι μετανάστες απ' όλη τη χώρα σε μια και μόνο κλινική, ενός νοσοκομείου της Αθήνας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ