ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προπαγανδίζει το μονόδρομο της πλουτοκρατίας

«Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, θα δώσω όμως εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες», λέει ο Α. Σαμαράς

Κυβέρνηση και ΝΔ προπαγανδίζουν σαν μονόδρομο την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία προσπαθούν να θωρακίσουν. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους

Motion Team

Κυβέρνηση και ΝΔ προπαγανδίζουν σαν μονόδρομο την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία προσπαθούν να θωρακίσουν. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους
Ρόλο Μεσσία για την έξοδο από την κρίση αναθέτει στο κεφάλαιο ο Α. Σαμαράς, πλειοδοτώντας σε νέα μέτρα που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. «Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, θα δώσω όμως εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες, για να δώσουν δουλειά στους πολίτες», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να καταδείξει το περιεχόμενο που δίνει στην «ανάπτυξη».

Από το Νομό Μαγνησίας, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Α. Σαμαράς ζήτησε «να υπάρξει άμεσα τόνωση της αγοράς, ώστε να παραχθεί εισόδημα για τους εργαζόμενους, τζίροι για τις επιχειρήσεις, κέρδη για τους επιχειρηματίες, θέσεις εργασίας για τους ανέργους». Απαίτησε δηλαδή μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, με το πρόσχημα ότι από αυτή θα ωφεληθούν εξίσου και οι εργαζόμενοι.

Στη πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ εντείνει προεκλογικά την προπαγάνδα υπέρ του μονόδρομου της πλουτοκρατίας, βάζοντας ταυτόχρονα πλάτη για να περάσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή οι ανατροπές που καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη, όπως οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, συστρατεύεται στο μέτωπο για την παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, προβάλλοντας την πλήρη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου ως αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν τάχα επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή ήταν δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Θ. Καράογλου, ο οποίος επανέλαβε τις εκκλήσεις των επιχειρηματιών «να σταματήσει η συνεχής άνοδος των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «διαπομπεύει κάθε μέρα ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους», παραπέμποντας στην περαίωση, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, την αύξηση των προκαταβολών φόρων από τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας, ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει το λαό όταν δηλώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά τα μέτρα ο ίδιος τα θεωρεί αναπόφευκτα, όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνει ότι το μήνυμα της ΝΔ «κερδίζει το λαό», ενώ το ΠΑΣΟΚ «εισπράττει τη μια δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη» και για να τονώσει το εκλογικό ακροατήριο εκτιμά ότι «μια εκλογική αναμέτρηση που τη θεωρούσαν περίπατο μέχρι πριν από ένα - δύο μήνες, γίνεται τώρα ένα θρίλερ γι' αυτούς».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στο απυρόβλητο η φιλομονοπωλιακή στρατηγική

Να αποκρύψει τις διαχρονικά μεγάλες ευθύνες του κόμματός του για τη στήριξη κομβικών αντιλαϊκών επιλογών και το «νήμα» που τις συνδέει με την πολιτική που αποτυπώνεται στο μνημόνιο, προσπάθησε και χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βόλο. Κατά τα αναμενόμενα, ξιφούλκησε εναντίον του μνημονίου, χωρίς να πει μια λέξη για τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης - αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι το μνημόνιο -, που υλοποιείται σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωένωσης.

Στην προσπάθειά του να βγάλει «λάδι» αυτή τη στρατηγική, απέδωσε την «ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα» και την προσπάθεια να βγει η πλουτοκρατία αλώβητη απ' την κρίση «σε μια λογική που δεν μπορούμε να την ανεχτούμε». Αποκαλυπτικός ήταν ο Αλ. Τσίπρας και στο ζήτημα για τον ποιο δρόμο ανάπτυξης υπερασπίζεται το κόμμα του, όταν αναφερόμενος στον Αστακό περιόρισε την κριτική του στην «ανομία και ασυδοσία» επενδυτών - κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι «προφανώς και χρειάζονται επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα δημόσιες επενδύσεις, παραγωγικές επενδύσεις και ιδιωτικές θα λέγαμε, όμως δεν μπορεί σ' αυτή τη χώρα να καταστρατηγούμε το Σύνταγμα και τους νόμους».

Μιλώντας για την «εναλλακτική πρόταση» του ΣΥΝ, εστίασε σε τέσσερα σημεία, ενδεικτικά μιας πολιτικής διαχείρισης του συστήματος: «Αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ασφάλιση κοινωνική. Αναδιανομή του πλούτου και ανάπτυξη». Επεξηγώντας, ζήτησε από την κυβέρνηση «να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανεισμό με άλλους όρους και επιμήκυνση βεβαίως της αποπληρωμής και διαγραφής μέρους του χρέους». Τέλος, χρέωσε στην κυβέρνηση έλλειψη «πυγμής και αυτοπεποίθησης» (!), εισηγούμενος προφανώς τη σαθρή άποψη ότι μια άλλη καπιταλιστική κυβέρνηση, με «πυγμή» και «αυτοπεποίθηση», θα μπορούσε να δώσει απάντηση στην κρίση του συστήματος από φιλολαϊκή σκοπιά.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Κατατέθηκε από τον Φ. Πετσάλνικο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής για το οικονομικό έτος 2011. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του προέδρου της Βουλής στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχουν περικοπές ύψους 20.104.200 ευρώ σε σύγκριση με το 2010, χρονιά η οποία ήταν επίσης μειωμένη κατά 3.887.000 ευρώ σε σχέση με το 2009.

Σε ποσοστιαία κλίμακα οι περικοπές φθάνουν το 9,22% και εμφανίζονται πενταπλάσιες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010. Οι περικοπές αφορούν κυρίως στις αποζημιώσεις των βουλευτών, στις αποδοχές και τα επιδόματα των υπαλλήλων, στα μισθώματα κτιρίων, σε εκθέσεις και κάθε είδους δαπάνες δημοσίων σχέσεων, στις προμήθειες εξοπλισμού και έργων τέχνης, επίπλων, στις επιχορηγήσεις και στα έξοδα μετακίνησης του προσωπικού στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ενδεικτικά, η συνολική αποζημίωση των βουλευτών είναι μειωμένη κατά 5.880.500 ευρώ, οι αποδοχές των υπαλλήλων κατά 7.398.400 ευρώ και οι δαπάνες τηλεπικοινωνιών, εκθέσεων, εκδόσεων, εκτυπώσεων και συνεδρίων κατά 1.812.400. Το συνολικό ύψος των προτεινόμενων πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2011, είναι 197.988.000 ευρώ, έναντι 218.092.200 του οικονομικού έτους 2010.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει και με πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου.

ΛΑ.Ο.Σ.
Επίδειξη ξενοφοβίας και επικίνδυνη ρητορική

Σε επίδειξη ξενοφοβίας και επικίνδυνης ρητορικής επιδόθηκε χθες ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αττική. Μίλησε για «τον κίνδυνο της ισλαμοποιήσεως», υποστηρίζοντας ότι αυτός έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Επίσης υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που θα γίνει μνημείο του Ισλάμ, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον που θα ήθελε να πει "δεν με εξυπηρετεί πλέον, θέλω να το κλείσω", θα ερχόταν αντιμέτωπη με την οργή δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων όπου Γης».

Δεν παρέλειψε επίσης να προπαγανδίσει υπέρ του περίφημου «αντιτρομοκρατικού δόγματος», αναφέροντας πως «από παρόμοια τζαμιά στη Βρετανία ξεκίνησαν οι βομβιστές που έβαλαν τις βόμβες στο Λονδίνο». Από την πλευρά της κυβέρνησης, που αρέσκεται στις εμπρηστικές και αποπροσανατολιστικές κορόνες του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης ανέφερε ότι το κτίσμα «θα ακολουθήσει ρητά και απαρέγκλιτα τους πολεοδομικούς κανόνες που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στις αστικές και πολεοδομικές ισορροπίες».

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΕ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ
Απόσυρση του κανονισμού ζητάει η Κύπρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Να αποσύρει την πρόταση για τον κανονισμό σχετικά με το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, αναθεωρώντας τη θέση της, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετά και την απόφαση της Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι στην επιστολή υπογραμμίζεται το γεγονός πως ο προτεινόμενος Κανονισμός εκθέτει σε κίνδυνο την προοπτική της επίτευξης συνολικής λύσης στο Κυπριακό σύντομα, ενώ επισημαίνει ότι «η απόσυρση της πρότασης θα επιτρέψει στις δύο πλευρές απερίσπαστα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ