ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Υπέρ της άρσης του αποκλεισμού κατά της Κούβας

ΜΟΣΧΑ.--

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας υιοθέτησε χτες έκκληση προς τα Κοινοβούλια των χωρών - μελών του ΟΗΕ για την ανάγκη άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πάνω από μισό αιώνα κατά της Κούβας. Την έκκληση κατέθεσαν προς συζήτηση και ψήφιση οι κομμουνιστές βουλευτές. Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνεται πως οι «διακηρύξεις για νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική» μετά την ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ «μας έδωσαν ελπίδα πως ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός της Κούβας» θα τερματιζόταν, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να αθετούν τους κανόνες και τις αρχές των σχέσεων ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη» και «αψηφούν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας» για την άρση του αποκλεισμού, όπως αυτή εκφράζεται συνέχεια με ψηφίσματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το «Viva Palestina» έφτασε στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενα μήνα μετά την αναχώρησή της από το Λονδίνο, η αυτοκινητοπομπή «Viva Palestina» πέρασε, χθες, τη συνοριογραμμή της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για κομβόι 137 οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, υλικό για σχολεία και φάρμακα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων και σε αυτήν συμμετέχουν 340 ακτιβιστές από πολλές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Η αυτοκινητοπομπή από το λιμάνι Λατάκεια της Συρίας μετέβη, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, διά θαλάσσης στο λιμάνι Αλ Σάριφ της Αιγύπτου, και από εκεί στα σύνορα της Γάζας. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» υποδέχτηκε με θέρμη το κομβόι και τη βοήθεια. Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, Βρετανός βουλευτής που διοργάνωσε την αποστολή δεν έφτασε στη Γάζα, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές δεν του επέτρεψαν να πατήσει το πόδι του στην Αίγυπτο, από όπου είχε απελαθεί τον περασμένο Γενάρη μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ακτιβιστές και την αιγυπτιακή αστυνομία, επειδή δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στη Γάζα.

Παρέμβαση με νόημα

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», υποστήριξε κατηγορηματικά ο Ισραηλινός Πρόεδρος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού. Ο Σιμόν Πέρες τόνισε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε σειρά δυσκολιών χάρη στην απρόσκοπτη και άνευ προϋποθέσεων υποστήριξη των ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνά κανείς, και αναλόγως θα πρέπει και εμείς να ανταποδίδουμε τη βοήθεια, με όποιον τρόπο μπορούμε».

Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη αποστροφή Πέρες έχει ως κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, με αφορμή τη μη ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για ανανέωση του εποικιστικού μορατόριουμ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κατάρρευσης των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον. Το κλίμα έχει βαρύνει περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της «Χααρέτζ» σύμφωνα με το οποίο ισχυρότατος Αμερικανο-Εβραίος επιχειρηματίας από το Λας Βέγκας, ο Σέλντον Αντελσον, ο οποίος είναι βασικός χρηματοδότης του Νετανιάχου, είναι παράλληλα και από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των αντιπάλων του Προέδρου Ομπάμα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα προσχήματα κατά του λαϊκού κινήματος

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Για άλλη μία φορά ο περίφημος υπολογιστής του δολοφονημένου από τις κολομβιανές δυνάμεις ανώτατου στελέχους του αντάρτικου κινήματος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Ραούλ Ρέγιες, γίνεται το «όχημα» για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων ασύλληπτης καταστολής του λαϊκού κινήματος. Οσο αδιανόητο και εάν ακούγεται, η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας προχωρά στη σύσταση «ειδικής μονάδας καταπολέμησης της διάδοσης και παραγωγής πυρηνικών όπλων», με στόχο, λένε, να αποτρέψουν την «απόκτηση πυρηνικού υλικού από τις FARC» και την «παραγωγή "βρώμικης" βόμβας». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο στρατηγός Ραφαέλ Πάρα, επικεφαλής της νέας αυτής ομάδας του στρατού, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, της Βραζιλίας και του Περού, στην Κολομβία, με θέμα την ασφάλεια των διασυνοριακών τους περιοχών στον Αμαζόνιο, την «τρομοκρατία» και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, με τις τρεις χώρες να συμφωνούν σε προκαταρκτικό στάδιο στη σύσταση μίας κεντρικής υπηρεσίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των στρατών των τριών χωρών.

Ευκαιρίας δοθείσης ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Εντγκαρ Σέλι, έθεσε ζήτημα «του ευρύτερου δικτύου των FARC στο έδαφος της Βραζιλίας μέχρι το Μανάους». Στη διάχυση του κινδύνου από τις FARC συνέβαλε και ο στρατηγός Φρανσίσκο Κοντρέρας, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Περού, που κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάφερε, σύμφωνα με το «Radio Caracol», ότι «οι αντάρτες των FARC κάνουν χρήση του εδάφους του Περού ως διαφυγή και ανάπαυση από τις μάχες με τον κολομβιανό στρατό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Περουβιανός Αλαν Γκαρσία και ο ομόλογός του Εβο Μοράλες, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία δίδεται στη Βολιβία η άδεια να κατασκευάσει ένα λιμάνι κοντά στην πόλη Ιλο του Περού. Με τη συμφωνία αυτή επεκτείνεται μια παλαιότερη που είχε υπογραφεί το 1992, βάσει της οποίας η Βολιβία αποκτούσε μια λωρίδα γης στην ακτογραμμή του Περού στον Ειρηνικό ωκεανό. Τώρα η περιοχή αυτή επεκτείνεται κατά 80% ξεπερνώντας τα τριάμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα επιτρέπεται επίσης σε πλοία του βολιβιανού ναυτικού να αγκυροβολούν εκεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο απόστρατος στρατηγός Χιου Σέλτον αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που φέρουν τον τίτλο «Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή», ότι οι κωδικοί που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχαν χαθεί για πολλούς μήνες από το Λευκό Οίκο την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Σλοβακίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας υποστήριξαν χτες σε συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα τις προσπάθειες ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και συγκεκριμένα των Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας. Ζήτησαν ακόμη τη «δίχως καθυστέρηση» έναρξη συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περίπου 30 άτομα αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η συνέχιση των συγκρούσεων για τον έλεγχο της σομαλικής πρωτεύουσας είχε χτες ως αποτέλεσμα 20 άτομα να σκοτωθούν.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας τάχθηκαν χτες κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, στον εκπαιδευτικό τομέα, στην τεχνολογία και στις επιστήμες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η επιδημία της χολέρας που έχει ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου σε διάφορες περιοχές της Νιγηρίας έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.155 ανθρώπων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η προώθηση των κατοχικών δυνάμεων σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό στις περιοχές που ελέγχονται από τους «Ταλιμπάν», στο νότο του Αφγανιστάν, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την επικράτηση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, έναντι των φερόμενων ως «ανταρτών», μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους εμφανίζονται να κλιμακώνουν και αυτοί τις επιθέσεις τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους τρεις οδηγοί φορτηγών που μετέφεραν καύσιμα για τις κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή της Ζαμπούλ, ενώ ακόμα 13 φορτηγά πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν.

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται και το πολεμικό μέτωπο στο Πακιστάν, όπου συνεχίζονται τόσο οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, όσο και των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που έχουν στο πλευρό τους τις πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Χτες, τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμα 22 τραυματίστηκαν σε επίθεση «Ταλιμπάν» σε σουνιτικό τέμενος στην Πεσαβάρ, ενώ τη ζωή τους έχασαν και έξι Πακιστανοί στρατιώτες, σε διαφορετική επίθεση στην περιοχή Ορακζάι. Παράλληλα, ελικόπτερα των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές επίσης στην περιοχή Ορακζάι, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν σε αυτές 16 «ισλαμιστές μαχητές» και κανένας άμαχος.

Χτες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Πακιστάν ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του πολέμου «εναντίον των Ταλιμπάν», από το 2012 έως το 2016, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμαμπάντ αποτελεί το «στενότερο εταίρο» της Ουάσιγκτον.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δολοφονία εργάτη απο «συνδικαλιστές»

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες αλλά και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής ενάντια στην ωμή δολοφονία του 23χρονου σιδηροδρομικού Μαριάνο Φερέιρα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εργαζομένων στην επιχείρηση «Ferrocarril Roca» - η επιχείρηση είναι συμβεβλημένη ιδιωτική εταιρεία στους εθνικούς σιδηροδρόμους - οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές. Τη δολοφονία από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές κατήγγειλε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και με ανακοίνωσή του το ΚΚ Αργεντινής.

Ο Φερέιρα, που ήταν μέλος του Εργατικού Κόμματος, δολοφονήθηκε την Τετάρτη όταν η διαδήλωση των συμβασιούχων εργαζομένων στην «Ferrocarril Roca» ήρθε αντιμέτωπη με τις αστυνομικές δυνάμεις και μέσα από τις γραμμές των αστυνομικών, μέλη της εργοδοτικής συνδικαλιστικής ένωσης των εργαζομένων στους Εθνικούς Σιδηροδρόμους Union Ferroviaria (UF) άρχισαν να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών. Εκτός του Φερέιρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική και η 56χρονη Ελσα Ροντρίγκες, ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι διαδηλωτές. Η δολοφονία σήμανε συναγερμό στους εργαζομένους και τις πολιτικές οργανώσεις που διαδήλωσαν παντού απαιτώντας την παραδειγματική καταδίκη των ενόχων αλλά και της πολιτικής που γεννά τέτοια φαινόμενα. «Υπάρχει συνέργεια επιχειρηματικών ομάδων και εργατικών συνδικάτων που λειτουργούν ως στρατεύματα κρούσης» τόνισε ο Ούγο Γιάσκι, ηγέτης της Συνομοσπονδίας Εργαζόμενων της Αργεντινής (CTA), η οποία κήρυξε πανεθνική απεργία, ενώ σε αυτή συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις αερογραμμές, LAN και «Aerolineas Argentinas».

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, δεσμεύθηκε για την καταδίκη των υπαίτιων των επεισοδίων και της δολοφονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ