Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το «Viva Palestina» έφτασε στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενα μήνα μετά την αναχώρησή της από το Λονδίνο, η αυτοκινητοπομπή «Viva Palestina» πέρασε, χθες, τη συνοριογραμμή της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για κομβόι 137 οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, υλικό για σχολεία και φάρμακα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων και σε αυτήν συμμετέχουν 340 ακτιβιστές από πολλές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Η αυτοκινητοπομπή από το λιμάνι Λατάκεια της Συρίας μετέβη, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, διά θαλάσσης στο λιμάνι Αλ Σάριφ της Αιγύπτου, και από εκεί στα σύνορα της Γάζας. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» υποδέχτηκε με θέρμη το κομβόι και τη βοήθεια. Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, Βρετανός βουλευτής που διοργάνωσε την αποστολή δεν έφτασε στη Γάζα, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές δεν του επέτρεψαν να πατήσει το πόδι του στην Αίγυπτο, από όπου είχε απελαθεί τον περασμένο Γενάρη μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ακτιβιστές και την αιγυπτιακή αστυνομία, επειδή δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στη Γάζα.

Παρέμβαση με νόημα

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», υποστήριξε κατηγορηματικά ο Ισραηλινός Πρόεδρος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού. Ο Σιμόν Πέρες τόνισε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε σειρά δυσκολιών χάρη στην απρόσκοπτη και άνευ προϋποθέσεων υποστήριξη των ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνά κανείς, και αναλόγως θα πρέπει και εμείς να ανταποδίδουμε τη βοήθεια, με όποιον τρόπο μπορούμε».

Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη αποστροφή Πέρες έχει ως κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, με αφορμή τη μη ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για ανανέωση του εποικιστικού μορατόριουμ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κατάρρευσης των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον. Το κλίμα έχει βαρύνει περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της «Χααρέτζ» σύμφωνα με το οποίο ισχυρότατος Αμερικανο-Εβραίος επιχειρηματίας από το Λας Βέγκας, ο Σέλντον Αντελσον, ο οποίος είναι βασικός χρηματοδότης του Νετανιάχου, είναι παράλληλα και από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των αντιπάλων του Προέδρου Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ