ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε»

Δεν επαιτούμε, ζητάμε ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, απαίτησαν με τη χτεσινή κινητοποίηση

Μαζικά, μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι για τα δικαιώματά τους
Μαζικά, μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι για τα δικαιώματά τους
Μια μαζική, μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με βάση τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την οργή τους για το φιλοδώρημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα καταβληθεί σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους και ξεκαθάρισαν ότι οι συνταξιούχοι δεν επαιτούν, απαιτούν. Γι' αυτό, όπως ξεκαθάρισαν, η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική της βαρβαρότητας θα πάρουν την απάντησή τους τόσο στους δρόμους, όσο και στην κάλπη στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.

Οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος τόνισε «είμαστε εδώ, δεν το βάζουμε κάτω. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε να λυθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της και της επιστρέφουμε το φιλοδώρημά της γιατί αποτελεί ντροπή για τους συνταξιούχους». Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε ότι η μάχη των εκλογών είναι πολιτική μάχη και πρέπει να εκφραστεί η καταδίκη αυτής της πολιτικής από τους συνταξιούχους. Να υπερψηφιστούν αυτοί που στέκονται στο πλευρό της εργατικής τάξης, που δίνουν τη μάχη ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο οποίος κάλεσε τους συνταξιούχους σε συσπείρωση και ανυποχώρητο αγώνα, αλλά και στις επικείμενες εκλογές «να δείξουμε τη δύναμή μας». Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κάλεσε επίσης τους συνταξιούχους να δώσουν στην κυβέρνηση «ένα πρώτο μάθημα στις εκλογές. Να καταδικαστούν όλοι αυτοί που στηρίζουν αυτή την πολιτική». Ανάλογο κάλεσμα απεύθυνε και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΣΕ. Ο Γιάννης Κοντονάσιος εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ κάλεσε επίσης τους συνταξιούχους «να μη δώσουν καμία ψήφο στους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους». Τέλος, θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ. Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος των συνταξιούχων ΠΕΣ-ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμική πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τέρμα πια η κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε εσάς που τώρα κυβερνάτε». Η διαδήλωση κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό. Παρότι οι συνταξιούχοι είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση, ο υπουργός προτίμησε για ακόμα μια φορά να μην τους δεχτεί. Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε το γεγονός και αποχώρησε, αρνούμενη να συναντηθεί με το γραμματέα του υπουργείου. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και δηλώνουν «να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι από τους συνταξιούχους θα πληρωθεί με το νόμισμα που της αξίζει».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Χτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

Μαζική αγωνιστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στο πλαίσιο στάσης εργασίας που αποφασίστηκε κάτω από την πίεσή τους, με πούλμαν πήγαν στη πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αίτημά τους να δοθεί άμεσα λύση, ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλουν οι αραβογερμανικές πολυεθνικές στις οποίες η κυβέρνηση παρέδωσε τα ναυπηγεία. Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Οι αραβογερμανικές πολυεθνικές A.B.M και THYSSEN KRUPP που λυμαίνονται τα ναυπηγεία, έχουν θέσει ως όρο, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, την υπογραφή της τελικής επαίσχυντης συμφωνίας πώλησης και της προκαταβολής, ως επιπλέον προίκας, 250 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού παραμένουν επί 18 μήνες απλήρωτοι και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κοινή πάλη με τους εργαζόμενους της Ζώνης, του ΟΛΠ, των ναυτεργατών, συνολικά του Πειραιά διεκδικώντας ναυπηγεία υπό κρατικό έλεγχο μέσα από τη δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ο Θοδωρής Κούτρας μέλος της Διοίκησης του σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής, επισήμανε «ότι είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μοιράζει αφειδώς δισεκατομμύρια στους Γερμανούς ιδιοκτήτες σήμερα των ναυπηγείων και να τους εξασφαλίζει με την τελευταία συμφωνία την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με 250 εκ. μπόνους και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι. Ως Eργοστασιακή Επιτροπή καλέσαμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να πιέσουν την πλειοψηφία του σωματείου να πάρει πρωτοβουλίες, να κινηθεί, να αντισταθεί, να οργανώσει. Εμείς αυταπάτες δεν έχουμε, αλλά η πίεση είναι τέτοια που αναγκάστηκαν αυτές οι ηγεσίες να βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο». Αφού επισήμανε πως η συνέχεια για τα ναυπηγεία και το μέλλον των εργαζομένων είναι δύσκολη, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι «η λύση είναι η επαναφορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική τον δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους στις επικείμενες εκλογές, έχοντας μια τεράστια εμπειρία και γνωρίζοντας τα παιχνίδια που έχουν παιχτεί στις πλάτες τους, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για να μην κόβεται το τηλέφωνο

Σήμερα, στη 1 μ.μ. στη διοίκηση του ΟΤΕ

Τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μην κόβονται τα τηλέφωνα λόγω οφειλής στους ανέργους, στους απλήρωτους και στους χαμηλόμισθους εργατοϋπάλληλους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, κλπ.), θα ζητήσει σήμερα η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από τη διοίκηση του ΟΤΕ με την οποία και θα συναντηθεί στις 11 το πρωί.

Στη σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σημειώνεται: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της σε όφελος του κεφαλαίου, φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που όλο και περισσότερα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και στις πιο στοιχειώδεις και ζωτικές τους ανάγκες. Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα, στο νερό, στο σταθερό τηλέφωνο έχουν γίνει βραχνάς. Μεγάλος αριθμός δεν μπορεί να εξοφλήσει τα τιμολόγια και οι διακοπές των παροχών πάνε και έρχονται, κάνοντας τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Πάνω από το 20% είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να κάνει χιλιάδες διακοπές σταθερών τηλεφώνων λόγω οφειλής και να μένουν χωρίς το ζωτικό αυτό μέσον επικοινωνίας χιλιάδες ανήμποροι συνάνθρωποί μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν στην Αθήνα

Σήμερα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Νέα κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, σήμερα. Προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. Στη 1 μ.μ. οι εργαζόμενοι έχουν ορίσει αγωνιστικό ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα κατέβουν για να διαδηλώσουν προς τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ που όπως όλα δείχνουν επιταχύνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έτοιμη να ξεπουλήσει στα μονοπώλια όλους τους στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας. Διαδηλώνουν ενάντια στην εισβολή των εργολάβων που μεταξύ άλλων συνεπάγεται επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας. Συνολικά ζητούν ανάπτυξη της κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας, την οποία συνειδητά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδηγούν στην εγκατάλειψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2004 η ΕΑΒ είχε 3.000 εργαζόμενους, σήμερα έχουν απομείνει 2.100.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ