ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αλλος ένας αγώνας ποινικοποιείται

Με τη «βοήθεια» και των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες

Η ένταση της τρομοκρατίας αποτελεί την άλλη όψη της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η ένταση της τρομοκρατίας αποτελεί την άλλη όψη της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στα δικαστήρια σέρνονται εργαζόμενοι του Δήμου Ερίσσου που έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μετά από μήνυση της Δημάρχου Ερίσσου κ. Κουτάλα και εκ νέου υποψήφιας συμβούλου στον συνδυασμό του Κ. Κοτσιλίνη (ΠΑΣΟΚ), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Συγκεκριμένα, πριν περίπου τρία χρόνια η δήμαρχος απέλυσε πέντε συμβασιούχους εργαζόμενους από το Δήμο. Οι απολυμένοι με τη συμπαράσταση και στήριξη και των μονίμων υπαλλήλων προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδίκησης του δικαιώματος στη δουλειά. Το «έγκλημα» που διέπραξαν οι μόνιμοι υπάλληλοι μαζί με τους απολυμένους ήταν η συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου, κινητοποίηση για την οποία η Δήμαρχος έκανε μήνυση, η οποία εκδικάζεται στις 13 του Δεκέμβρη, ενώ ήδη έχει φτάσει το πρώτο κλητήριο θέσπισμα σε εργαζόμενη μόνιμη υπάλληλο.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των συμβασιούχων του Δήμου Ερίσσου και καλεί το λαό της Κεφαλονιάς να στηρίξει τους αγωνιστές υποψήφιους, δοκιμασμένους μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, που θα σταθούν και αύριο όπως και σήμερα αγωνιστικά στο πλάι τους».

«Σήμερα παίζεται μια ακόμη φάση ενός καλά οργανωμένου παιχνιδιού στις πλάτες των συμβασιούχων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τους δημάρχους τους, εν ενεργεία και υποψήφιους, "ανεξάρτητους" και μη. Η επίδειξη της αυταρχικής πυγμής και η χρήση της κρατικής καταστολής αποτελούν τον πιλότο για το πώς θα διαχειριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τις εκατοντάδες "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ" απολύσεις εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση στο νομό αλλά και χιλιάδες σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Καταγγέλλει ότι «αποτελεί επίδειξη θράσους οι "παράγοντες" αυτοί να ζητούν σήμερα την ψήφο των εργαζομένων για να τους σύρουν σήμερα και αύριο στα δικαστήρια. Ολοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ, του ΛΑ.Ο.Σ. και οι δήθεν ανεξάρτητοι υπηρέτες των πολιτικών της ΕΕ, είναι αντικειμενικά συνυπεύθυνοι στο έγκλημα με τον ένα ή άλλο τρόπο. Από τη "συμμαχία των προθύμων" δε λείπουν και στελέχη του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια των διωκτών των συναδέλφων τους. Προς "δόξα" και προς αποκάλυψη της στάσης που κράτησαν οι συνδικαλιστές αυτοί όλο το προηγούμενο διάστημα στις διώξεις και τις απολύσεις των εργαζομένων στον κλάδο».

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ρίξουν μαύρο στους εκπροσώπους του κεφαλαίου που εξυφαίνουν την κερδοφορία του μέσα από τις απολύσεις και μέσα από μέτρα που οδηγούν στο να πληρώνει για την κρίση ο λαός. Να δώσουν απάντηση με την ψήφο τους ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και στην Περιφέρεια.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Καλεί σε αγωνιστική δράση και ψήφο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ αναδεικνύοντας την ανάγκη να αντιπαρατάξουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους «το δικό μας ενιαίο μέτωπο για ρήξη-σύγκρουση-ανατροπή» στην βάρβαρη και άγρια αντεργατική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να επιβιώσει παρά τη λαίλαπα των μέτρων που έχει εξαπολύσει γιατί και οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες βάζουν πλάτη στην πολιτική της. Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ βγάζουν κορόνες για πανεργατικό μέτωπο ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για κοινωνική συμμαχία με στόχο την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου (προσέξτε, του μνημονίου όχι της πολιτικής της κυβέρνησης), αλλά την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ δημοσίων υπαλλήλων είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Σγουρό και καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και η ΓΣΕΕ μιλάει για απεργία-τουφεκιά στις 15 του Δεκέμβρη». Ιδιαίτερα για την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «σε συνέχεια της γενικότερης τακτικής της ΠΑΣΚΕ έχει αναδείξει την επιστροφή της απώλειας του εκλογικού επιδόματος σε κυρίαρχο θέμα με όπλο μάλιστα την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. Πήρε το μπαζούκας να σκοτώσει το κουνούπι. (...) αποκρύπτει έτσι ότι δουλεύουμε τζάμπα τρία μηνιάτικα που μας έχει αρπάξει η πολιτική της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η ΔΑΣ αναφέρει ότι έκανε πρόταση για κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη, που θα είναι μέρα Γενικών Συνελεύσεων για όλα τα σωματεία, με πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα αμέσως μετά τις εκλογές και με πλαίσιο : Υπογραφή ΣΣΕ, 1.400 βασικό μισθό, κάλυψη των απωλειών του εισοδήματός μας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καταδίκη του «Καλλικράτη», καλώντας τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τους υποστηρικτές του. Ακόμα πρότεινε πανελλαδική σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων που θα φέρουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που αποφάσισε αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες και 24ωρη για 19 Νοέμβρη.

Για τις επικείμενες εκλογές η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «θα πρέπει οι εργαζόμενοι του κλάδου αποφασιστικά να μαυρίσουν όλους τους επίσημους αλλά και ανεπίσημους υπερασπιστές της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αλλά και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Που προωθούν στην Τ.Α τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, την πλήρη ανταποδοτικότητα στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
Κυνηγητό προστίμων και φαρμακερά χαράτσια

Σε κυνηγητό προστίμων εξελίσσεται η αντικαπνιστική εκστρατεία που οργανώνει η κυβέρνηση ενώ όσοι χρειάζονται τη συνδρομή δημόσιων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά απ' τη τσέπη τους για τα απαραίτητα φάρμακα.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συμβολή στην αντικαπνιστική εκστρατεία, παραβλέποντας έτσι τη γενικότερη αγωγή υγείας - και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες - μέσα από οργανωμένες δημόσιες δομές Υγείας και Παιδείας. Ο υφυπουργός Υγείας Μιχ. Τιμοσίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη απ' την εκστρατεία και ανέφερε ότι θα νομοθετηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε ιδιωτικά αυτοκίνητα που έχουν ως επιβάτες παιδιά μικρότερα των 12 χρονών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας ανέφερε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αποφάσισε - και κατά πιθανότητα θα εκδοθεί και η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση - να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο για ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε δημόσιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Δηλαδή, οι ασθενείς θα πληρώνουν συμμετοχή 25%. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος απευθυνθεί σε δημόσιο ιατρείο και ο γιατρός γνωματεύσει ότι χρειάζονται φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα φτάσει στο 75%. Δηλαδή το ταμείο θα καλύπτει μόνο 25%. Και αν κάποιος απευθυνθεί σε ιδιωτικά ιατρεία τότε καταβάλει εξ ολοκλήρου το ποσό για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας έγιναν 2.000 έλεγχοι πανελλαδικά και σε 400 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα σε παραβάτες.

Ψάχνουν για νέους σκλάβους

Ιδιαίτερα χαρούμενη και ικανοποιημένη δηλώνει η μεγαλοεργοδοσία καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο 8.500 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι, πέρασαν από τη διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώθηκε στο «XELEXPO PALACE» στο Μαρούσι, αναζητώντας δουλειά. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ήταν μεγάλες εταιρείες, Πανεπιστήμια και βέβαια δεν έλειπαν τα δουλεμπορικά γραφεία.

Και πώς να μην τρίβει τα χέρια της η μεγαλοεργοδοσία αφού η κυβέρνηση φρόντισε να την απαλλάξει από αρκετά «βαρίδια» μισθολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων όπως, για παράδειγμα, οι νέοι μέχρι 24 ετών να αμείβονται με το 84% του κατώτερου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή με μόλις 621 ευρώ μεικτά! 'Η, για παράδειγμα, με τη μείωση στο μισό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 'Η, ακόμη, με την απαλλαγή της από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι νέοι δεν πρέπει και δεν μπορούν να προσδοκούν τίποτα από αυτά τα σκλαβοπάζαρα. Αντίθετα, με τον αγώνα τους, με τη συσπείρωσή τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα ταξικά τους συνδικάτα, μπορούν να δώσουν τη μάχη και να επιβάλουν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά με μισθό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ