Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
Κυνηγητό προστίμων και φαρμακερά χαράτσια

Σε κυνηγητό προστίμων εξελίσσεται η αντικαπνιστική εκστρατεία που οργανώνει η κυβέρνηση ενώ όσοι χρειάζονται τη συνδρομή δημόσιων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά απ' τη τσέπη τους για τα απαραίτητα φάρμακα.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συμβολή στην αντικαπνιστική εκστρατεία, παραβλέποντας έτσι τη γενικότερη αγωγή υγείας - και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες - μέσα από οργανωμένες δημόσιες δομές Υγείας και Παιδείας. Ο υφυπουργός Υγείας Μιχ. Τιμοσίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη απ' την εκστρατεία και ανέφερε ότι θα νομοθετηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε ιδιωτικά αυτοκίνητα που έχουν ως επιβάτες παιδιά μικρότερα των 12 χρονών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας ανέφερε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αποφάσισε - και κατά πιθανότητα θα εκδοθεί και η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση - να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο για ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε δημόσιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Δηλαδή, οι ασθενείς θα πληρώνουν συμμετοχή 25%. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος απευθυνθεί σε δημόσιο ιατρείο και ο γιατρός γνωματεύσει ότι χρειάζονται φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα φτάσει στο 75%. Δηλαδή το ταμείο θα καλύπτει μόνο 25%. Και αν κάποιος απευθυνθεί σε ιδιωτικά ιατρεία τότε καταβάλει εξ ολοκλήρου το ποσό για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας έγιναν 2.000 έλεγχοι πανελλαδικά και σε 400 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα σε παραβάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ