Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Η παράδοσή του στα μονοπώλια γεννά μόνο κινδύνους

Με θωπείες προς τους φαρμακέμπορους προσπαθούν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργούν και οι πιέσεις των φαρμακεμπόρων για να εξοφληθούν τα χρέη των νοσοκομείων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Μετά τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φάρμακα, η διοίκηση του ΕΟΦ ανακοίνωσε μέτρα - ασπιρίνες για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Στην πραγματικότητα μη θίγοντας την ουσία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων φαρμάκου, αλλά και την ουσία του προβλήματος που είναι ότι το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του χώρου.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική διαγραφή των προς εξαγωγή φαρμάκων και συγκεκριμένα ότι: «Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης οφείλουν να καταχωρούν άμεσα τις ταινίες των φαρμάκων που εξαγάγουν». Το δεύτερο μέτρο είναι η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών απ' τον ΕΟΦ. Οπως αναφέρεται θα δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αναφορών για ελλείψεις απ' τα φαρμακεία και σε περιπτώσεις ελλείψεων οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους σε φάρμακα που απαγορεύεται να εξαχθούν και τα οποία υποχρεούνται να διαθέτουν άμεσα στην αγορά. Ως τρίτο μέτρο καταγράφεται η παρακολούθηση της αγοράς, (εντατικοποίηση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες που πραγματοποιούν εξαγωγές και στα φαρμακεία που συμμετέχουν ή κάνουν εξαγωγές, η ηλεκτρονική υποβολή στον ΕΟΦ «Μηνιαίων Δελτίων Πωλήσεων» από φαρμακαποθήκες και φαρμακεία κ.ά. Τέλος, η απαγόρευση πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών των προς εξαγωγή αναντικατάστατων φαρμάκων.

Χτες, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας είπε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε μια εταιρεία φαρμάκου, η οποία δεν προμήθευε την ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ