Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πιλότος δικτύωσης με την εμπορευματοποίηση

Απ' την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η «ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ»

Ο λαός πρέπει να προστατεύσει τις ανάγκες του, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία
Ο λαός πρέπει να προστατεύσει τις ανάγκες του, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία
Με πιλοτικά προγράμματα στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη - που μπορεί να επεκταθούν στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας - ξεκινά η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας - το λεγόμενο ΕΣΥ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 που κατακρεουργεί τις συντάξεις και προβλέπει τη διαμόρφωση «Ενιαίου Συστήματος Υγείας», στο οποίο οι Φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούν να συμπράττουν και να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με βάση ενιαίους κανόνες, όπως προβλέπει το άρθρο 32. Η προώθηση αυτής της επιλογής ενισχύεται και απ' τις αξιώσεις της τρόικας για την υποτίθεται ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Στην ουσία ενεργοποιούνται παλιότερα σχέδια για το φόρτωμα της ΠΦΥ, ουσιαστικά, στις πλάτες του ΙΚΑ, καθώς δεν αναπτύχθηκαν ποτέ οι απαραίτητες δημόσιες μονάδες στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η ΠΦΥ να μεταφερθεί - εκτός απ' το ΙΚΑ - στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, που τελικά γονάτισαν κι αυτά. Ετσι, λοιπόν, τώρα και με πρόσχημα τις αξιώσεις της τρόικας, επιχειρείται μια βίαιη ενοποίηση στις δύο περιφέρειες, που θα αποτελέσει και τον τύπο για την επέκταση στις υπόλοιπες περιφέρειες μετά την «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας.

Οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές αποφασίστηκαν χτες σε σύσκεψη των ηγεσιών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη σύσκεψη, η επιλογή της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης έγινε γιατί παρουσιάζουν διοικητική και υγειονομική ομοιογένεια. Δηλαδή, στην Κρήτη υπάρχουν μόνο «πρωτοβάθμιες μονάδες του ΕΣΥ και του ΙΚΑ», ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει, επιπλέον, και ένα νοσοκομείο του ΙΚΑ. Ετσι, μια επιτροπή που ήδη συγκροτήθηκε θα δουλέψει στην κατεύθυνση για τον «τύπο ένταξης» στην ΠΦΥ με βάση την Κρήτη, ενώ με βάση τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει και τον «τύπο ένταξης» σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «θα περπατήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011» και κατά βάση θα φορτώσει όλη την ΠΦΥ στις πλάτες του ΙΚΑ, του οποίου οι αντοχές έχουν καταρρεύσει μόνο απ' τους δικούς του ασφαλισμένους. Αυτό προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι απ' τη δεκαετία του 1980 υπήρχε ο σχεδιασμός για, επιπλέον, 200 μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοιχειωδώς ολοκληρωμένο δημόσιο ΠΦΥ. Οχι μόνο δεν αναπτύχθηκαν νέες μονάδες αλλά και όσες λειτούργησαν από τότε, όπως τα 200 αγροτικού τύπου, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους με τεράστια κενά κυρίως στο προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν σαν μανιτάρια περισσότερα από 400 διαγνωστικά κέντρα και πάνω από 130 δήμοι μπήκαν στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με τη συμμετοχή εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως επανειλημμένα είχε δηλώσει η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσβλέπει σε μια δικτύωση όλων αυτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε επίπεδο δήμων μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Και το πιλοτικό σχέδιο που αποφασίστηκε χτες, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, θα δώσει και τον τύπο της γενίκευσης σε όλη την Ελλάδα.

Απ' αυτή την επιλογή προκαλούνται σοβαρά εργασιακά προβλήματα στο προσωπικό του ΙΚΑ. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλαπλές εργασιακές σχέσεις στους γιατρούς, π.χ., οι συμβασιούχοι, που μπορεί να οδηγήσουν στον εξοβελισμό τους απ' το Ιδρυμα, με αποτέλεσμα, πέρα απ' την ανεργία των γιατρών, να υπάρξει και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ολα αυτά παραπέμπονται απ' την κυβέρνηση στο διαβόητο διάλογο.

Οδηγός συγχωνεύσεων και αλλαγής χρήσεων

Η «ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ» θα αποτελέσει και τον οδηγό συγχωνεύσεων και αλλαγής χρήσεων των δημόσιων νοσοκομείων.

Ετσι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ χάνουν την αυτοτέλειά τους μετά την «ένταξή τους στο ΕΣΥ». Για παράδειγμα το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου) στην Πεντέλη θα ενταχθεί στο Σισμανόγλειο.

Μάλιστα, για τρία, μεσαία, νοσοκομεία του ΙΚΑ υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθούν ως έδρες για την τεχνική και ιατρική πραγματογνωμοσύνη στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων. Πρόκειται για μια επιλογή που θα αυστηροποιεί περισσότερο τις προϋποθέσεις και θα πετσοκόβει τις αναπηρικές συντάξεις, καθώς δε θα λαμβάνεται υπόψη καμία, πια, κοινωνική παράμετρος στην απονομή τους.

Βαριά «σκούπα»

Εκτός απ' την «ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ» η κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοσχέδιο - «σκούπα» μέχρι το τέλος του 2010, που θα περιλαμβάνει:

  • Την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, όπου μεταξύ των άλλων θα προβλέπει τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.
  • Ρυθμίσεις για τις μεγάλες κλινικές, όπως συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ αυτών θα είναι η επέκταση του πιστοποιητικού καλής λειτουργίας από ένα σε τρία χρόνια. Επίσης, θα γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επέκταση των ιδιωτικών κλινικών.
  • Την ανάθεση της προμήθειας φαρμάκων και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία σε κονσόρτσιουμ εταιρειών, με αποτέλεσμα τη διάλυση των τμημάτων προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία και τη μετατροπή της κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) σε επιτροπή προδιαγραφών.

Τέλος, σχεδιάζεται, με ανεξάρτητη διάταξη σε κάποιο νομοσχέδιο, να επαναπροσδιοριστεί το περίφημο REBATE, η επιστροφή, δηλαδή, ενός ελάχιστου μέρους απ' τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών στα ασφαλιστικά ταμεία για τα έτη 2009 και 2010, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποπροσανατολισμού του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ