ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ
Τραγική η κατάσταση

Οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν την κατάσταση με την επιδημία
Οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν την κατάσταση με την επιδημία
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή - οι νεκροί φτάνουν τους 300 και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 3.500 - θα λάβει τρομακτικές διαστάσεις και θα εξελιχθεί σε πανδημία με πρώτα και κύρια ίσως θύματα τα 1,3 εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων στους καταυλισμούς. Για «δεκάδες χιλιάδες κρούσματα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ, ενώ ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μια πανδημία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια προτού γίνει δυνατό να ξεριζωθεί.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και με βάση την εμπειρία που έχουμε στις επιδημίες σε άλλα σημεία του κόσμου, θα ήταν ανεύθυνο να μην προετοιμασθούμε για μία επιδημία ακόμη πιο σημαντική», τονίζει ο Νάιτζελ Φίσερ, συντονιστής της ανθρωπιστικής δράσης του ΟΗΕ στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το Πορτ-ο-Πρενς και τους κατοίκους που διαβιούν στις παραγκουπόλεις και στους καταυλισμούς, όμως εμείς προετοιμαζόμαστε επίσης και για μία επιδημία στην υπόλοιπη χώρα».

Ο Γουόλτερ Κέιλιν, ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων, έκανε λόγο για την «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» που συνεχίζεται. Θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, ο Κέιλιν έθεσε το ζήτημα της επιδημίας χολέρας στο πλαίσιο της χρόνιας άθλιας κατάστασης στην οποία έχει καταδικαστεί ο αϊτινός λαός, τονίζοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά συνολικά για υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό, υγιεινή και εκπαίδευση όχι μόνο για τους σεισμόπληκτους στους καταυλισμούς, αλλά και για όλο τον αϊτινό λαό.

Η διαδικασία ανοικοδόμησης γίνεται με ρυθμούς χελώνας, καθώς οι διαγκωνισμοί τόσο της εγχώριας ολιγαρχίας όσο και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν θέσει άλλες προτεραιότητες, Οπως ότι τα ποσά που έχουν ανακοινωθεί ως δωρεές από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες δεν έχουν φτάσει, καθώς είναι προαπαιτούμενο η «επένδυσή τους» σε τομείς που έχουν συμφέρον και όχι φυσικά για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Διαβεβαιώσεις για ... συνεργασία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Καλές εξετάσεις» στην ΕΕ εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος χτες διαβεβαίωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να εντοπίσει και να συλλάβει τους Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματούχους Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Βρυξελλών, αλλά και των εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «International Herald Tribune», ο Σέρβος Πρόεδρος υποστήριξε ότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το έργο της σύλληψης του Μλάντιτς, αφού, όπως είπε ο κατηγορούμενος, «δεν είναι ένας συνηθισμένος φυγάς, αλλά ένας πεπειραμένος στρατιώτης, με αξιόλογη πολεμική εμπειρία».

Ο Σέρβος Πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μλάντιτς γίνονται σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της Σερβίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως εν τέλει ο κατηγορούμενος «θα εντοπιστεί και θα συλληφθεί».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «η Σερβία θα υλοποιήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» και σημείωσε πως ακόμη κι αν το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σταματήσει να λειτουργεί, η σερβική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητεί τον Μλάντιτς», κάνοντας χρήση «κάθε διαθέσιμου μέσου»...

Ολα αυτά, ενώ προχτές οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να στείλουν την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτοντας ως προϋπόθεση τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Σε σχετική ανακοίνωση επαναβεβαιώνεται η άποψη πως η θέση των Δυτικών Βαλκανίων «είναι στην ΕΕ» και ότι η ένταξη κάθε χώρας εξαρτάται «από τις δικές της προσπάθειες».

Τέλος, όσον αφορά στο Βελιγράδι, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ζήτησε να σημειωθεί πρόοδος στον επικείμενο διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου υπό τη «διευκόλυνση» της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον.

  • Οι σκελετοί περίπου 100 ατόμων, που πιστεύεται ότι ήταν μουσουλμάνοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία, ανασύρθηκαν από τον πυθμένα μιας λίμνης, στα σύνορα ανάμεσα στη Βοσνία και στη Σερβία.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την εθνικοποίηση της τοπικής θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου «Owens-Illinois Manufacturing» για σφοδρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ανακοίνωσε με την επιστροφή του από τη δεκαήμερη παγκόσμια περιοδεία του ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αδικη και υπερβολική χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών την περικοπή των δαπανών που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Populus» το 58% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο αντίκτυπος των περικοπών θα είναι άδικος, ενώ το 20% των ψηφοφόρων είναι πιο απαισιόδοξοι τώρα σε σχέση με τον Ιούνιο. Ανάλογα και τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας «Guardian».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου συγκροτήματος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Κεν Σαλαζάρ. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία «Solar Millennium LLC» και θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.842 εκταρίων κοντά στο Μπλάιθ της Καλιφόρνια ενώ η εταιρία μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Ενέργειας για να κατασκευάσει το έργο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Πάνω από 60.000 Σομαλοί άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους την περασμένη βδομάδα εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε ισλαμιστές και στρατό για τον έλεγχο της νοτιοδυτικής μεθοριακής πόλης Μπέλεντ-Χάουα.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Το μαζικό εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Αφρική.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε χτες την ανάκληση των περίπου 140 στρατιωτών που έχουν στο Κοσσυφοπέδιο ως το τέλος του χρόνου. Προχτές, η Μικρονησία, νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μία ιαπωνική σημαία έξω από το ιαπωνικό προξενείο της νοτιοδυτικής πόλης Τσονγκτσίνγκ έκαψαν χτες περίπου 800 Κινέζοι «υπενθυμίζοντας» τις εδαφικές αξιώσεις του Πεκίνου σε επίμαχες βραχονησίδες της Ιαπωνίας με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί από τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τσουνάμι ύψους περίπου τριών μέτρων κάλυψε χτες μέρος των νησιών Μενταουάι έπειτα από σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 113 ανθρώπων, να τραυματιστούν δεκάδες και να αγνοείται η τύχη αρκετών εκατοντάδων άλλων.

Τις χειρότερες καταστροφές υπέστη το νησάκι Νότιο Παγκάι, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς δεκάδες κατοικίες και κτίρια που βρίσκονταν στην παράκτια ζώνη, καθώς το τσουνάμι διείσδυσε σε βάθος 600 μέτρων...

Στις πληγείσες περιοχές θα μεταβούν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας και ο υπουργός Υγείας, οι οποίοι δεν αποκλείεται αργότερα να επισκεφθούν και κατοικημένες περιοχές κοντά στο ηφαίστειο Μεράπι της Ιάβας, όπου άρχισαν πλέον οι εκρήξεις και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα από ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες. Πάνω από 19.000 εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για ασφαλέστερο καταφύγιο, καθώς δεν έχει αποτραπεί ο κίνδυνος για εντονότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα...

Το ηφαίστειο Μεράπι, που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από την πόλη Γιογκιακάρτα, είναι το πιο ενεργό από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Εμπορικές συμφωνίες

TOKIO.--

Εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες υπέγραψαν προχτές στο Τόκιο οι ηγέτες Ινδίας και Ιαπωνίας ανακοινώνοντας πως θα επιδιώξουν την επιτάχυνση των συνομιλιών και για την επίτευξη συμφωνίας στο χώρο της πυρηνικής τεχνολογίας για ενεργειακούς σκοπούς ώστε να γίνει εφικτή η εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας στο Νέο Δελχί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μαμονάχ Σινγκχ χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» τις συμφωνίες, που επισφράγισαν τετραετείς διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους αμφοτέρων χωρών οι οικονομικές συμφωνίες τερματίζουν τους δασμούς σε πλειάδα προϊόντων (από αυτοκίνητα έως φυτά μπονσάι), θεσπίζουν μέτρα για την προώθηση των διμερών επενδύσεων και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ