Με θέμα τη «νέα οικονομική διακυβέρνηση» συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι «27» στις Βρυξέλλες
Ηδη, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο κείμενο προτάσεων, βάσει των κοινών θέσεων Γερμανίας - Γαλλίας, στο οποίο προβλέπονται σκληρές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις για τα «δημοσιονομικά απείθαρχα» κράτη - μέλη.
Με πρόσχημα την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων στην ευρωζώνη και την ΕΕ, το πολιτικό προσωπικό της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας ετοιμάζει να θεσπίσει ακόμα αυστηρότερους όρους στο «Σύμφωνο Σταθερότητας». Στο εξής, θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται, μαζί με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και οι δείκτες ανταγωνιστικότητας των κρατών - μελών.
Με άλλα λόγια, η ΕΕ αρπάζει το μαστίγιο σε βάρος των λαών εκείνων που με την πάλη τους βάζουν εμπόδια και καθυστερούν σε εθνικό επίπεδο ανατροπές τις οποίες έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
Η Κομισιόν προβλέπει κυρώσεις για τα κράτη - μέλη που δε διατηρούν το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ με στόχο: α) Να διασφαλίσει ότι η πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαών θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. β) Να προωθηθούν ταυτόχρονα και άμεσα όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στο κεφάλαιο και θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Οι κυρώσεις που έχουν προτείνει από κοινού Γερμανία και Γαλλία αφορούν την «απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών των κρατών - μελών», «το πάγωμα των κοινοτικών επιδοτήσεων» ακόμα και την «ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας - μέλους του ευρώ».
Ωστόσο, οι κοινές αντιλαϊκές κατευθύνσεις των κρατών - μελών της ΕΕ διαμορφώνονται μέσα σε κλίμα έντονων ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις, απόρροια και της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου αναζητούν ο καθένας τους καλύτερους δυνατούς όρους για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης.
Η γαλλογερμανική συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, οι οποίες εκφράζονται κυρίως με επιφυλάξεις σχετικά με την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ και επικύρωσής της μέχρι το 2013. Οι ενστάσεις εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί» σε σύντομο χρονικό διάστημα, με παράγοντες μάλιστα της ΕΕ να σημειώνουν ότι «χρειάστηκαν οχτώ χρόνια για τη δημιουργία και επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας».
Την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ΕΕ θα επιχειρήσει να τη συνδέσει και με τη δημιουργία ενός «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» (στον οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική κυβέρνηση) για όλες τις χώρες του ευρώ, θέμα που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής της με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί την προηγούμενη βδομάδα, έθεσε σαν προϋπόθεση για τη δημιουργία «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» να συμφωνήσει η Γαλλία στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013.
Υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας τάχτηκε χτες ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά πρότεινε την άμεση αυστηροποίηση των όρων της συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς να χρειαστεί η χρονοβόρα αναθεώρησή της, με την «αξιοποίηση» του «μηχανισμού στήριξης» που θα λειτουργήσει εκβιαστικά για τις χώρες που θα προσέλθουν για δανεισμό.
Το 43,40% του πλάνου της έχει καλύψει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του Κόμματος
«Με αισιοδοξία και πίστη η ΚΟΘ του ΚΚΕ προχωρά στην υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης», δηλώνει στον «Ρ» ο Τάκης Ασβεστόπουλος, μέλος του Γραφείου Επιτροπής της ΚΟΘ, και συνεχίζει:
«Η αισιοδοξία αυτή απορρέει από την ανταπόκριση στο κάλεσμα του Κόμματος χιλιάδων ανθρώπων της δουλειάς, που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι Οργανώσεις της ΚΟΘ συνδυάζουν την κομματική δουλειά στη διάρκεια της εξόρμησης με τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.
Προηγήθηκε έγκαιρος και μελετημένος σχεδιασμός, και με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί ακολούθησε ένα τολμηρό άνοιγμα στο λαό για πειστική και άμεση εκλαΐκευση της πολιτικής του Κόμματος για τα θέματα του μνημονίου, του "Καλλικράτη", της οικονομικής κρίσης. Οι κομμουνιστές, με το κουπόνι στο χέρι, έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και με τους νέους και τις νέες, που πρόθυμα θέλουν να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους για την επιτυχία της Εξόρμησης».
Ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Αχτίδας Εμπορίου - Υπηρεσιών, σημειώνει σχετικά με την Εξόρμηση: «Εκφράζονται με την Οικονομική Εξόρμηση οι ακατάλυτοι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη. Παρ' όλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την επίθεση στο Κόμμα, οι εργαζόμενοι και στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, και παρ' όλες τις μεγάλες δυσκολίες τους, συνεισφέρουν με το υστέρημά τους για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Υπάρχει ένα άνοιγμα οργανωμένο σε εκατοντάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε συνδυασμό με την προσπάθεια να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και σ' αυτό συναντάμε την ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων».
Πίσω ακόμα και από αυτά που έχει κατά καιρούς καταθέσει στη Δικαιοσύνη για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Μ. Χριστοφοράκος, καταθέτοντας χτες στο κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που βρέθηκε στο Μόναχο. Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με πολιτικούς στην Ελλάδα, ούτε έκανε δώρα ιδιαίτερης αξίας ή χορηγίες σε διάφορα κόμματα.
Σε αρκετές ερωτήσεις, ο Μ. Χριστοφοράκος άσκησε «το δικαίωμα της σιωπής» επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορούμενου από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε σε πρώτη φάση να κάνει χρήση και του νόμου που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Ο Μ. Χριστοφοράκος έχει προχωρήσει σε συμφωνία εχεμύθειας με τη «Ζήμενς» να μην αναφέρεται στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αποστολή της Εξεταστικής, Θ. Παφίλης, δήλωσε σχετικά: «Και από την κατάθεση Χριστοφοράκου προέκυψε ότι η Γερμανία έχει κλείσει την υπόθεση και κανένας δεν μιλάει. Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να το λύσει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερή βάση με τη γερμανική».
Το κλιμάκιο της Εξεταστικής θα επανέλθει στο Μόναχο για να εξετάσει τον σημερινό πρόεδρο της «Ζήμενς» και τον Μ. Κουτσενρόιτερ, έναν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων».
Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις και οι εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους» καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ η Κομματική Οργάνωση ΜΜΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2).