ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Να τους καταδικάσει η αγροτιά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η φτωχή αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια πολιτική στο πλαίσιο που θέτουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι συνδυασμοί που υποστηρίζουν για δήμους και περιφέρειες στις επικείμενες εκλογές. Οταν κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, τέτοιες κυβερνήσεις και τέτοιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη της υπαίθρου, καμία ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της φτωχής αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων. Προοπτική σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς και όλου του λαού μπορεί να δώσει μόνο μια ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ. Μπροστά στην υπάρχουσα κατάσταση η φτωχομεσαία αγροτιά, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να σκεφτούν αν θέλουν μετά τις 7 και 14 Νοέμβρη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πανηγυρίζουν και να έχουν άλλοθι για να συνεχίσουν και να εντείνουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που έχουν συμφωνήσει σε ΕΕ και ΠΟΕ ή θα πρέπει να καταδικάσουν την όλη πολιτική τους. Αν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ηττηθούν και βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστα γι' αυτούς εκλογικά αποτελέσματα και το ΚΚΕ θα έχει αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος της δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να πάρει άμεσα νέα σκληρά μέτρα. Επίσης, η ΝΔ δε θα μπορεί να διαλαλεί ότι ο λαός επικροτεί τη δική της πολιτική, που στην ουσία σε τίποτα δε διαφέρει από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τα όσα επιτάσσουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και τα μονοπώλια. Ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση», ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να βάλει μπλόκο σ' αυτή την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς

Ασύστολα εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι πρασινογάλαζες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και διαφόρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Από φέτος κόβεται το 50% στις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών και αυτό που διαδίδεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ότι από Νοέμβρη θα γίνουν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που αφορούν σε μέτρα και δράσεις για τους καπνοπαραγωγούς. Πρόκειται για κοροϊδία, η οποία εντάσσεται και στο προεκλογικό παιχνίδι εξαπάτησης και υφαρπαγής των ψήφων των καπνοπαραγωγών. Γιατί με προγράμματα περί «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» και «αναδιάρθρωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων», τα λεφτά των επιδοτήσεων που κόπηκαν με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γυρίσουν στις τσέπες των καπνοπαραγωγών και η απώλεια που θα υποστούν οι καπνοπαραγωγοί δεν θα καλυφτεί σε καμία περίπτωση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψευτοερίζουν και ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Αλλά είναι και οι δύο εξίσου συνυπεύθυνοι για ό,τι συνέβη σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Τα όσα συναποφάσισαν στις Βρυξέλλες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδήγησαν την καπνοκαλλιέργεια στην εξαφάνιση και τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μάλιστα η περικοπή κατά 50% των επιδοτήσεων στα καπνά έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών και το αγροτικό ισοζύγιο, αλλά έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που έχουν καπνά, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να ερημώνουν. Οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί καλούνται να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος και μαζί με όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες να αγωνιστούν για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής. Και στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να «μαυρίσουν» την πολιτική που τους πέταξε εκτός καλλιέργειας και τους έκοψε και το 50% της επιδότησης, ενισχύοντας τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ισχυρό ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που θα σταθεί και μετά τις εκλογές του Νοέμβρη στο πλευρό των καπνοπαραγωγών και της φτωχομεσαίας αγροτιάς συνολικότερα.

Τρέχα γύρευε...

Προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Γ. Βουδούρης, χαρακτήρισε τις αναφορές σε αδυναμία καταβολής δώρων και συντάξεων «δημοσιογραφική τρομο-λαγνεία». Σύμφωνα με την ενημέρωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, δόθηκε η διαβεβαίωση από τον διοικητή ότι «δεν υφίσταται ουδέν πρόβλημα τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους»! Καμιά επανάπαυση των μικρών ΕΒΕ σε τέτοιες παρεμβάσεις σαν του διοικητή. Πάνε να συγκαλύψουν το πρόβλημα. Εγρήγορση, αποδυνάμωση της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Διαστρέβλωση της Ιστορίας...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΜΑΣΤΕ βέβαιοι - πάντα λόγω των ημερών - πως η κρατική τηλεόραση, αλλά και άλλα κανάλια με γνωστή «ιστορική ευαισθησία» θα καταφέρουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προβολή της ιστορικής αλήθειας...

Οπως, άλλωστε, έκαναν τις προηγούμενες μέρες με τα θαυμάσια ιστορικά ντοκιμαντέρ που πρόβαλαν, σύμφωνα με τα οποία ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η ...Σοβιετική Ενωση.

Αν συνεχίσουν έτσι, θα πληροφορηθούμε σε λίγα χρόνια ότι τελικά η επίθεση των ναζί στην ΕΣΣΔ ήταν μάλλον μια ...ιστορική παρεξήγηση και δεν έχει συμβεί ποτέ και η νικηφόρα μάχη του Στάλινγκραντ τίποτε περισσότερο από σοβιετική προπαγάνδα.

Οσο για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, κι εδώ λάθος θα έχουμε κάνει. Σοβιετικοί πράκτορες ήταν, μεταμφιεσμένοι σε Γερμανούς στρατιώτες και γι' αυτό και ο καθ' όλα δημοκράτης Ο. Τσόρτσιλ στη συνέχεια, με τους εδώ συμμάχους του, πολέμησαν τον ...«κομμουνιστικό κίνδυνο».

ΜΕΡΕΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ» αυτές που διανύουμε και ευτυχώς στην υπάρχουσα συγκυρία έχουμε αρκετούς τέτοιους. Διότι οτιδήποτε αντιλαϊκό, όπως θα έχετε παρατηρήσει, βαφτίζεται «πατριωτικό»...

Πρώτοι και καλύτεροι, φυσικά, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που επιτελούν καθόλα «πατριωτικό» έργο, μια και τι πιο «πατριωτικό» από τη ...διάσωση της χώρας.

Η οποία - προφανώς - κινδυνεύει από τους μισθούς των εργαζομένων και την Κοινωνική τους Ασφάλιση. Διαχρονικές απειλές αυτές, κατά της πατρίδας.

Από πίσω οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Εξαίρετοι «πατριώτες» κι αυτοί που εντελώς «πατριωτικά» μεταφέρουν τις έδρες τους στη Βουλγαρία, φτιάχνουν τα καράβια τους στην Κορέα και ασφαλίζουν κεφάλαια στην Ελβετία.

Σε μια τέτοια «πατριωτική» σύναξη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, φυσικά, το ΛΑ.Ο.Σ. και τον Καρατζαφέρη, τι στο καλό! Αυτοί για την ώρα στηρίζουν όλους τους προαναφερθέντες και ταυτοχρόνως ...ανασυγκροτούν και τη «δεξιά παράταξη». Πολύπλευρος ο «πατριωτικός» τους ρόλος.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ίδια στιγμή - εντελώς «πατριωτικά» - η οικονομία παραχωρείται στην ΕΕ και το ΔΝΤ, το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ και τα δικαιώματα των εργατών στα αφεντικά τους...

Να κλονίσουμε το πολιτικό σύστημα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θρασύτητα ο ωμός εκβιασμός που έθεσε ο πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Παπανδρέου «απαγόρευσε» στο λαό να ψηφίσει στις εκλογές κατά τρόπο που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου. Ούτε η ψήφος διαμαρτυρίας δεν επιτρέπεται γιατί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό εκβιασμό, αποδυναμώνει την κυβέρνηση και δημιουργεί κλίμα πολιτικής αστάθειας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποίηση ο πρωθυπουργός «απείλησε» με πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει το λαό στις κάλπες του Νοέμβρη με το «πιστόλι» του τρομοκρατικού εκβιασμού στον κρόταφο, ακριβώς για να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο του συνόδευσε τον εκβιασμό με μια σειρά ψέματα και σαθρά επιχειρήματα. Επέσεισε την αντίδραση των αγορών στην περίπτωση που ερμηνεύσουν την ψήφο στις εκλογές του Νοέμβρη ως «ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε στη χώρα». Ο λαός δηλαδή πρέπει να φοβάται και να τρέμει τις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές και να σκύβει διαρκώς το κεφάλι για να μην προκαλέσει την οργή τους! Επικαλέστηκε επίσης ότι μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ώστε να βγάλει τάχα τη χώρα από την επιτήρηση. Πρόκειται για επίδειξη θράσους, γιατί αυτό που «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση με την τρόικα είναι η παράταση της αποπληρωμής του χρέους, με δεδομένα τα προαποφασισμένα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου.

Επειδή, όμως, ο πολιτικός εκβιασμός δεν μπορεί να σταθεί μόνο με το μαστίγιο, χρησιμοποίησε και το καρότο, δηλαδή τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι τα νέα μέτρα δεν θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ γνωρίζει ότι τα νέα μέτρα έχουν «κλειδώσει» μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και έρχονται κι άλλα μετά τις εκλογές, όπως έχουν εξαγγείλει ο Ο. Ρεν και ο Στρος Καν. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που φοβάται ο πρωθυπουργός είναι ότι το μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης που την εφαρμόζει και της ΝΔ που τη στηρίζει, μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στην κυριαρχία της και να αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και της αντεπίθεσης του λαού.

Αυτό το «αποσταθεροποιητικό» μήνυμα των εκλογών θέλει να αποτρέψει και κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Ομως για το λαό η αποδυνάμωση της κυβέρνησης και η πολιτική αστάθεια του αστικού συστήματος, είναι μονόδρομος για να ανακόψει την πορεία της βαρβαρότητας, να ορθώσει εμπόδια στην αντιλαϊκή επέλαση. Οσο το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σταθερό και δυνατό, τόσο πιο εύκολα θα συνεχίζει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και θα κατεδαφίζει τη ζωή του λαού. Η αποσταθεροποίησή του πρέπει να είναι συνειδητή επιδίωξη του λαϊκού κινήματος, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ενισχύεται η δική του θέση με στόχο την ανατροπή του. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη μπορούν να προκαλέσουν ένα πρώτο ρήγμα στο συσχετισμό δύναμης, που θα είναι πιο μεγάλο και σταθερό όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ