ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Να επαληθεύσουμε τους φόβους τους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σήμερα το πρωί, όλοι οι πρέσβεις οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στείλανε τηλεγραφήματα, λέγοντας ότι, από την ώρα που η χώρα μπαίνει σε μακρά προεκλογική περίοδο, είναι αμφισβητούμενο πλέον αν μπορεί να προχωρήσει (σ.σ. η κυβέρνηση) στις διαρθρωτικές αλλαγές». Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών της Ντ. Μπακογιάννη, όπως η ίδια τις μετέφερε μιλώντας προχτές στον «RealFm». Ομως, όσο και αν έχει βάση, είναι μάλλον βιαστική η εκτίμηση που σπεύδουν να κάνουν οι ξένοι διπλωμάτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός το ακριβώς αντίθετο επιχείρησε να καταφέρει με τον εκβιασμό περί πρόωρων εκλογών και το πελώριο ψέμα ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα σε μισθωτούς και συντάξεις. Να αποτρέψει, δηλαδή, την έκφραση της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας στις κάλπες. Από την άλλη, όμως, οι ξένοι διπλωμάτες διαισθάνονται ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις, ώστε να επέλθουν ρήγματα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλλον δεν έχουν άδικο. Πολύ περισσότερο αν το βράδυ των εκλογών ο λαός «σφραγίσει» την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπέρ του ΚΚΕ.

Γαλάζια «ταχυδακτυλουργικά» κόλπα

Το υποκριτικό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα που έχει η διαφωνία της ΝΔ με το μνημόνιο επιβεβαιώνουν οι θέσεις που παίρνει, όταν αναγκάζεται να τοποθετηθεί επί της ουσίας της αντιλαϊκής στρατηγικής του μνημονίου. Τότε πέφτουν οι αντιμνημονιακές μάσκες και αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο και η πλήρης σύμπλευση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Πάρτε για παράδειγμα τα νέα μέτρα που θα εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Ο Α. Σαμαράς ζητά να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση, εννοείται με την ψήφο στη ΝΔ, ώστε «να αλλάξει πολιτική». Ομως ποια ταχυδακτυλουργικά κόλπα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ; Πρώτον, δε λέει ότι στην πραγματικότητα συμφωνεί - και - με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρηματικών κερδών. Δεύτερον, αν και επισημαίνει ότι «τα νέα μέτρα αποτελούν δέσμευση του μνημονίου», αποσιωπά έντεχνα τη δική του δέσμευση για πλήρη σεβασμό στο μνημόνιο και άρα για εφαρμογή μέχρι τέλους των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι εμπαίζει απροκάλυπτα το λαό όταν επισείει τη σημαία κατά του μνημονίου και υπόσχεται «αλλαγή πολιτικής»...

Θέλουν το λαό «πελάτη»

«Θέσεις μάχης» λαμβάνουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ενόψει του επερχόμενου «περάσματος» στα λεγόμενα «δίκτυα επόμενης γενιάς», δηλαδή στις διαδικτυακές συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Ο ΟΤΕ, όντας ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί το παραπάνω έργο κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και στο Δήμο Ζωγράφου στην Αθήνα, εκμεταλλευόμενος φυσικά τις δικές του υποδομές, με τους ανταγωνιστές του να πιέζουν την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος «ισότιμου ανταγωνισμού».

Φυσικά και τα πάντα γίνονται για τη βελτίωση της τρέχουσας πρόσβασης του πολίτη στο διαδίκτυο, μόνο που οι όποιες αναφορές στα «δικαιώματα» του χρήστη είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικές. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνον οι διαδικτυακές, αλλά το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και οι πολύπλευρες εφαρμογές τους, θα μπορούσαν να είναι κατά πολύ φθηνότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες για τα λαϊκά στρώματα.

Μόνο, που, για μία ακόμη περίπτωση, προκύπτει ότι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και στην επικοινωνία, δεν μπορεί να επιτευχθεί από μία κυβέρνηση - υπηρέτη των μονοπωλιακών συμφερόντων, εντός του σημερινού, καταστροφικού για τον εργαζόμενο λαό, δρόμου ανάπτυξης. Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο λαό ως «πελάτη» που του ακριβοπουλάνε υπηρεσίες από μέτριες έως κακές.

Καθολική και πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στην επικοινωνία για τα λαϊκά στρώματα προϋποθέτει ότι αυτά θα απορρίψουν οριστικά και αμετάκλητα τα μονοπώλια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να δυναμώσει το ΚΚΕ

Στις δύο περίπου βδομάδες που απέμειναν ως τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης για τα όργανα της τοπικής διοίκησης, οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, κάθε άνθρωπος του μόχθου, οφείλει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τον αντίκτυπο που θα έχει η ψήφος του την επομένη των εκλογών. Το ΚΚΕ τούς καλεί αυτή τη φορά να μη διστάσουν. Να αντιστοιχίσουν την οργή και τη δυσαρέσκεια με την ψήφο, να τιμωρήσουν τους υπαίτιους για τα προβλήματα που βιώνουν. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ρίχνοντας όσο γίνεται πιο κάτω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αυτή είναι η μόνη επιλογή που θα πιάσει τόπο, άμεσα, την επαύριο των εκλογών. Θα δημιουργήσει ένα πρώτο ρήγμα στο σημερινό αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμό δύναμης.

Η ψήφος στις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ θα εξασφαλίσει στο λαό καλύτερες θέσεις, ευνοϊκότερα μετερίζια, για την ανάπτυξη της πάλης του. Θα βοηθήσει ώστε να τρομάξουν αυτοί που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν, τον καταδικάζουν στην ανέχεια, στην ανασφάλεια, στην αγωνία για το αύριο, δηλαδή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι άλλοι του ευρωμονόδρομου, αφού θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι. Θα του προσφέρει συμμάχους στις διεκδικήσεις του, τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που έχει κάθε συμφέρον να αναδείξει στα όργανα της τοπικής διοίκησης. Θα αναπτερώσει το ηθικό του, θα αναζωπυρώσει την ελπίδα, θα «φυσήξει» έναν αναζωογονητικό άνεμο στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Κι αυτό γιατί θα καταγράψει τη διάθεση των ανθρώπων του μόχθου να αντιπαλέψουν όσους αποδεδειγμένα δρουν για συμφέροντα εχθρικά προς τα δικά του.

Αυτή η διάθεση είναι υπαρκτή και πρέπει να βρει έκφραση και στην κάλπη. Η ψήφος στις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ δεν θα μπορεί να παρερμηνευτεί ή να ερμηνευτεί κατά το δοκούν. Το μήνυμά της θα είναι καθαρό και ξάστερο. Οπως καθαρό είναι για το ΚΚΕ ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα κάνουν το βήμα, να ρίξουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν θα το κάνουν γιατί συμφωνούν στο 100% με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Δεν είναι ψήφος που προϋποθέτει ή που εκφράζει πλήρη ταύτιση με τις θέσεις του Κόμματος. Είναι ψήφος που θα αποτυπώσει την αυξανόμενη θέληση του λαού να συμπορευτεί μαζί του στους αγώνες.

Είναι ακόμα ψήφος που θα εκφράσει έμπρακτα τη διάθεση του λαού να χειραφετηθεί απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ψήφος που δε θα προσμετρηθεί υπέρ αυτής της πολιτικής «πέφτοντας» υπέρ άλλων δυνάμεων που στηρίζουν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι λεγόμενοι «αντάρτες», «ανεξάρτητοι» κ.λπ. Η λαϊκή ορμή να κάνει σκόνη τα αναχώματα. Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ θα δώσει ώθηση στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζήσει ο λαός καλύτερα, να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, έχουν ωριμάσει. Ακόμα κι αν στις εκλογές δεν κρίνεται το ζήτημα της εξουσίας, είναι καιρός να εκφραστούν και στην κάλπη οι θετικές διεργασίες που εξελίσσονται στις λαϊκές συνειδήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ