ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους δρόμους του αγώνα

Στο Εργατικό Κέντρο, στις 6 μμ, το πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων, στις 6μμ, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου

Από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές και τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης συναντιούνται σήμερα στους δρόμους του αγώνα, στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΕΚΘ, στις 6 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο, με την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 6 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στο ρυθμό του σημερινού πανεργατικού συλλαλητηρίου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που αναμένεται να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, ζει τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη. Το έντονο κλίμα της αγωνιστικής προετοιμασίας της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης δίνουν στην πόλη το πλήθος των αεροπανό και των αφισών, αλλά και τα αυτοκίνητα με τις ντουντούκες που διαπερνούν το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης και φέρνουν παντού το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι του ΠΑΜΕ εξέφραζαν χτες την άποψη ότι το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι όχι μόνο μαζικό και μαχητικό, αλλά θα αποτελέσει και το πρόκριμα για την ενεργοποίηση μεγαλύτερων δυνάμεων του εργατικού κινήματος και μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, σε μια σειρά απολογιστικών συνελεύσεων εργαζομένων που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία, όπως στο Χαλυβουργείο, ΟΑΣΘ και στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια», μίλησαν στελέχη του ΕΚΘ για το θέμα των κινητοποιήσεων ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και διαπιστώθηκε η καθολική αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα αυτά και η διάθεσή τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Πριν τις 10 του Οκτώβρη εξάλλου, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ και άλλες επιχειρήσεις και έχουν προσκληθεί συνδικαλιστικά στελέχη να μιλήσουν για τις εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Το κλίμα από όλες τις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, εκτιμούν στελέχη του ΠΑΜΕ, ήταν συντριπτικά υπέρ της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων για τη μη εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες κλιμακίων του ΕΚΘ σε διάφορες επιχειρήσεις όπως « Φίλκεραμ - Johnson», «Κλίμα - Τεχνική» και σε βιοτεχνίες στον κλάδο μετάλλου. Στελέχη του ΠΑΜΕ στον κλάδο των οικοδόμων συνέχισαν και χτες τις περιοδείες τους σε γιαπιά της πόλης και συνταξιούχοι περιόδευσαν στην αγορά και ΚΑΠΗ του Κέντρου.

Και οι περιοδείες αυτές επιβεβαίωσαν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους παρατηρείται τελευταία μια σοβαρή διαφοροποίηση στην κατεύθυνση της συμμετοχής σε αγώνες και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική των κυβερνώντων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στο μεταξύ, οι σύλλογοι φοιτητών του ΑΠΘ, Φυσικού, Ψυχολογίας, Ιατρικής και Παιδαγωγικού αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, δείχνοντας έτσι την ευρύτερη απήχηση που βρίσκει ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν και τους τομείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΛΑΡΙΣΑ
Με στόχο το συντονισμό δράσης

Συνδικάτα εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο προωθούν το συντονισμό της δράσης με τα λαϊκά στρώματα του νομού

Τους πλέον πρόσφορους, αλλά και πιο αποδοτικούς τρόπους συντονισμού της αγωνιστικής δράσης των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, συζήτησαν οι εκπρόσωποι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων του νομού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΟΓΕ, των συνταξιουχικών σωματείων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ και του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και πάρθηκαν αποφάσεις για κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων του νομού.

Οπως τόνισε, μιλώντας στη σύσκεψη ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, εφόσον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα λαϊκά στρώματα, εξαιτίας της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, είναι κοινά, άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την απόκρουση και στη συνέχεια για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Και υπογράμμισε ότι η κοινή δράση θα πρέπει να συνεχιστεί σε μόνιμη βάση, ώστε να μπουν οι βάσεις της δημιουργίας ενός κοινού λαϊκού μετώπου, που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και, ταυτόχρονα, θ' ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής.

Η πρώτη κοινή αγωνιστική παρουσία των λαϊκών στρωμάτων της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 10 του Οκτώβρη, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχτεί. (Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη προετοιμασία αυτής της απεργιακής κινητοποίησης της εργατικής τάξης έγινε, χτες βράδυ, σύσκεψη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ το ΕΚΛ θα συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προσανατολιζόμενο στην κήρυξη νέας απεργίας στα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη).

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας πρότεινε, στη σύσκεψη, να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού στη μεγάλη συγκέντρωση κατά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα. Την πρόταση του ΕΚΛ αποδέχτηκαν αμέσως οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της ΟΓΕ, των συνταξιουχικών σωματείων και των αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων μαζικών φορέων δεσμεύτηκαν να θέσουν το θέμα στις οργανώσεις τους για να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής κατά του νέου προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή τον ερχόμενο Δεκέμβρη, ο οποίος, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων, θα είναι από τους πλέον αντιλαϊκούς, αν ληφθούν υπόψη και οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τέλος, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη - μαζί με εκπροσώπους των σωματείων των φορτηγατζήδων και των ταξιτζήδων - να επισκεφτεί τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και να του επιδώσει υπόμνημα με τις θέσεις των φορέων κατά των συνεχών ανατιμήσεων στα καύσιμα, που πλήττουν δραματικά το λαϊκό εισόδημα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΟΧΙ στην αυθαιρεσία της «ΑΤΕΝΕ»

Την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και των άλλων αρμόδιων αρχών ζητάει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, για την άμεση και χωρίς όρους επαναπρόσληψη των πέντε εργαζομένων που απολύθηκαν από τη διεύθυνση της Τεχνικής Εταιρίας «ΑΤΕΝΕ» που κατασκευάζει τμήμα της παράκαμψης της Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο τονίζει πως «πρόκειται για απολύσεις καταχρηστικές και παράνομες, που έγιναν με το επιχείρημα της μείωσης των εργασιών και που αποδεικνύουν, με τον πιο κυνικό και βάρβαρο τρόπο, όσα καταγγέλλει μήνες τώρα το Συνδικάτο για τις επιδιώξεις των Τεχνικών Εταιριών».

Αναφορικά με τις επιδιώξεις αυτών των εταιριών, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «η εταιρία "ΑΤΕΝΕ" με απειλές και εκβιασμούς υποχρεώνει τους εργαζόμενους, από τη μια να εργάζονται με εξοντωτικές υπερωρίες τα Σαββατοκύριακα και από την άλλη προχωράει σε απολύσεις για να αυξήσει τα κέρδη και να ξεζουμίσει μέχρι εξόντωσης τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, καθώς και την τήρηση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Η εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπίεση δε θα περάσει», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Αντιφάσεις και άγνοια

Τους προσεχείς μήνες η απόφαση για την αγωγή των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου ΑΣΤΟΡΙΑ κατά συνδικαλιστή και των υπευθύνων του «Ρ»

Εκδικάστηκε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ΑΣΤΟΡΙΑ, κατά του Ακη Οργαντζή, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της διοίκησης του ΕΚΘ, και του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Δ. Κουτσούμπα, του εκδότη Στέφανου Λουκά και της δημοσιογράφου Ελένης Γαβριήλ, για δημοσίευμα της εφημερίδας στις 6 Φλεβάρη 2000, που περιείχε δηλώσεις του Α. Οργαντζή για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στο εν λόγω ξενοδοχείο και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σ' αυτό.

Παρουσιάστηκαν οι θέσεις από τους δικηγόρους των δύο πλευρών και εξετάστηκαν οι μάρτυρες Τσουντάλη Χρυσάνθη, υπάλληλος γραφείου στο ξενοδοχείο, ως μάρτυρας των εναγόντων, και η Γιαρτιμίδου Σουλτάνα, καμαριέρα απολυμένη, ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων επιβεβαιώθηκαν οι δηλώσεις του Α. Οργαντζή και το πνεύμα του δημοσιεύματος της εφημερίδας, γιατί η μάρτυρας των εναγόντων κατά την εξέτασή της από την έδρα και τους δικηγόρους υπεράσπισης, υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων και απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις με το «δεν ξέρω», «δε γνωρίζω». Οι αντιφάσεις της μάρτυρας σε κάποια στιγμή εξόργισαν και την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Αντίθετα, από την κατάθεση της Σουλτάνας Γιαρτιμίδου προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου απαγορεύουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα στο χώρο, στους υπαλλήλους, ιδιαίτερα τις καμαριέρες, εξασκείται ψυχολογική βία και τρομοκρατία και υπάρχουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τη μισθοδοσία, την καταβολή υπερωριών, την πληρωμή ενσήμων κ.ά.

Από τις καταθέσεις φάνηκε ότι η βασική επιδίωξη των εναγόντων είναι να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δραστηριότητα στο χώρο του ξενοδοχείου, να μείνει το ξενοδοχείο ερμητικά κλειστό σε κάθε εξωτερική παρέμβαση, για να μη γίνονται γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν εκεί και να μπορεί η διεύθυνση να επιβάλλεται πιο εύκολα στους εργαζόμενους, με την απειλή και της απόλυσης, κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης. H απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ