ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Πάνδημη απαίτηση η επαναλειτουργία

Η κωλυσιεργία  της κυβέρνησης δημιουργεί υπόνοιες, τόνισε ο Π. Κοσιώνης, σε εκδήλωση που έγινε χτες στο χώρο του νοσοκομείου

Παράσταση των εργαζομένων των «Αγίων Αναργύρων» στο υπουργείο Υγείας (7.9.2000), με αίτημα την επαναλειτουργία του νοσοκομείου
Παράσταση των εργαζομένων των «Αγίων Αναργύρων» στο υπουργείο Υγείας (7.9.2000), με αίτημα την επαναλειτουργία του νοσοκομείου
Την άμεση ανέγερση νέου νοσοκομείου στο χώρο του παλιού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, αλλά και την επανεξέταση της λειτουργίας των διασκορπισμένων τμημάτων του, ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι ασθενείς, οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών, αλλά και μια σειρά μαζικοί φορείς, σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα σε χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του νοσοκομείου, με θέμα το μέλλον των «Αγίων Αναργύρων».

Οπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι απαραίτητη, καθώς η Αττική στερήθηκε ένα ογκολογικό νοσοκομείο που εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών απ' όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα ήδη υπάρχοντα ογκολογικά κρεβάτια δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής που φτάνουν κατά μέσο όρο τους τέσσερις μήνες.

«Το νοσοκομείο έκανε 10.000 - 12.000 εισαγωγές ασθενών το χρόνο, εκ των οποίων οι 3.000 ήταν νέοι ασθενείς», υπογράμμισε ο Γ. Κολτσίδας, διευθυντής του νοσοκομείου και τόνισε ότι η διασπορά του νοσοκομείου είχε οδυνηρές συνέπειες, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασθενείς των βορείων και δυτικών προαστίων αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για τη θεραπεία τους, καθώς ο παθολογικός τομέας, τα εργαστήρια και ο αξονικός τομογράφος των «Αγίων Ανάργυρων» μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), το χειρουργικό τμήμα στο «Μεταξά», η αιματολογική κλινική στο «Αμαλία Φλέμινγκ», η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΚΑΤ, το παθολογοανατομικό εργαστήριο στην «Αγία Ολγα», το ακτινοθεραπευτικό, μισό στον «Αγιο Σάββα» και μισό στο «Αλεξάνδρα» και το κυτταρολογικό στο «Αγία Σοφία».

«Το νοσοκομείο αυτό και οι εργαζόμενοί του ήταν και είναι οι σύμμαχοί μας στη δύσκολη και καθημερινή μάχη μας, ενάντια στον καρκίνο. Σε έναν αγώνα που η πολιτεία είναι απούσα, ενώ το κράτος το μόνο που κάνει είναι να εμπαίζει τη μάχη που δίνουμε», υπογράμμισε η Εφη Γκόρνυ εκ μέρους των ασθενών. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να δίνει υποσχέσεις, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

«Το νοσοκομείο, συνέχισε η Εφη Γκόρνυ, στο οποίο μας έστειλαν οι υπεύθυνοι για την αναγκαία περίθαλψή μας και στο οποίο σήμερα εναποθέτουμε αναγκαστικά τις ελπίδες μας, δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες μας ως ασθενών». Στο ΕΙΑΑ, συνέχισε, δεν υπάρχει χειρουργείο, ακτινοθεραπευτικό τμήμα, δωμάτια για λευκοπενικούς, ΜΕΘ και άλλα τμήματα αναγκαία σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο.

«Ακούσαμε ότι δε χρειάζεται ένα ακόμη ογκολογικό νοσοκομείο. Εμείς δε θα είχαμε καμία αντίρρηση, αν τα δυο υπάρχοντα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Ομως, η λίστα αναμονής σε αυτά τα νοσοκομεία είναι πάνω από τρεις μήνες. Οταν όμως υπάρχει άμεση ανάγκη, τι γίνεται; Οταν θα πρέπει να ακτινοβοληθώ άμεσα, θα περιμένω τρεις μήνες; Οταν θα πρέπει να χειρουργηθώ, να κάνω εξετάσεις θα κλείνω ραντεβού έξι μήνες νωρίτερα ή θα πρέπει να πάω στον ιδιωτικό τομέα;», υπογράμμισε η Ε. Γκόρνυ.

Ο Βασίλης Βάρσος, δήμαρχος Κηφισιάς, επανέλαβε αυτό που είχε πει σε παλιότερη εκδήλωση - και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τέως γενικής γραμματέως του υπουργείου Υγείας Ι. Πανοπούλου. «Είχα πει τότε ότι το νοσοκομείο δεν είναι θύμα του σεισμού, αλλά του "Ιατρικού Κέντρου" και του "Υγεία"», είπε ο Β. Βάρσος, ενώ επισήμανε την απαράδεκτη κατάσταση να τρέχουν καρκινοπαθείς στο κέντρο της Αθήνας για θεραπείες, χωρίς μάλιστα συγκοινωνιακή σύνδεση.

Ο Π. Κοσιώνης

«Το θέμα της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου "Αγιοι Ανάργυροι", με τη δημιουργία νέου κτιρίου, είναι βαθύτατα πολιτικό και έχει να κάνει με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε ο σεισμός», υπογράμμισε στη χτεσινή εκδήλωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Ειδικότερα, συνέχισε ο Π. Κοσιώνης, η κωλυσιεργία στον τόσο ευαίσθητο τομέα του ογκολογικού ασθενούς δημιουργεί υποψίες. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης υποκρύπτει την πρόθεση να μη φτιαχτεί το νοσοκομείο. Η πρόθεση της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας είναι η συγχώνευση, ακόμα και κατάργηση νοσοκομείων. Από τους αγώνες μας, των πολιτών, των γιατρών, των ασθενών, θα εξαρτηθεί το μέλλον του νοσοκομείου. Χρήματα υπάρχουν».

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο Παναγιώτης Σοφός από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), της Νομαρχίας Αθηνών, οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Πεύκης, Αχαρνών, οι κοινοτάρχες των Αφιδνών, του Βαρνάβα, της Ανοιξης και πλήθος πολιτών.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα αντίστασης στα ανθυγιεινά σχέδια

Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση στο «Κάραβελ», ώρα 8 μμ

Πρόσκληση - κάλεσμα αντίστασης στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, απευθύνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία για το σκοπό αυτό πραγματοποιεί σήμερα στις 8 μ.μ. έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Κάραβελ»).

«Αν οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας υλοποιηθούν, τίποτα στο χώρο της δημόσιας υγείας δε θα είναι όπως μέχρι τώρα. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Οφείλουμε να συστρατευτούμε», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η ΕΙΝΑΠ προς τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές στα νοσοκομεία και τονίζει: «Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δε θα είναι ισότιμη και σε καμία περίπτωση απρόσκοπτη. Θα ορθωθούν διάφορα εμπόδια ώστε να στοιχίζουν οι υγειονομικές φροντίδες λιγότερο. Θα παρέχεται υγεία μέχρι κάποια ποσοτικά και ποιοτικά όρια. Οι εργασιακές σχέσεις μας αλλά και όλων των εργαζομένων θα χειροτερέψουν δραματικά. Θα βρισκόμαστε όλοι σε μια απίθανη εργασιακοί ομηρία έρμαια των διαθέσεων μιας αυταρχικής διοίκησης. Μιας διοίκησης που διακατέχεται από απέχθεια για οτιδήποτε εκλεγμένο».

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ σε προκήρυξή της, διακρίνεται από μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες για την υγεία (κλειστοί προϋπολογισμοί, ασφυκτικός έλεγχος συνταγογραφίας, υποχρεωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσωπικός γιατρός κλπ.).

«Ο καταμερισμός των δαπανών θα επιχειρηθεί να γίνει προς όφελος της κρατικής συμμετοχής σ' αυτές (σύσταση ΟΔΙΠΥ ως ΝΠΙΔ). Οι πολίτες λοιπόν, που θα έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας, θα βρίσκονται μπροστά σε εμπόδια που έντεχνα έχουν ορθωθεί και θα αφορούν τη μη ελεύθερη πρόσβαση και τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και θα κληθούν οι ίδιοι, άμεσα ή μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους να πληρώσουν τη διαφορά», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Η ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει συνθήκες εργασιακής ομηρίας σ' όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα υγείας. Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ τονίζει:

  • Η κατάργηση της αυτοδυναμίας των νοσοκομείων (κατάργηση της νομικής τους μορφής) και η υπαγωγή τους στα ΠΕΣΥ, σε συνδυασμό με την κατάργηση των Οργανισμών τους, σημαίνει ότι όλοι χάνουν τη θέση τους σε πρώτη φάση και μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε.
  • Οι μη μόνιμοι γιατροί σήμερα και οι νέοι γιατροί αύριο θα πρέπει να περιμένουν 15 χρόνια (τρεις πενταετείς θητείες) για να μονιμοποιηθούν. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δε θα νομιμοποιούνται ποτέ. Θα έχουν φροντίσει γι' αυτό οι ανώνυμες εταιρίες, που στο μεταξύ θα έχουν συσταθεί στα νοσοκομεία.

«Το σχέδιο μεταρρύθμισης προβλέπει ότι ο υπουργός Υγείας θα έχει το δικαίωμα να κλείνει και να μεταφέρει κλινικές, να συγχωνεύει και να κλείνει νοσοκομεία και να αλλάζει (μετατρέπει) τη χρήση νοσοκομείων», τονίζει η ΕΙΝΑΠ και υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα σχεδιάζονται και θα προτείνονται από μια αυταρχική - αντιδημοκρατική διοίκηση.

«Ο αριθμός των θέσεων των ειδικευομένων τίθεται εν αμφιβόλω, μέσα από την αμφισβήτηση του πτυχίου της ιατρικής από τη μια μεριά και τον υποτιθέμενο προγραμματισμό των ειδικοτήτων από την άλλη», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Τέλος, εκφράζει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν βροντερό «παρών» στη Γενική Συνέλευση.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αξονες στη λογική της ανταποδοτικότητας

«Οι άξονες του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ αποτελούν μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για το σύστημα Υγείας. Με τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται, αποποιείται η πολιτεία το ρόλο του εγγυητή της λειτουργίας του συστήματος, καθιστά την υγεία, μέσα από μια σειρά προτάσεων, καταναλωτικό αγαθό που υπακούει στους νόμους της αγοράς και τέλος επιχειρεί να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας με τη λογική της ανταποδοτικότητας του συστήματος».

Αυτή είναι συμπερασματικά η θέση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, απέναντι στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Μια μεταρρύθμιση, τα στοιχεία της οποίας, όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Γ. Τρελόπουλος, παραπέμπουν «σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το προεδρείο της ΕΝΙΘ παρουσίασε τις θέσεις του για το σχέδιο μεταρρύθμισης που προωθείται και κατέθεσε τις προτάσεις της Ενωσης. Ξεκαθάρισε λοιπόν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί διαφωνούν με τη δυνατότητα που εκχωρείται στα Πε. Σ.Υ. να συνιστούν ΑΕ, οι οποίες θα διαχειρίζονται τις προμήθειες και θα παρέχουν υποστηρικτικές λειτουργίες στα νοσοκομεία. Επίσης διαφωνούν με την κατάργηση των ΔΣ των νοσοκομείων και τη μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε αποκεντρωμένες μονάδες των Πε. Σ.Υ. Μάλιστα σημείωσαν πως η κατάργηση του Νομικού Προσώπου και η διατήρηση της οργανικότητας στην περιφέρεια θα τους θέσει κυριολεκτικά σε μια κατάσταση ομηρίας και αβεβαιότητας για το αύριο.

Δήλωσαν πως είναι αντίθετοι στην κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών, διαφωνούν με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα τμήματα του ΕΣΥ, γιατί αυτό εισάγει τη λογιστική λογική στη λειτουργία των νοσοκομείων. Κατήγγειλαν τη μεθοδευόμενη αποδέσμευση του πτυχίου της ιατρικής από την αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως αυτό θα μετατρέψει τους γιατρούς σε τροφίμους του ΟΑΕΔ, γεγονός που «μόνο την "Express - Servise" και τους διάφορους Διαβαλκανικούς εξυπηρετεί».

Απαιτούν αποκλειστική απασχόληση και μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ στο σύστημα υγείας και καλούν τον υπουργό να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Τέλος, είναι αντίθετοι με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία και στο επιχείρημα πως τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πρέπει να λειτουργούν και μετά το μεσημέρι, απαντούν πως αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και το κόστος αυτής της παράτασης πρέπει να επιβαρύνει την ίδια και όχι τον πολίτη.

Εθελοντική αιμοδοσία

Η 14η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών, στόχος της οποίας είναι να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των θαλασσαιμικών σε αίμα, αλλά και να προβάλει την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στην εθελοντική προσφορά αίματος, θα γίνει φέτος, για πρώτη φορά, στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 28/9/00 - 1/10/00.

Την Αμφικτιονία συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας (ΠΟΣΜΑ), η Ενωση Δωρητών Αίματος - Σώματος - ΕΔΑΣ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και άλλοι φορείς.

Να σημειωθεί η ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου θεσμού, αφού περίπου 3.000 θαλασσαιμικοί με τις οικογένειές τους βιώνουν καθημερινά την αγωνία για την εξεύρεση 120.000 μονάδων αίματος που απαιτούνται για τις ανάγκες τους.

ΟΣΕ - ΟΤΕ
Η συγχώνευση έφερε απολύσεις γιατρών

Το δικαίωμά τους στην εργασία διεκδικούν οι γιατροί και οι οδοντίατροι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), οι οποίοι μετά τη συγχώνευση τού ασφαλιστικού Ταμείου του κλάδου με το Ταμείο του ΟΤΕ, απολύονται από τη δουλιά τους.

Πολλοί μάλιστα έχουν μέχρι και είκοσι χρόνια υπηρεσίας κι έτσι τώρα ουσιαστικά χάνουν και τη σύνταξή τους. Οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει πρόταση με την οποία ζητούσαν τη μετάταξή τους σε άλλους Οργανισμούς. Η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά αιφνιδιαστικά η διοίκηση του ΟΣΕ προχώρησε στην απόλυση 147 γιατρών σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΣΕ διέθετε τις πιο οργανωμένες δομές υγειονομικής περίθαλψης εδώ και 90 χρόνια, που όμως ήρθε να διαλύσει η λογική των συγχωνεύσεων.

Ερώτηση για τα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ

Ακατάλληλα προς χρήση είναι δύο αεροσκάφη του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που η αγορά τους έγινε με καθυστέρηση πέντε χρόνων και στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο 6 δισ. δραχμές, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλέκο Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα αεροσκάφη είναι ακατάλληλα για χρήση από το ΕΚΑΒ, γιατί δεν είναι δυνατή η είσοδος φορείων μέσα σ' αυτά, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών, ενώ ο εσωτερικός τους χώρος δεν επιτρέπει την παροχή των απαιτούμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας, αν πράγματι έτσι έχουν τα γεγονότα με τα δυο αεροσκάφη, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την απόδοση των ευθυνών στους υπευθύνους για την προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών, ποιος θα πληρώσει τα 6 δισ. δραχμές που δαπανήθηκαν για την αγορά των ακατάλληλων αεροσκαφών, αλλά και πώς και πότε σκοπεύει να προμηθεύσει στο ΕΚΑΒ τα κατάλληλα αεροσκάφη για τη μεταφορά ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ