Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αξονες στη λογική της ανταποδοτικότητας

«Οι άξονες του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ αποτελούν μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για το σύστημα Υγείας. Με τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται, αποποιείται η πολιτεία το ρόλο του εγγυητή της λειτουργίας του συστήματος, καθιστά την υγεία, μέσα από μια σειρά προτάσεων, καταναλωτικό αγαθό που υπακούει στους νόμους της αγοράς και τέλος επιχειρεί να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας με τη λογική της ανταποδοτικότητας του συστήματος».

Αυτή είναι συμπερασματικά η θέση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, απέναντι στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Μια μεταρρύθμιση, τα στοιχεία της οποίας, όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Γ. Τρελόπουλος, παραπέμπουν «σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το προεδρείο της ΕΝΙΘ παρουσίασε τις θέσεις του για το σχέδιο μεταρρύθμισης που προωθείται και κατέθεσε τις προτάσεις της Ενωσης. Ξεκαθάρισε λοιπόν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί διαφωνούν με τη δυνατότητα που εκχωρείται στα Πε. Σ.Υ. να συνιστούν ΑΕ, οι οποίες θα διαχειρίζονται τις προμήθειες και θα παρέχουν υποστηρικτικές λειτουργίες στα νοσοκομεία. Επίσης διαφωνούν με την κατάργηση των ΔΣ των νοσοκομείων και τη μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε αποκεντρωμένες μονάδες των Πε. Σ.Υ. Μάλιστα σημείωσαν πως η κατάργηση του Νομικού Προσώπου και η διατήρηση της οργανικότητας στην περιφέρεια θα τους θέσει κυριολεκτικά σε μια κατάσταση ομηρίας και αβεβαιότητας για το αύριο.

Δήλωσαν πως είναι αντίθετοι στην κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών, διαφωνούν με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα τμήματα του ΕΣΥ, γιατί αυτό εισάγει τη λογιστική λογική στη λειτουργία των νοσοκομείων. Κατήγγειλαν τη μεθοδευόμενη αποδέσμευση του πτυχίου της ιατρικής από την αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως αυτό θα μετατρέψει τους γιατρούς σε τροφίμους του ΟΑΕΔ, γεγονός που «μόνο την "Express - Servise" και τους διάφορους Διαβαλκανικούς εξυπηρετεί».

Απαιτούν αποκλειστική απασχόληση και μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ στο σύστημα υγείας και καλούν τον υπουργό να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Τέλος, είναι αντίθετοι με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία και στο επιχείρημα πως τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πρέπει να λειτουργούν και μετά το μεσημέρι, απαντούν πως αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και το κόστος αυτής της παράτασης πρέπει να επιβαρύνει την ίδια και όχι τον πολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ