Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάντα επίκαιρα τα οράματα του ΕΑΜ

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως
Υπό τη σκιά του τραγικού ναυαγίου, κάτω από το βάρος και τον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, τα ηρωικά νιάτα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, οι άνθρωποι που με τις θυσίες και τους αγώνες, με το ίδιο τους το αίμα έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, έκαναν χτες την εκδήλωσή τους για την 59η επέτειο της ίδρυσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Οι ίδιοι οι οργανωτές της εκδήλωσης έλεγαν σε όλη τη διάρκειά της πως μετά το τραγικό ναυάγιο «η λέξη γιορτή δε χωρά ανάμεσά μας». «Η λέξη οργή είναι αυτή που ταιριάζει», μια οργή που μπόρεσε να βγει απ' όλα τα βλέμματα, απ' όλες τις χτεσινές ομιλίες και τους χαιρετισμούς, απ' όλες τις ψυχές των ανθρώπων που ξέρουν έως την ύστατη ώρα να παλεύουν, να διεκδικούν, να καταγγέλλουν και ν' αγωνίζονται. Κι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Εχουν περάσει, λοιπόν, 59 χρόνια από κείνη τη μέρα του Σεπτέμβρη που οι Λ. Αποστόλου, Χρ. Χωμενίδης, Ηλ. Τσιριμώκος και Απ. Βογιατζής ιδρύουν το ΕΑΜ, που έμελλε στη συνέχεια να αγκαλιάσει και να το αγκαλιάσει, ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Κι όμως 59 χρόνια μετά και «τα οράματα του ΕΑΜ είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε». `Η όπως αλλιώς το είπε ο κεντρικός ομιλητής της χτεσινής εκδήλωσης, ο λογοτέχνης και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, Βασίλης Λιόγκαρης: «Σήμερα 59 χρόνια από τότε οι αγώνες και οι προσδοκίες του λαού δε δικαιώθηκαν. Σήμερα επικρατεί μια άλλη νέα τάξη πραγμάτων, της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης, που έχουν βαριά επακόλουθα για το λαό. Στην εργασία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στη σύνταξη, στην παιδεία, στο περιβάλλον. Ετσι λοιπόν ενωμένοι γύρω από ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο, ας πούμε πως ο αγώνας συνεχίζεται και ας φωνάξουμε μαζί "Ζήτω η αθάνατη, η τιμημένη Εθνική Αντίσταση"».

Η ομιλία του Β. Λιόγκαρη ήταν μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του ΕΑΜ, στα γεγονότα που ακολούθησαν, στους αγώνες που στιγμάτισαν και έφεραν την εθνική ανεξαρτησία στη χώρας μας. «Η γη είναι παχιά, καλοθρεμμένη από χώμα νωπό και σβόλους με αίμα παγωμένο». Ετσι περιέγραψε χτες ο λογοτέχνης την αιματοβαμμένη Καισαριανή, το Δουργούτι, την Κοκκινιά, το Βύρωνα, το Κατσιπόδι, το Μπαρουτάδικο, το Περιστέρι, την Καλλιθέα, τα Παλιά Σφαγεία, τις Τζιτζιφιές, το Χαϊδάρι, όλες τις φτωχογειτονιές της Αθήνας που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον ξένο κατακτητή, αλλά και όλες τις περιοχές της Ελλάδας που το ίδιο έπραξαν. «ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε και ξανακούστηκε απ' τους παλιούς αγωνιστές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ομιλίας.

Κι επειδή η σκυτάλη πάντα βρίσκει χέρια για ν' αλλάξει, ήρθε ο Αλέκος Χαλβατζής, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, να υποσχεθεί πως «το φωτεινό σας παράδειγμα δεν το τιμούμε μόνο, αλλά δεσμευόμαστε να το ακολουθήσουμε». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ηλίας Γεωργόπουλος, απ' τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ι. Δομνάκης, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο Κ. Κορτζίδης, πρώην δήμαρχος Ελληνικού, η Ντ. Τσακίρογλου απ' την ΟΓΕ, ο Χ. Παπαγυαλιάς, μέλος της ΕΕ της ΕΔΑ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Θ. Κατριβάνου, προέδρου της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ