Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Προωθείται η ... χασούρα του

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η απώλεια του μονοπωλίου του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία. Τα κυβερνητικά όργανα προκηρύσσουν τους όρους διαγωνισμών για την αδειοδότηση αντίστοιχων με τον Οργανισμό ιδιωτικών εταιριών. Η είσοδος ιδιωτών και σε αυτό το χώρο των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να οδηγήσει σε χαράτσωμα των καταναλωτών.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αναμενόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ - το αργότερο σήμερα το πρωί - να δημοσιεύσει τους όρους του διαγωνισμού, για την παροχή αδειών ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας σε ιδιώτες (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 28).

Θα δοθούν τέσσερις άδειες στη ζώνη των 3,5 GHz και πέντε στη ζώνη των 25 GHz. Ουσιαστικά πρόκειται για τεσσεράμισι πλήρους φάσματος άδειες. Δηλαδή, όποιος διαγωνιστεί, αναμένεται να ζητήσει άδεια και στις δύο - υποτίθεται - ξεχωριστές κατηγορίες φάσματος, για να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες.

Τυπικά, από το εννέα άδειες, δύο θα δοθούν στον ΟΤΕ χωρίς συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χρυσοφόρο χώρο των τηλεπικοινωνιών, γκρινιάζουν, επειδή δεν προβλέπεται αποκλεισμός από το διαγωνισμό των ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ, που χρόνια θησαυρίζουν στην κινητή τηλεφωνία. Οι δύο έχουν αναπτύξει εμπορικό δίκτυο και πελατολόγιο πολύτιμα για την επέκταση στην αγορά της ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Διεκδικώντας από μία πλήρη άδεια η καθεμία, μένει μιάμιση ουσιαστικά, για μια νέα εταιρία. Οι νεοφιλελεύθερης αντίληψης διαμαρτύρονται επειδή ενισχύεται το ολιγοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι με την παροχή ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας ξεκινά άμεσα ο ανταγωνισμός ιδιωτών προς τον ΟΤΕ και στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας. Οι ιδιώτες θα παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζονται χρόνο για να «στρώσουν» οπτικές ίνες. Χωρίς να αναλάβουν μεγάλο κόστος και να φοβούνται μακροχρόνια απόσβεση.

Απλώς θα στήσουν κάποιες δεκάδες κεραίες και θα κλέβουν από την «πίτα» του ΟΤΕ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη του Οργανισμού και τον τρόπο που οι ιθύνοντες του ΟΤΕ θα επιλέξουν για να καλύψουν τις απώλειες. Δηλαδή, να αναμένονται μειώσεις προσωπικού, περικοπές μισθών, κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών, παροχή κάθε υπηρεσίας μετά αντιτίμου κλπ. Σε ό,τι αφορά τη διαφημιζόμενη μείωση τιμολογίων που θα φέρει ο ανταγωνισμός, απάντηση δίνουν τα υψηλότατα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ