Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΟΣΑ
Φόροι και ιδιωτικοποιήσεις με πρόσχημα το ... περιβάλλον!

Πρόσθετα φορομπηχτικά μέτρα και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην περιβαλλοντική διαχείριση. Αυτός είναι ο μπούσουλας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ...προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με επικεφαλής τον υπουργό Κ. Λαλιώτη και τον υφυπουργό Η. Ευθυμιόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, η «Εκθεση Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας» του ΟΟΣΑ «συμβουλεύει», το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τις περιβαλλοντικές δράσεις να καλυφθεί με βάση την τελείως αντιπεριβαλλοντική και φορομπηχτική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οποία, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζεται στη χώρα μας ακόμη με αρκετή καχυποψία! Μάλιστα, ως προνομιακούς χώρους εφαρμογής αυτής της πολιτικής, αναφέρει τις τιμές του νερού και της ενέργειας. Επίσης, όσον αφορά το άνοιγμα στις ιδιωτικοποιήσεις, στην Εκθεση κυρίως αναφέρονται οι χώροι της διαχείρισης των αστικών λυμάτων και της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται και οι υπόλοιποι περιβαλλοντικοί τομείς.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι «συμβουλές» αυτές του διεθνούς αυτού ιμπεριαλιστικού Οργανισμού δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κατευθυντήριες αρχές στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως, άλλωστε, γίνεται και σε άλλους τομείς. Με την έννοια αυτή, λοιπόν, δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να τις δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει έναν απόλυτο σεβασμό στις εντολές που δίνονται από παρόμοιους καπιταλιστικούς οργανισμούς.

Κατά τα άλλα, η έκθεση αφ' ενός χαρακτηρίζει «γενικά καλή την ποιότητα περιβάλλοντος» στη χώρα μας, αφ' ετέρου όμως παραθέτει ένα πλήθος στοιχείων και παραμέτρων που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα: Οτι, δηλαδή, η χώρα μας είναι ουραγός στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο και όλοι γνωρίζουμε, αρκεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που αποτέφρωσαν οι φετινές πυρκαγιές, την τσιμεντοποίηση που προβλέπεται με πρόσχημα την Ολυμπιάδα και την πετρελαιοκηλίδα στον Ευβοϊκό. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εκθεση:

  • Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή ένταση ατμοσφαιρικών ρύπων. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές οξειδίων του θείου, οξειδίων του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) υπερβαίνουν τους μέσους όρους των Ευρωπαϊκών Χωρών του ΟΟΣΑ κατά 100%, 42% και 38%, αντίστοιχα.
  • Το επίπεδο της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων στη χώρα μας είναι από τα πιο χαμηλά.
  • Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην προστασία των υγροτόπων, καθώς: Παρατηρούνται προβλήματα ρύπανσης των υδάτων σε όλα τα Δέλτα των ποταμών της Ελλάδας, ενώ εννέα από τους έντεκα υδροβιότοπους που προστατεύονται από τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ είναι ρυπασμένοι. Οι περισσότερες από τις ελληνικές λίμνες παρουσιάζουν προβλήματα ευτροφισμού και, κυρίως, οι λίμνες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πετρών, Βεγορίτιδα και Βιστονίδα.
  • Υψηλές συγκεντρώσεις ρυπαντικών φορτίων απαντώνται σε παράκτια ύδατα και, συγκεκριμένα, στις περιοχές του Σαρωνικού, του Θερμαϊκού, του Παγασητικού, του Ηρακλείου Κρήτης, της Ελευσίνας, της Λάρυμνας και της Νέας Καρβάλης.
  • Οι πυρκαγιές των δασών συμβάλλουν στην ερημοποίηση. Περιοχές πιο ευαίσθητες στην ερημοποίηση, ένα πρόβλημα που επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα και 800.000 άτομα, βρίσκονται στη νότια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
  • Η περιβαλλοντική νομοθεσία που υπάρχει δεν εφαρμόζεται και δεν ελέγχεται η επιβολή της.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, στις παρεμβάσεις του, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας και των αποφάσεων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος (χαρακτηρίζοντάς τες «επιλεκτικές»), υπεραμυνόμενος της αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος, την οποία προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να της λύσει τα χέρια ώστε να εφαρμόσει ακόμη πιο άνετα την αντιπεριβαλλοντική της πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ (2007-11-02 00:00:00.0)
«Ερημογόνες» πολιτικές (2001-06-19 00:00:00.0)
Βαθιά πολιτικό το θέμα της προστασίας του (2001-06-03 00:00:00.0)
Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας (2000-04-15 00:00:00.0)
Τσιφλίκι των βιομηχάνων ο Αλμυρός (1998-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ