ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Η τάση των ψηφοφόρων κλείνει προς το «όχι»
  • Τα «exit polls» δείχνουν ότι οι Δανοί  τάσσονται, με ελάχιστη διαφορά, κατά του ευρώ
  • Σκέψεις και προβληματισμοί της ΕΕ για την «επόμενη μέρα»

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή ψηφοφορία
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Θα μπει στη ζώνη του ευρώ ή δε θα μπει; Ιδού η απορία και η σπαζοκεφαλιά της υπόλοιπης Ευρώπης που με αγωνία παρακολουθεί τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη μικρή και «άτακτη» χώρα του Βορρά, για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Μέχρι στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς τα πρώτα αναμένονταν μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας. Μοναδικό δείγμα για το πώς ψήφισαν οι Δανοί, τα «exit polls», όπου όλα δείχνουν ότι έστω και με μικρή διαφορά οι Δανοί τάσσονται κατά του ευρώ, αφού το «όχι» υπερσκελίζει ακόμη και για ελάχιστους ψήφους, το «ναι». Συγκεκριμένα, 52,5% κατά του ευρώ έναντι 47,5% υπέρ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, μία πρόβλεψη που βασίζεται σε δείγμα 6.297 ψηφοφόρων σε 45 εκλογικά τμήματα και το περιθώριο σφάλματος είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ, επικρατούσε και πάλι το «όχι» αλλά εμφανίζεται ότι η ψαλίδα έχει κλείσει πολύ. Συγκεκριμένα, δύο ώρες πριν από τον τερματισμό της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για το ευρώ στη Δανία, το δανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 μετέδωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου, κατά σειρά, «exit poll», όπου σύμφωνα με αυτά, το «όχι» πλειοψηφεί στο χτεσινό δημοψήφισμα με ποσοστό 50,7%, ενώ το «ναι» μειοψήφησε με 49,3%.

Associated Press

Η τάση είχε προβλεφτεί, όπως και το αποτέλεσμα, από πολλούς αναλυτές και παρατηρητές, όπου προέβλεπαν ότι θα είναι μία πολύ σκληρή αναμέτρηση, μια αναμέτρηση για γερά νεύρα, μεταξύ των υποστηρικτών και αντιτιθεμένων στο ευρώ, και κυρίως με την υπόλοιπη Ευρώπη να παρακολουθεί με αγωνία και χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα και με το ευρώ να χάνει και άλλο χθες στις διεθνείς χρηματαγορές, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή έναντι του δολαρίου (88,25 σεντς).

Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ», ουδείς θα μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το δημοψήφισμα, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 85% και η πολύ σκληρή μάχη μπορεί να κριθεί στο νήμα ακόμη και για 20.000 ψήφους, πάντα όμως με την τάση προς το «όχι».

Τεστ για γερά νεύρα

Το δημοψήφισμα, το έκτο κατά σειρά για τη Δανία όσον αφορά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ, θεωρείται ως ένα τεστ της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης τόσο των Δανών όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία του, έχοντας χάσει το ένα τρίτο της αρχικής του αξίας από την αρχή του έτους. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης απόρριψης του ευρώ, θα έχουν ευρύτερη και εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία τόσο για την ΟΝΕ, όσο και συνολικά για την ΕΕ και την επέκτασή της προς τα ανατολικά.

  • Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα exit polls και οι Δανοί ταχθούν κατά της συμμετοχής τους στην ΟΝΕ και το ευρώ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει ως πρώτη άμεση συνέπεια την εγκαθίδρυση της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Για τον Ραλφ Πίτελκοφ, πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, ένα «όχι» των Δανών θα είχε βραχυπρόθεσμες συνέπειες για το ευρώ, αλλά πιθανώς ευρύτερες και ίσως καταστρεπτικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την Ευρώπη, αφού θα «είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων». Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ προειδοποίησε τους Δανούς ότι ασχέτως του αποτελέσματος η ΟΝΕ θα προχωρήσει και απλώς εκείνοι θα μείνουν απέξω.

Πάντως, μια άμεση συνέπεια που προσπαθούν να ξεχνούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, είναι ότι μια αρνητική εξέλιξη για το ευρώ θα επηρεάσει την τύχη της σουηδικής κορόνας. Εάν νικήσει το «όχι», το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκέραν Πέρσον, θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Αρνητικό παρεπόμενο θα είναι και ο επηρεασμός της πορείας της πολύ πλούσιας και κραταιάς Νορβηγίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ. Η υπερψήφιση του «ναι», υποστηρίζουν αναλυτές, μπορεί ξανά να έθετε το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ. Ενα «όχι», δεδομένης της προϊστορίας, θα άφηνε το θέμα στο «χρονοντούλαπο». Εξάλλου, δύο φορές οι Νορβηγοί -το 1973 και το 1994- έχουν πει «όχι» στην ένταξη στην ΕΕ. Ειδικά στο τελευταίο δημοψήφισμα, η αρνητική του έκβαση «πίκρανε» τόσο πολύ τους πολιτικούς της χώρας, που όλα τα κόμματα συμφώνησαν να ξανασυζητήσουν το θέμα μετά τις γενικές εκλογές του 2001. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχνά τους Βρετανούς με το σκεπτικισμό τους και την άρνησή τους να αποδεχτούν κάποιο άλλο νόμισμα από τη στερλίνα, παρά τις αέναες εκστρατείες του Τόνι Μπλερ!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Επιμένουν οι διαδηλωτές και καλούν σε πανεθνική κινητοποίηση

Μπλόκο Ισπανών αλιέων. Οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία κορυφώνονται

Associated Press

Μπλόκο Ισπανών αλιέων. Οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία κορυφώνονται
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση κατέληξαν οι Ισπανοί αγρότες, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων που προσέφερε η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ήταν αρκετά ικανοποιητικό και ισοσκέλιζε το αίτημά τους για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Ουδέν νεότερο, όμως, υπάρχει από το μέτωπο των αλιέων και των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς και εξήγγειλαν πανεθνική κινητοποίηση για την 2η Οκτωβρίου.

Πακέτο φοροαπαλλαγών και αποζημιώσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων πεσετών προσέφερε, τελικά, το υπουργείο Γεωργίας στις δύο βασικές ενώσεις των Ισπανών αγροτών. Μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους, οι δύο ενώσεις ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση, καθώς υπολόγισαν ότι εξισορροπεί το αυξημένο κόστος που έχουν από τη φορολογία στα καύσιμα. Εντούτοις, και οι δύο ενώσεις τόνισαν ότι διατηρούν τη συμμετοχή τους στην Πλατφόρμα Καταναλωτών Καυσίμων και υποστηρίζουν τον αγώνα των υπολοίπων συμμετεχόντων, αν και θα επανεξετάσουν το κατά πόσο θα παραμείνουν στους αποκλεισμούς και στα μπλόκα.

Χθες, στο μεταξύ, οι οδηγοί φορτηγών και οι αλιείς συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και προχώρησαν σε αποκλεισμό των δύο μεγαλύτερων αποθηκών καυσίμων της Βαρκελώνης, ενώ έχει, σχεδόν εντελώς, παραλύσει κάθε ιχθυαγορά της χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρατηρίων βενζίνης, τα καύσιμα έχουν αρχίσει και εξαντλούνται, όχι μόνο στη Βαρκελώνη, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΠΕΚ
Συμβιβασμοί και διαφορετικές σκοπιμότητες

Ούγο Τσάβες: Σταθερή και δίκαιη τιμή

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μεσούσης της νέας πετρελαϊκής κρίσης που έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους σε όλες τις οικονομίες της υφηλίου, η Σύνοδος του ΟΠΕΚ είχε ως επωδό το διάλογο με τις καταναλώτριες χώρες. Λίγες ώρες αργότερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές υποχώρησε ελαφρά κυρίως εξαιτίας της παρέμβασης και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ότι το βασίλειο είναι έτοιμο να διαθέσει όποια επιπλέον ποσότητα αργού απαιτείται για τον έλεγχο του φετινού καλπασμού των τιμών και για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Προτείνοντας διάλογο για το διάλογο και «σταθερές και δίκαιες τιμές», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, οικοδεσπότης της Συνόδου και πρωτεργάτης μιας αναγέννησης του ΟΠΕΚ ο οποίος το 1998 ευρέθη στο χείλος της διάλυσης, προέτρεψε τους ομολόγους του να ανοίξουν διάλογο σε επίπεδο αρχηγών κρατών μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ομάδας των Οκτώ (G7 συν Ρωσία). Συγκεκριμένα, ο Τσάβες τάχθηκε υπέρ ενός «ανεπίσημου διαλόγου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με τον οποιονδήποτε» απαντώντας έμμεσα στην από τηλεφώνου πρόσκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν για ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΠΕΚ.

«Ενα βαρέλι Κόκα Κόλα: 78,8 δολάρια. Ενα βαρέλι γάλα: 150 δολάρια. Ενα βαρέλι παγωτό: 1.105 δολάρια. Ενα βαρέλι καλό κρασί: 1.370 δολάρια», επεσήμανε ο Ούγο Τσάβες και εξέφρασε τη θέλησή του ο ΟΠΕΚ να καταλήξει σε σταθερές και δίκαιες για όλα τα κράτη τιμές και παράλληλα την επιθυμία του να διαβουλευτεί με τους ομολόγους του ώστε να πάρει θέση η Σύνοδος Κορυφής του ΟΠΕΚ υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν «ζήτησε επισήμως, στην ομιλία του, να τοποθετηθεί ο ΟΠΕΚ υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο», καθώς ο ιρακινός αντιπρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η άρση των κυρώσεων κατά της χώρας του «θα είναι ευεργετική για τη σταθεροποίηση των τιμών».

Παράλληλα, το ενδεχόμενο εφαρμογής του «αυτόματου» μηχανισμού του ΟΠΕΚ όσον αφορά την αναπροσαρμογή της παραγωγής του δύο φορές το μήνα αν το επίπεδο των τιμών απαιτεί κάτι τέτοιο, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολούσεγκουν Ομπασάνιο πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης συνόδου κορυφής στη σαραντάχρονη ιστορία του ΟΠΕΚ.

Τέλος, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Αμντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει όσο πετρέλαιο απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά - γεγονός που βοήθησε στη χτεσινή κάμψη της τιμής του πετρελαίου - και παράλληλα, επέκρινε τις εκβιομηχανισμένες χώρες για τους «άδικους φόρους» που επιβάλλουν στο πετρέλαιο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βίαιες συγκρούσεις μετά την απόφαση «απαλλαγής» του Σουχάρτο

Φοιτητές χορεύουν μπροστά σε μια φλεγόμενη αστυνομική μοτοσικλέτα. Η απαλλαγή του Σουχάρτο προκάλεσε λαϊκή οργή

Associated Press

Φοιτητές χορεύουν μπροστά σε μια φλεγόμενη αστυνομική μοτοσικλέτα. Η απαλλαγή του Σουχάρτο προκάλεσε λαϊκή οργή
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον ινδονησιακό λαό η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αποσύρει τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην Προέδρου της χώρας, Σουχάρτο, εκτιμώντας ότι η υγεία του δεν του επιτρέπει να πάρει μέρος σε δικαστική διαδικασία. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο φαύλο κύκλο βίας, καθώς απογοητεύει βαθιά τους Ινδονησίους, και κυρίως τους φοιτητές, που ανέτρεψαν τον Σουχάρτο μετά από καθημερινές βίαιες κινητοποιήσεις το Μάη του 1998. Επίσης, σπιλώνει την εικόνα της, μόλις ενός χρόνου, νέας κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε για τιμωρία όλων όσων καταχράστηκαν την εξουσία επί δεκαετίες σε βάρος του ινδονησιακού λαού.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Γεωργίας, όπου συνεδρίαζε το 5μελές προεδρείο του Ανώτατου Δικαστηρίου, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την έπαυλη του Σουχάρτο, στο κέντρο της ινδονησιακής πρωτεύουσας, όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του πρώην ηγέτη της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν επανειλημμένως στον αέρα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν, χωρίς, όμως, επισήμως να έχει επιβεβαιωθεί κανένα τέτοιο στοιχείο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βασίστηκε στην έκθεση που παρουσίασε ομάδα 23 ανεξάρτητων γιατρών που εξέτασαν τον 79χρονο Σουχάρτο και έκριναν ότι «τα τρία εγκεφαλικά που έχει υποστεί έχουν επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη σωματική, αλλά κυρίως τη διανοητική του υγεία». Με την ίδια απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο αίρει τον κατ' οίκον περιορισμό και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που του είχαν υποβληθεί. Ο Σουχάρτο κατηγορείται ότι στα 32 χρόνια της διακυβέρνησής του υπεξαίρεσε, τουλάχιστον, 583 εκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά ταμεία, τα οποία διέθεσε σε συγγενικά του πρόσωπα.

Η απόφαση για τον πρώην Πρόεδρο συνέπεσε με την καταδίκη του ενός γιου του, «Τόμι» Μαντάλα Πούτρα, για διαφθορά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Πούτρα κατηγορείται ότι εξαπάτησε την κρατική εταιρία τροφίμων, με την οποία σύναψε συμφωνητικό συνεργασίας το 1997, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει 10,8 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Συμφώνησαν αποφεύγοντας το νερό

ΑΓΚΥΡΑ.-

Προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα και να ενισχύσουν την ηρεμία που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις τους, τα τελευταία δύο χρόνια, κατέβαλαν ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Χάρμπα και ο Τούρκος ομόλογός του, Σαντετίν Ταντάν. Οι δύο άνδρες που επικύρωσαν σειρά μνημονίων συνεργασίας, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο μείζον ζήτημα του νερού, το οποίο έχει πολλάκις χωρίσει τις δύο χώρες.

Ειδικές συμφωνίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος υπέγραψαν, χτες, οι Χάρμπα και Ταντάν, οι οποίοι φρόντισαν να παραπέμψουν σε κάποια, άμεση πλην, μελλοντική συνάντηση, το θέμα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας που μαστίζει τις δύο χώρες. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τουρκικού Κρατικού Ινστιτούτου Υδατίνων Εργασιών, Ντογκάν Αλτινμπιλέκ, η λειψυδρία και η ξηρασία που πλήττει την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, οδήγησε σε μείωση της καθημερινής ποσότητας νερού που παρέχει στη Συρία.

Σύμφωνα με συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες, το 1987, η Τουρκία υποχρεούται να διαθέτει 500 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο από το φράγμα Ατατούρκ του Ευφράτη. Εξαιτίας, όμως, της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί, σήμερα από το φράγμα «κυλούν» προς τη Συρία, μόνο 160 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο, και ο Αλτινμπιλέκ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την υπάρχουσα συμφωνία προκειμένου να συμπεριλάβει ειδική διευθέτηση για τις περιόδους ξηρασίας.

Ο Σύρος αξιωματούχος απέφυγε να θίξει ανοιχτά το θέμα. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το συριακό λαό, του οποίου το ήμισυ πλήττεται σκληρά από τη λειψυδρία ενώ σοβαρότατες είναι οι συνέπειες στη γεωργία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως ανέφερε ο Χάρμπα, στη Δαμασκό το νερό μοιράζεται με δελτίο ενώ σε όλες τις συριακές πόλεις έχει απαγορευτεί το πότισμα των κήπων και το πλύσιμο κτιρίων.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Κι άλλες αιτήσεις για πτήσεις στη Βαγδάτη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΑΝΑ'Α - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η μία μετά την άλλη φαίνεται ότι κατατίθενται στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ οι αιτήσεις για πραγματοποίηση ανθρωπιστικών πτήσεων στο Ιράκ, προκαλώντας την αμήχανη δυσφορία και οργή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Μετά από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιορδανία, σχετική αίτηση κατέθεσε, χθες, και η Υεμένη ανακοινώνοντας ότι η ανθρωπιστική της αποστολή είναι, ήδη, έτοιμη και περιμένει την έγκριση της επιτροπής του ΟΗΕ για να απογειώσει το αεροσκάφος, σήμερα κιόλας. Την ίδια στιγμή, το Παρίσι ανακοίνωνε ότι, παρά τις αντεγκλήσεις και τα προβλήματα, ο ΟΗΕ έδωσε το «πράσινο φως», για να πραγματοποιηθεί, σήμερα, η δεύτερη πτήση ανθρωπιστικού περιεχομένου στη Βαγδάτη.

Εκτός, όμως, από τις πτήσεις, θετικές φαίνονται να είναι οι αντιδράσεις και άλλων χωρών. Εκτός από τις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου που επικρότησαν την ιορδανική πρωτοβουλία, ήρθε, χθες, και η Τουρκία να χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στον βασανισμένο ιρακινό λαό, εκφράζοντας, μάλιστα, την ελπίδα να «σταματήσουν σύντομα τα δεινά του». Την ικανοποίησή του, όπως ήταν φυσικό, δεν έκρυβε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος, χθες, τόνιζε ότι οι πτήσεις αυτές αποτελούν την απτή απόδειξη ότι «το εμπάργκο έχει αρχίσει να καταρρέει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ