Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΠΕΚ
Συμβιβασμοί και διαφορετικές σκοπιμότητες

Ούγο Τσάβες: Σταθερή και δίκαιη τιμή

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μεσούσης της νέας πετρελαϊκής κρίσης που έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους σε όλες τις οικονομίες της υφηλίου, η Σύνοδος του ΟΠΕΚ είχε ως επωδό το διάλογο με τις καταναλώτριες χώρες. Λίγες ώρες αργότερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές υποχώρησε ελαφρά κυρίως εξαιτίας της παρέμβασης και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ότι το βασίλειο είναι έτοιμο να διαθέσει όποια επιπλέον ποσότητα αργού απαιτείται για τον έλεγχο του φετινού καλπασμού των τιμών και για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Προτείνοντας διάλογο για το διάλογο και «σταθερές και δίκαιες τιμές», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, οικοδεσπότης της Συνόδου και πρωτεργάτης μιας αναγέννησης του ΟΠΕΚ ο οποίος το 1998 ευρέθη στο χείλος της διάλυσης, προέτρεψε τους ομολόγους του να ανοίξουν διάλογο σε επίπεδο αρχηγών κρατών μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ομάδας των Οκτώ (G7 συν Ρωσία). Συγκεκριμένα, ο Τσάβες τάχθηκε υπέρ ενός «ανεπίσημου διαλόγου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με τον οποιονδήποτε» απαντώντας έμμεσα στην από τηλεφώνου πρόσκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν για ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΠΕΚ.

«Ενα βαρέλι Κόκα Κόλα: 78,8 δολάρια. Ενα βαρέλι γάλα: 150 δολάρια. Ενα βαρέλι παγωτό: 1.105 δολάρια. Ενα βαρέλι καλό κρασί: 1.370 δολάρια», επεσήμανε ο Ούγο Τσάβες και εξέφρασε τη θέλησή του ο ΟΠΕΚ να καταλήξει σε σταθερές και δίκαιες για όλα τα κράτη τιμές και παράλληλα την επιθυμία του να διαβουλευτεί με τους ομολόγους του ώστε να πάρει θέση η Σύνοδος Κορυφής του ΟΠΕΚ υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν «ζήτησε επισήμως, στην ομιλία του, να τοποθετηθεί ο ΟΠΕΚ υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο», καθώς ο ιρακινός αντιπρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η άρση των κυρώσεων κατά της χώρας του «θα είναι ευεργετική για τη σταθεροποίηση των τιμών».

Παράλληλα, το ενδεχόμενο εφαρμογής του «αυτόματου» μηχανισμού του ΟΠΕΚ όσον αφορά την αναπροσαρμογή της παραγωγής του δύο φορές το μήνα αν το επίπεδο των τιμών απαιτεί κάτι τέτοιο, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολούσεγκουν Ομπασάνιο πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης συνόδου κορυφής στη σαραντάχρονη ιστορία του ΟΠΕΚ.

Τέλος, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Αμντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει όσο πετρέλαιο απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά - γεγονός που βοήθησε στη χτεσινή κάμψη της τιμής του πετρελαίου - και παράλληλα, επέκρινε τις εκβιομηχανισμένες χώρες για τους «άδικους φόρους» που επιβάλλουν στο πετρέλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ