Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις μετά από μήνες νηνεμίας

Παλαιστίνοι διαδηλωτές συγκρούονται με ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Παλαιστίνοι διαδηλωτές συγκρούονται με ισραηλινούς στρατιώτες
ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστινίους διαδηλωτές σημειώθηκαν, χτες, τερματίζοντας, με τον τρόπο αυτό, μια, έστω και βραχεία, περίοδο «εκρηκτικής» ηρεμίας που παρατάθηκε από τους αλλεπάλληλους γύρους συνομιλιών και από την αναμονή επίτευξης τελικής συμφωνίας.

Με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός εκατοντάδες Παλαιστινίους διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν, χτες το απόγευμα, στη Ραμάλλα της Δυτικής Οχθης. Οι συγκρούσεις δε διήρκησαν για πολύ ώρα και δεν υπήρχαν, μέχρι το βράδυ, πληροφορίες για τραυματίες ή θύματα. Λίγες, μόλις, ώρες νωρίτερα, σφοδρές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει ανάμεσα σε διαδηλωτές Παλαιστινίους και σε ισραηλινούς αστυνομικούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί και 5 διαδηλωτές.

Αφορμή των πρώτων συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ανατολική πόλη και συγκεκριμένα στην πλατεία μπροστά από το τέμενος Αλ Ακσά, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερής Πόλης εξοργίστηκαν από την παρουσία του Σαρόν. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «προσβολή απέναντι σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, ο οποίος θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να αντιδράσει σε τέτοιες πράξεις», τονίζοντας ότι ο Σαρόν, επανειλημμένως, έχει ταχθεί κατά των αιτημάτων των Παλαιστινίων τόσο για ανεξαρτησία όσο και για ανεξαρτητοποίηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Βαθιά δυσαρέσκεια, όμως, υπάρχει και στο Ισραήλ μετά από τη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε περιφερειακό δρόμο της Λωρίδας της Γάζα, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ. Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, που είχαν τοποθετηθεί, πυροδοτήθηκαν τη στιγμή που διέσχιζε το δρόμο αυτοκινητοπομπή Ισραηλινών εποίκων συνοδευόμενη από στρατιωτικά αυτοκίνητα. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ένας νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης, που υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, και ελαφρότερα ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ μίλησε για «πολύ σοβαρή επίθεση» συμπληρώνοντας ότι «περιμένει από την Παλαιστινιακή Αρχή να τιμωρήσει άμεσα τους ενόχους». Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιείται, από τον Οκτώβρη του 1998, εναντίον ισραηλινού στόχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ