ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ο αγώνας οργανώνεται!

Κλιμάκια του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα αντεργατικά σχέδια γίνονται σε διάφορες περιοχές

Στα δικά τους χέρια παίρνουν την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συντονιστικές Σωματείων, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, αλλά και διαδηλώσεις ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων, προβάλλοντας την ανάγκη για ταξικό προσανατολισμό και την αντίθεση με την τακτική συμμετοχής στους «κοινωνικούς διαλόγους» που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, ενώ το ΠΑΜΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έχουν ριχτεί τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με βάση τις κατευθύνσεις της πρόσφατης πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο εμπλουτισμός του διεκδικητικού πλαισίου για τη δημιουργία μετώπου πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και η ταξική κατεύθυνση του αγώνα, είναι τα βασικά ζητήματα που προβάλλουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Τις επόμενες μέρες, κλιμάκια του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στις επιχειρήσεις, ΑΝΕΛΟΡ, ΗΒΗ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΚΑΖΗΣ, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, AEG, ΑΜΚΟ, ΜΕΒΓΑΛ, ΓΙΟΥΛΑ, ΕΛΙΤ, «Πετζετάκις», στα εργοτάξια του αεροδρομίου Σπάτων και σε άλλους χώρους δουλιάς.

Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων, καλεί τους δημοσιογράφους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες και τις πιθανές μορφές συμμετοχής του κλάδου στην απεργιακή κινητοποίηση, σε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησής της. Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Ομοσπονδία του κλάδου, αλλά και με την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήριο αντίστασης στην επίθεση που δέχονται οι εργατικές κατακτήσεις διοργανώνει η Επιτροπή Σωματείων Κέρκυρας τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή καταδικάζει τον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη και σημειώνει ότι «η συμμετοχή μας, η ενιαία δράση με βάση το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των αγώνων του ΠΑΜΕ είναι η μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους». Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Παμπειραϊκή συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 3 Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν σ' όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ο αγώνας επιβάλλεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος Οκτώβρη - Νοέμβρη».

Να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Συνδικαλιστών Ελληνικού, που διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη, 4 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Ελληνικού, Βούλας, Γλυφάδας και Αργυρούπολης και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ελληνικού - Γλυφάδας - Αργυρούπολης, το Σωματείο Συνταξιούχων Γλυφάδας και γύρω Δήμων και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ATHENS CATERING. «Αρκεί να αναπτύξουμε - τονίζεται σε ανακοίνωση - τους ταξικούς μας δεσμούς, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος να προχωρήσουμε στην οργάνωση του αγώνα».

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στις εργατικές κατακτήσεις και να οργανώσουν την αντίστασή τους, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του Θριασίου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ελευσίνας, «Βιοχαρτικής» και ΔΕΗ Ελευσίνας και καλούν σε συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 5 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων της πόλης. Παράλληλα καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη. «Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων σε ένα ταξικό πλαίσιο είναι η απάντηση και όχι οι "ψευτοδιάλογοι" των "ηγεσιών" της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων.

ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες

Την αγωνιστική δράση τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ταξική κατεύθυνση, οργανώνουν οι εργαζόμενοι

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Λάρισα, για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 10 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συμμετάσχει στην απεργία με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο, κόντρα στις συναινετικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο καλύτερος συντονισμός της δράσης των εργαζομένων του νομού σε ταξική - αγωνιστική κατεύθυνση, συζητήθηκε σε σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και της κοινής δράσης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενώ προσανατολίζεται στην κήρυξη νέας απεργίας στα τέλη Οκτώβρη, μέσα Νοέμβρη.

Στη Μαγνησία

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και στη Μαγνησία για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 10 Οκτώβρη - στα πλαίσια της οποίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης - και των άλλων αγωνιστικών εκδηλώσεων που αποφασίστηκαν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η οργάνωση της 24ωρης απεργίας και των άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων συζητήθηκαν σε σύσκεψη των διοικήσεων σωματείων του νομού, που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας και κάνει πιο αναγκαία την οργανωμένη αντίστασή της για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αντί να οργανώσουν την πάλη, λειτουργώντας ως δούρειος ίππος, προδίδουν συνειδητά τα συμφέροντα των εργαζομένων και συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία, για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού να συμμετάσχουν στην απεργία και σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας: «Ολοι μαχητικά στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10 Οκτώβρη, κόντρα στους πονηρούς σκοπούς της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην αντεργατική πολιτική, στο διάλογο - απάτη. Να είναι είναι καθαρό ότι αυτή η αντεργατική πολιτική δεν ανακόπτεται με ελιγμούς και με μια απεργία "τουφεκιά". Για να λυθούν τα προβλήματα, χρειάζονται σκληροί ταξικοί αγώνες».

Μήνυμα αισιοδοξίας

Την εμπειρία τους από τις διαδηλώσεις στην Πράγα, μετέφεραν μέλη της αποστολής της Λάρισας

Την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν με τη συμμετοχή τους στην αντικαπιταλιστική διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στην Πράγα, μετέφεραν σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι συνδικαλιστές, μέλη της αντιπροσωπείας της Λάρισας, που με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και μαζί με άλλους συναδέλφους τους «ταξίδεψαν» το αγωνιστικό μήνυμα των εργαζομένων για να φτάσει εκεί όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συνεδρίαζαν για να οργανώσουν την περαιτέρω επίθεσή τους στα δικαιώματα των λαών. Και όπως τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου οι Βασίλης Σταμουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Θ. Βάιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Ελευθερία Χρυσού Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Μουσικών, αυτό το μήνυμα ξεπερνά το σύνορα και ενώνει τους λαούς στον κοινό στόχο της αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής πάλης.

Οι συνδικαλιστές μίλησαν για την πορεία που πραγματοποίησαν από την πλατεία Κέσλοφ προς την πλατεία Ειρήνης της Πράγας, για τη συνάντησή τους με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, που παρά το γεγονός ότι δε μιλούσαν την ίδια γλώσσα, μπορούσαν να επικοινωνήσουν. Κι αυτό γιατί, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης που είχε στηθεί από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των καπιταλιστών δεν πτοήθηκαν και βάδιζαν όλοι μαζί στον κοινό δρόμο της διεθνιστικής πάλης και αλληλεγγύης. Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι η κινητοποίηση αυτή είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες, που θα συνεχιστούν, προκειμένου να αποκρουστεί η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους.

Ενα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, έστειλε ο 18χρονος Κώστας Κουμαντζέλης, μιλώντας για τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή του στη διαδήλωση και για την αναγκαιότητα να παλέψει η νεολαία κατά του ιμπεριαλισμού, διεκδικώντας το μέλλον που της ανήκει.

Υποχρεωτικές συμβάσεις

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κηρύχτηκαν υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας:

Η από 22 Φλεβάρη ΣΣΕ των εργαζομένων στα καταστήματα πώλησης προϊόντων κρέατος όλης της χώρας. Η από 12 Μάη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών φορτηγών, αυτοκινήτων, οδηγών χειριστών αντλιών, βοηθών χειριστών αντλιών σκυροδέματος και εργατών παραγωγής σκυροδέματος, εργαζομένων στις εταιρίες που έχουν έδρα στο Νομό Αττικής. Η από 22 Μάη ΣΣΕ των εργαζομένων στα βιβλιοδετεία όλης της χώρας. Η από 23 Μάη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτροτεχνιτών - περιελιγκτών που απασχολούνται στο ξενοδοχείο και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ