ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γονατίζουν με νέα βάρη το λαό
  • Νέα λεηλασία των εργαζομένων με πακέτα 14,3 δισ. ευρώ
  • Φοροληστεία με ΦΠΑ - μαζικές ανατιμήσεις
  • Διπλάσιες τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • Μαζικά λουκέτα και απολύσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις, βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους για όλη τη γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, ακρίβεια και μαζική φτώχεια για το λαό είναι οι βασικές συντεταγμένες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Ταυτόχρονα, σε αυτή τη φάση του ταξικού πολέμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ξεδιπλώνει και νέα προκλητικά μέτρα για τη φοροελάφρυνση, για την «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί πολύ καιρό πριν, είναι κομμάτι από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που έχει χαράξει το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας με ορίζοντα ολόκληρη τη δεκαετία μέχρι και το 2020.

Τα αντιλαϊκά πακέτα, νέας και παλαιάς κοπής (αυξήσεις φόρων - κόψιμο δαπανών) φτάνουν για το 2011 στα 14,3 δισ. ευρώ (6,3% του παραγόμενου ΑΕΠ).

Στα νέα πακέτα συγκαταλέγονται αυτά που ήδη είχαν αποφασιστεί στο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας και από πάνω ακόμη 4 δισ. ευρώ μετά το όργιο κοπτοραπτικής με τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, που και αυτό είναι στις προβλέψεις του μνημονίου.

Κάθε απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους συνεπάγεται κάθε στιγμή νέες παρεμβάσεις...

Στη γλώσσα των αριθμών τα νέα πακέτα για το 2011 έρχονται να χτυπήσουν το λαό και το εισόδημά του με ορμή και ένταση 4 και πλέον φορές πάνω από αυτά που ζούμε φέτος! Είναι χρήμα που μαζεύουν από το χειμαζόμενο λαό προκειμένου στη συνέχεια να το προσφέρουν πεσκέσι στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε εδώ ούτε και πουθενά, στο βαθμό που δε θα μπει ισχυρός ο λαϊκός φραγμός σε κατεύθυνση συνολικής ρήξης και ανατροπής. Πριν καν κατατεθεί ο προϋπολογισμός στα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ - Εκοφίν), στα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στα διαβούλια που έχουν και με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συζητούσαν για την επόμενη φάση, για την πιθανότητα νέων αστοχιών, για το ξάπλωμα της καπιταλιστικής κρίσης, για το πώς θα ξαναμοιράσουν τη λεία τους, τον πακτωλό με τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις με μοναδικό στόχο τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Φόροι στο λαό

Να μερικά από τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό:

ΦΠΑ: Πρώτο πιάτο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης. Από την 1η Γενάρη του 2011 έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, με ανατιμήσεις 2% σε τρόφιμα και βασικά είδη, που έρχεται να αποτελειώσει το λαϊκό εισόδημα μετά και τις μειώσεις των μισθών και τη μαζική ανεργία που κουβαλάει η πολιτική για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Ο λεγόμενος χαμηλός συντελεστής φορτώνεται με 2 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 13% (από 11%)σε συνέχεια των ανατιμήσεων που ξεκίνησαν από φέτος (επίσης με δυο μονάδες στο 11% από 9%) με τη μέχρι τώρα σούμα να φτάνει στο 4%. Στόχος τους να μαζεύουν από 1 δισ. ευρώ παραπάνω για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Για το 2011, παρά και την απόλυτα δεδομένη κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, υπολογίζουν να μαζέψουν 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ΦΠΑ υπάγεται ολόκληρη η γκάμα με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης οι λογαριασμοί για νερό και ρεύμα (ΔΕΗ), φυσικό αέριο, εισιτήρια κινηματογράφων, είδη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία που εξίσου ξεζουμίζονται από τα λησταρχεία κυβέρνησης και τρόικας.

Ταυτόχρονα, ο συντελεστής που ισχύει για έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εμπορευμάτων (εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες) ανεβαίνει από το 5,5% στο 6,5%. Σε αυτή την κατηγορία θα εντάξουν τα ξενοδοχεία, μετά από αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων, και τα φάρμακα, με προβλεπόμενες απώλειες ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το κόψιμο του ΦΠΑ στα φάρμακα συνοδεύεται από τη δραστική περικοπή των συνταγογραφήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, απ' όπου εξοικονομούν 1,4 δισ. ευρώ, ποσά υπερδεκαπλάσια από αυτά που υποτίθεται ότι «χάνουν» από τη δήθεν μείωση του ΦΠΑ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η λεηλασία συνεχίζεται με την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με αυτούς που ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που μπαίνει μόνιμα σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο του 2011 και που πρόκειται να διπλασιάσει τις τιμές. Για το μισό χρόνο περιμένουν να μαζέψουν ακόμη 600 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά). Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, λένε ότι θα «επιστρέψουν» 200 εκατ. ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Επιχειρηματικά κέρδη: Από την 1η Γενάρη του 2011 μπαίνει σε εφαρμογή η μείωση των συντελεστών επιπλέον κατά 4 μονάδες (στο 20% από 24%). Οι απώλειες εσόδων - χάρισμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες - φτάνουν στα 320 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Διάφορα χαράτσια: Αμεσα δρομολογείται η ένταξη στο λεγόμενο αντικειμενικό σύστημα και για απομακρυσμένες περιοχές που σήμερα δεν υπάγονται, ενώ μέσα στις βλέψεις τους είναι η σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, γεγονός που θα συμπαρασύρει στα πολύ πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Για την ώρα βλέπουν να μαζεύουν πρόσθετα 270 εκατ. ευρώ. Τη φορολόγηση αυθαίρετων κτισμάτων την υπολογίζουν στα 300 εκατ. ευρώ και τα πράσινα τέλη στα 150 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα στα 57,5 δισ. ευρώ με αύξηση 4,9%. Οι έμμεσοι φόροι που υπολογίζουν να μαζέψουν φτάνουν στα 32 δισ. ευρώ (με αύξηση 1,6%). Επειδή γνωρίζουν το μέγεθος της πτώσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, το μέγεθος της ανημπόριας που έχουν ετοιμάσει για το λαό, υπολογίζουν τους ειδικούς φόρους από τα καύσιμα με μείωση 16%! Από τους άμεσους φόρους το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι (σε σύνολο 20,9 δισ. ευρώ) πληρώνεται από μισθωτούς - συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Παρά τη μείωση του εισοδήματος, τη μαζική ανεργία, οι φόροι εισοδήματος για το 2011 παίρνουν αύξηση 6,5%, στα 14,8 δισ. ευρώ. Στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) έχουν προβλέψει μειώσεις σε ποσοστό 16%

Τσεκούρι στις δαπάνες - λουκέτα και απολύσεις

Μαζικά λουκέτα συγχωνεύσεις και απολύσεις, καρατόμηση στα κονδύλια συνολικά και για το καθένα ξεχωριστά, πτώση της λειτουργίας των νοσοκομείων και της Υγείας κάτω από κάθε νόρμα είναι οι προδιαγραφές τους για το 2011. Νέα και παλαιά πακέτα (2010-2011) φτάνουν σε 6,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν στα ολόφρεσκα μέτρα, αυτά δηλαδή που τώρα πρωτοξεκινούν. Τις παραπέρα «εξειδικεύσεις» θα τις κλιμακώσουν στο επόμενο διάστημα.

Από τις δαπάνες Υγείας «εξοικονομούν» αστρονομικά ποσά ύψους 2,1 δισ. ευρώ, από τα λουκέτα και τις απολύσεις σε πρώην ΔΕΚΟ 800 εκατ. ευρώ, από την ουσιαστική κατάργηση στα οικογενειακά επιδόματα για τα φτωχά νοικοκυριά 150 εκατ. ευρώ, από τις απολύσεις συμβασιούχων ακόμη 100 εκατ. ευρώ. Είναι ψέμα της κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Είναι στα μέτρα που έχουν ετοιμάσει και που θα το βάλουν μπροστά στον επόμενο τόνο βάζοντας νέα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και απειλές για τα ακόμη χειρότερα. Στα πολύ πάνω θα συνεχίσουν μόνον οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους που θα δοθούν στους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Για το 2011 στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους θα πάνε πάνω από 65 δισ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια, μετά και τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης στην πλουτοκρατία, θα συνεχίσουν να απογειώνεται σε νέα ύψη. Τα ποσά αυτά είναι σήμερα κιόλας ψηλότερα από το σύνολο των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις και έξοδα λειτουργίας). Είναι δηλαδή σίγουρο ότι σε επόμενη φάση θα πάνε σε «ελεγχόμενη» απαξίωση κεφαλαίων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ζωτικό χώρο σε βασικές υποδομές και δίκτυα, δημόσια ακίνητη περιουσία ετοιμάζει η κυβέρνηση για το μεγάλο κεφαλαίο. Σύμφωνα με το μνημόνιό τους ο στόχος είναι να μαζεύουν 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός για το 2011 εξειδικεύει με τις παρακάτω εταιρίες ή κρατικές συμμετοχές: ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σε λεγόμενο στρατηγικό επενδυτή), ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Εγνατία Οδός και Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (με συμβάσεις παραχώρησης), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Φάσμα Συχνοτήτων (παραχώρηση) Καζίνο Μοντ Παρνές (πώληση).


Ανδέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ
Λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό προς όφελος των μονοπωλίων, τονίζει το ΚΚΕ. Αυτός ο δρόμος που καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια είναι μονόδρομος μόνο για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά λαϊκή θυσία δε θα πιάσει τόπο γιατί για την κρίση και το έλλειμμα ευθύνονται η υψηλή κερδοφορία, τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Καμία ανοχή, καμία συναίνεση. Εδώ και τώρα πρέπει να διαμορφωθεί παντού λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, της λαϊκής οικογένειας. Για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της λαϊκής εξουσίας, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Ο φετινός Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αποτελεί απλά μηχανισμό συμπληρωματικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων προς όφελος των μονοπωλίων, αναφέρει το ΠΑΜΕ. Αποτελεί το κύριο εργαλείο που επιβάλλει μια πρωτοφανή ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων, του μνημονίου, που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιούργησαν και αξιοποιούν σήμερα για να αυξήσουν και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που καταδικάζονται και από αυτόν τον προϋπολογισμό, σήμερα, μετά και από την πρόσφατη καταδικαστική λαϊκή ψήφο τους στις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι άμεση ανάγκη να μετατρέψουν αυτή την ψήφο τους και την οργή τους σε ανατρεπτικούς αγώνες μέσα από την κοινωνική τους συμμαχία. Το ΠΑΜΕ, μαζί και με τις άλλες ταξικές συσπειρώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ, των σπουδαστών και της νεολαίας, των γυναικών πρωτοστατεί και το επόμενο διάστημα θα πάρει ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με την κατάργηση επιδομάτων, κάτι που θα έχει άμεσα αντίκτυπο και στο εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ.

Την ίδια στιγμή που οδηγούν την πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την ανεργία, προχωρούν στην προκλητική μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνουν νέα κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου και χαρίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους μεγαλοεργοδότες. Με τη λεγόμενη απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων παραδίδουν ολόκληρους κλάδους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο λαός δεν πρέπει να αυτοχειριαστεί. Ούτε συναίνεση, ούτε ανοχή.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους συναδέλφους, να σταθούν απέναντι στην πολιτική που μας αφανίζει, με τη συμμετοχή στα σωματεία και σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τη δουλειά μας. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική δεν πρέπει να περάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ