ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Νέες καταγγελίες για μίζες και πολιτικές ευθύνες

Για τρίτη φορά κατέθεσε χτες ο προφυλακισμένος Σ. Πρινιωτάκης, πρώην πρόεδρος της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»

Για τρίτη συνεχόμενη φορά κατέθεσε χτες με δική του πρωτοβουλία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα» ο Σ. Πρινιωτάκης, πρώην πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», η οποία είχε εμπλακεί στη διακίνηση «δομημένου ομολόγου» 280 εκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Σ. Πρινιωτάκης - που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση αυτή - κατέθεσε συγκεκριμένα έγγραφα θέλοντας να δείξει ότι ο πρώην πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου των Φαρμακοποιών (ΤΕΑΥΦΕ) Π. Δεμέστιχας είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση των όρων αγοράς του «δομημένου» των 280 εκατομμυρίων σε συνεργασία με τον πρώην συνεταίρο του στην «Ακρόπολις» και επίσης προφυλακισμένου Γ. Αποστολίδη.

Με τα έγγραφα θέλησε να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του στην προηγούμενη κατάθεση στην Εξεταστική, σύμφωνα με τους οποίους ο Γ. Αποστολίδης έδωσε «μίζα» έξι εκατομμυρίων ευρώ στον Π. Δεμέστιχα, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση του «δομημένου» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με άλλο έγγραφο που κατέθεσε στην Εξεταστική, προκύπτει ότι η πρώην διευθύντρια Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Π. Σπυροπούλου είχε από το 2004 ενημερώσει τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών κάθε δεκαπενθήμερο για όλες τις αγορές νέων ομολόγων, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς πρώην υπουργών και υφυπουργών του υπουργείου ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις όποιες επενδύσεις έκαναν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χτες στην Εξεταστική προσήλθε και ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Α. Σημαιοφορίδης, ο οποίος όμως δεν κατέθεσε, επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σκοπεύει να υποβάλει μηνύσεις κατά των Πρινιωτάκη και Αποστολίδη.

«Εφυγε» ο σύντροφος Κώστας Λεπίδης

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στον Αγιο Παντελεήμονα Δραπετσώνας

Ο σ. Κώστας Λεπίδης
Ο σ. Κώστας Λεπίδης
«Εφυγε» πρόωρα την Κυριακή, στα 44 χρόνια του, ο σύντροφος Κώστας Λεπίδης, χάνοντας τη μάχη που έδινε επί 4 μήνες στην εντατική του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος, ύστερα από τροχαίο. Το αναπάντεχο έγινε στις 8 Ιουλίου, ημέρα της πανεργατικής απεργίας. Ο Κώστας, όπως σε κάθε απεργιακή μάχη και αυτή τη φορά, από τα ξημερώματα ήταν παρών στην περιφρούρηση της απεργίας στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά. Στις 11 το πρωί, ενώ οι σύντροφοι και συναγωνιστές του τον περίμεναν στην απεργιακή συγκέντρωση, έφτασε το κακό μαντάτο.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγιου Παντελεήμονα στη Δραπετσώνα.

Ο σύντροφος Κώστας ήταν παντρεμένος με την Μαρία με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελισάβετ 9 ετών και το Νίκο 5 ετών. Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1966. Ηταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας, με άλλα πέντε αδέρφια. Βγήκε στη βιοπάλη από τα εφηβικά του χρόνια. Δεκαοχτώ ετών στο Διδυμότειχο οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αμέσως μετά από ένα χρόνο, το 1985, έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού και το 1987 έφυγε μετανάστης στη Γερμανία. Εκεί ήταν βιομηχανικός εργάτης και ταυτόχρονα σπούδαζε φωτογραφία. Στα χρόνια της μετανάστευσης συνέχισε να δουλεύει δραστήρια στην Κομματική Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ. Το 1994 γύρισε στην Ελλάδα και συνέχισε την αγωνιστική του δράση. Δούλευε σε πρακτορείο φωτορεπόρτερ, ενώ ήταν φωτορεπόρτερ στον «Οδηγητή» μέχρι το 2002. Πρόσφερε ολόψυχα τις υπηρεσίες του και τη φωτογραφική του μηχανή, στο «Ριζοσπάστη» μέχρι και την τελευταία ημέρα που συνέβη το αναπάντεχο.

Από το 2001 ήταν μέλος της Κομματικής Οργάνωσης της Δραπετσώνας. Από το 2004 ήταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ και από το 2008 μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ. Ανέπτυξε παράλληλα πλούσια δραστηριότητα στο γονεϊκό κίνημα. Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων στους Παιδικούς Σταθμούς της Δραπετσώνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.

Η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», εκφράζουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Κώστα.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αποτίμηση του ταξιδιού στο Μόναχο

Με την αποτίμηση του ταξιδιού στο Μόναχο, όπου κλιμάκιό της εξέτασε τον Μ. Χριστοφοράκο και άλλα στελέχη της «ΖΗΜΕΝΣ», ασχολήθηκε χτες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο. Οπως ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης, η Εξεταστική θα κινηθεί στην κατεύθυνση να ενεργοποιηθεί η Eurojustr, με βάση τις διατάξεις για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ θα γίνουν διαδικασίες για νέα δικαστική συνδρομή.

Κατά τον πρόεδρο της Εξεταστικής, από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αλλά και από τη δικαιοσύνη δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πιέσεων προς τη μητρική «ΖΗΜΕΝΣ», η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει δεσμεύσει τα στελέχη της με συμφωνίες εχεμύθειας σχετικά με τα «μαύρα ταμεία». Είπε επίσης ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είχε στραφεί κατά της «ΖΗΜΕΝΣ» για τη ζημιά που αυτή προκάλεσε στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης, ο οποίος συμμετείχε στο κλιμάκιο που εξέτασε τον Μ. Χριστοφοράκο στο Μόναχο, είχε δηλώσει ότι έγινε για μια ακόμα φανερό πως η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ» έχει κλείσει για τη Γερμανία, υπάρχουν παντού κλειστά στόματα και πλέον πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει σε διακρατικό επίπεδο την αντίστοιχη γερμανική προκειμένου να δώσει η γερμανική πολυεθνική τα απαραίτητα στοιχεία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται η συνάντηση στον ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα εξετάζει το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, κατέληξαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Α. Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για το περιουσιακό, ενώ αντάλλαξαν και απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η επόμενη συνάντηση του Δ. Χριστόφια και του Ντ. Ερογλου ορίστηκε για τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, ενώ οι σύμβουλοι των δύο ηγετών αναμένεται να συναντηθούν Τετάρτη και Παρασκευή.

Το ρίχνουν στο τσάμικο...

Απ' τη μια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως αυτές οι εκλογές έχουν «κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα» και θα εκπέμψουν ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Απ' την άλλη, όταν στριμώχνεται στη γωνία για τις κολεγιές του σε διάφορους δήμους με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. όπως στον Δήμο Ικαρίας, όπου στηρίζουν κοινό υποψήφιο απέναντι στον υποψήφιο που στηρίζει το ΚΚΕ, τότε το ρίχνει στο «τσάμικο» και ανασύρει τα «αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά» της μάχης και τις «τοπικές κοινωνίες». Απ' τη μια δηλώνουν ότι κριτήριο για τη στήριξη ενός υποψηφίου είναι «το πρόγραμμά του και η αντιπαράθεσή του με την κυρίαρχη πολιτική», απ' την άλλη δηλώνουν ότι ο Α. Μητρόπουλος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ιδέες του και τις απόψεις του» ανάμεσα στις οποίες κι αυτή ότι δε θέλει να ρίξει την κυβέρνηση αλλά να την επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Απ' τη μια, δηλώνουν ότι η ψήφος στον Γ. Δημαρά, αν πέσει, θα δώσει θέση στην περιφέρεια - άρα εξουσία - στο υπό ίδρυση κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, απ' την άλλη ότι «δεν τον θεωρούν αντίπαλο καθώς αντίπαλός τους είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας»... (διακαναλική συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα).

****

Απ' τη μια, επιμένουν ότι η ψήφος στις 7 Νοέμβρη μπορεί να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά, απ' την άλλη, όχι μόνο αρνούνται να υποδείξουν στάση για το δεύτερο γύρο, αλλά φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν «το πολιτικό μήνυμα στέλνεται στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο, θεωρούμε ότι με ελευθερία και με βάση τη συνείδησή του ο καθένας μπορεί να ψηφίσει ή όχι και να επιλέξει. Το πολιτικό μήνυμα όμως στέλνεται στον πρώτο γύρο» (Δ. Βίτσας ρ/σ «Κανάλι 1»). Κατόπιν αυτών μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η καυχησιολογία του Αλ. Τσίπρα ότι «εμείς απαντάμε με μια ενωτική πρόταση, όχι με μια πρόταση νέας περιχαράκωσης, δικής μας περιχαράκωσης. Οχι με μια πρόταση καταγραφής των δυνάμεών μας. Οχι με μια πρόταση σεχταρισμού». Απαντάνε με μια πρόταση «ευκολοχώνευτη» απ' το σύστημα και γι' αυτό πρέπει ο λαός να τους καταδικάσει στην κάλπη.


Β.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ