ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πασχίζουν για τα συμφέροντα των μεγαλοδανειστών

Ακρως υποκριτική η ψευτοαντιπαράθεση, αφού και οι δυο έχουν συμφωνήσει με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ που προβλέπουν «ελεγχόμενη πτώχευση» με θύμα το λαό

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει και να δεχτεί να πληρώσει για το χρέος και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει και να δεχτεί να πληρώσει για το χρέος και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Ακρως υποκριτική και αποπροσανατολιστική είναι η ψευτοαντιπαράθεση που συντηρούν κυβέρνηση και ΝΔ γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εμφανίζονται να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όταν είναι γνωστό ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία με τη συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα να πληρώσει ο λαός με μνημόνιο διαρκείας.

Αφορμή για τη δικομματική κόντρα έδωσε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναλαμβάνει να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη». Σε αντίθεση τάχα με τον πρωθυπουργό που την ίδια μέρα σε συνέντευξή του στη «Ρίαλ Νιους» απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αποδίδοντας τη σχετική φημολογία σε εκείνους «που επενδύουν στην χρεοκοπία της χώρας», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητά «να μη δαιμονοποιείται η αναδιάρθρωση του χρέους» και προσθέτει: «Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να επιδιώξει κάτι τέτοιο ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Η αντίδραση της ΝΔ ήρθε διά στόματος του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος άσκησε κριτική από τη σκοπιά των δανειστών και των εγχώριων τραπεζών, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα».

Στη βάση αυτή ζήτησε από τον πρωθυπουργό είτε να αποπέμψει τον Θ. Πάγκαλο είτε «να πει όλη την αλήθεια για αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για τις εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος». Οι απαντήσεις που έδωσαν αργότερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο Θ. Πάγκαλος μάλλον επιβεβαιώνουν παρά διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε την τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου «σε μια θεωρητική και δημόσια συζήτηση που έγινε για την επιμήκυνση του χρέους», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας απλά «πρόωρη» τη σχετική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους». Στο ίδιο μήκος με τον Θ. Πάγκαλο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, δηλώνοντας (στον «Αθήνα 9,84») ότι «υπάρχουν πολλές μορφές αναδιάρθρωσης. Αρα, λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε ποια ακριβώς μορφή αναδιάρθρωσης θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να διαπραγματευτεί, να συζητήσει με τους εταίρους».

Ανοικτά υπέρ της διαπραγμάτευσης του χρέους τάχθηκε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, δηλώνοντας (στο Channel 9) ότι «θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη».

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Μπαλαντέρ στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Κοινό υποψήφιο των «αντιμνημονιακών δυνάμεων» τον ήθελε η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο

Ενεργά μέρος στους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με στόχο να απορροφηθεί ανώδυνα για το αστικό σύστημα η λαϊκή δυσαρέσκεια, παίρνει ο υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής Γ. Δημαράς, όπως επιβεβαιώνει και η εξόφθαλμη πριμοδότησή του από συγκροτήματα του Τύπου.

Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΜΕΓΚΑ», δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για την υποψηφιότητά του. Η δήλωσή του διαψεύστηκε αμέσως απ' το ΚΚΕ, όπως και απ' τα άλλα κόμματα, πλην της ΝΔ, καθώς είχε πράγματι συναντηθεί με τον Α. Σαμαρά.

Χτες, ο Γ. Δημαράς επανήλθε και μιλώντας στον ρ/σ «Real» επέμεινε ότι είχε ενημερώσει τον Φ. Κουβέλη και τον Γ. Καρατζαφέρη για τις προθέσεις του, παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν είχε καμιά επαφή με το ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η αλήθεια είναι ότι η αρχηγός κόμματος την οποία δεν ενημέρωσα ότι πρόκειται να κατέβω ως υποψήφιος περιφερειάρχης είναι η κα Παπαρήγα, την οποία, όταν είχα κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, της είχα ζητήσει να συναντηθούμε και μου είχε αρνηθεί. Από τότε θεωρώ ότι δεν υπήρχε δυνατότητα συνομιλίας και πρόσβασης με την κα Παπαρήγα κι εγώ, κάνοντας λάθος, δεν έκανα την αντιδιαστολή που έπρεπε, να πω δηλαδή ότι εξαιρείται η κα Παπαρήγα. Ομως, σας διαβεβαιώ ότι στη Βουλή συνάντησα (...) τον κ. Κουβέλη και τον ενημέρωσα ότι θα κατέβω ως υποψήφιος περιφερειάρχης (...) Οπως και τον κ. Καρατζαφέρη έξω από την είσοδο του Κοινοβουλίου».

Στην ίδια συνέντευξη προσπάθησε να απαντήσει και σε ρεπορτάζ εφημερίδας (Real News) που τον έφερε να έχει συναντηθεί το καλοκαίρι με τον Α. Σαμαρά και συζήτησαν το ενδεχόμενο να τον στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές για την περιφέρεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Α. Σαμαράς βολιδοσκόπησε τον Γ. Δημαρά για «κοινό υποψήφιο στην Αττική των αντιμνημονιακών δυνάμεων». Χτες, ο Γ. Δημαράς είπε ότι συνάντησε τον Α. Σαμαρά, αλλά δεν συζητήθηκε η υποψηφιότητά του.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, αρνήθηκε ότι συναντήθηκε τον Γ. Δημαρά, ωστόσο έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές» με τη ΝΔ και τον χαρακτήρισε «κρυφό χαρτί» της Ρηγίλλης. Τις συναντήσεις με τον Γ. Δημαρά διέψευσαν τόσο ο Αλ. Τσίπρας εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Φ. Κουβέλης πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Τραμπούκικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ

Την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Κυριακή μέλη της ΚΝΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ έκαναν αφισοκόλληση για να προπαγανδίσουν τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, αύριο, στο Πεδίον του Αρεως. Προκλήθηκαν φραστικά από ομάδα νεαρών και ακολούθησε επίθεση σε στέλεχος της Οργάνωσης.

Οπως καταγγέλλει η ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας, «την επίθεση έκαναν περίπου 15 "οπαδοί της ΑΕΚ", χτύπησαν και τραυμάτισαν το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Σωτήρη Παρίση. Τέτοιες επιθέσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου για τον περιορισμό της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ, για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι της Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, αλλά και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ να καταγγείλουν τις φασιστικές πρακτικές και να πάρουν θέση ενάντια στους "ιδιωτικούς στρατούς" που συγκροτούνται από τους μεγαλοκαπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Αυτοί είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιηθούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα στον αγωνιζόμενο λαό σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Γι' αυτό και επιτίθενται με μανία στην πρωτοπορία, στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Αυτές οι "συμμορίες" έχουν αποκαλυφθεί πλέον στα μάτια του φίλαθλου κόσμου. Δεν έχουν σχέση ούτε και είχαν με τον αθλητισμό. Το ΚΚΕ δεν φιμώνεται, η αγανάκτηση να γίνει δύναμη - Στις 7 Νοέμβρη ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση" που στηρίζει το ΚΚΕ».

ΚΚΕ
Δεν υπήρξε καμία συνάντηση

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται για τις δηλώσεις του Γ. Δημαρά: «Ο Γ. Δημαράς, μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, είπε ότι έχει συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι ψευδές. Δεν υπήρξε καμία τέτοια ή άλλου είδους συνάντηση του Γ. Δημαρά με την Αλέκα Παπαρήγα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ