Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πασχίζουν για τα συμφέροντα των μεγαλοδανειστών

Ακρως υποκριτική η ψευτοαντιπαράθεση, αφού και οι δυο έχουν συμφωνήσει με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ που προβλέπουν «ελεγχόμενη πτώχευση» με θύμα το λαό

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει και να δεχτεί να πληρώσει για το χρέος και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει και να δεχτεί να πληρώσει για το χρέος και τα ελλείμματα που δημιούργησαν το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Ακρως υποκριτική και αποπροσανατολιστική είναι η ψευτοαντιπαράθεση που συντηρούν κυβέρνηση και ΝΔ γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εμφανίζονται να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όταν είναι γνωστό ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία με τη συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα να πληρώσει ο λαός με μνημόνιο διαρκείας.

Αφορμή για τη δικομματική κόντρα έδωσε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναλαμβάνει να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη». Σε αντίθεση τάχα με τον πρωθυπουργό που την ίδια μέρα σε συνέντευξή του στη «Ρίαλ Νιους» απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αποδίδοντας τη σχετική φημολογία σε εκείνους «που επενδύουν στην χρεοκοπία της χώρας», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητά «να μη δαιμονοποιείται η αναδιάρθρωση του χρέους» και προσθέτει: «Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να επιδιώξει κάτι τέτοιο ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Η αντίδραση της ΝΔ ήρθε διά στόματος του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος άσκησε κριτική από τη σκοπιά των δανειστών και των εγχώριων τραπεζών, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα».

Στη βάση αυτή ζήτησε από τον πρωθυπουργό είτε να αποπέμψει τον Θ. Πάγκαλο είτε «να πει όλη την αλήθεια για αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για τις εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος». Οι απαντήσεις που έδωσαν αργότερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο Θ. Πάγκαλος μάλλον επιβεβαιώνουν παρά διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε την τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου «σε μια θεωρητική και δημόσια συζήτηση που έγινε για την επιμήκυνση του χρέους», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας απλά «πρόωρη» τη σχετική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους». Στο ίδιο μήκος με τον Θ. Πάγκαλο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, δηλώνοντας (στον «Αθήνα 9,84») ότι «υπάρχουν πολλές μορφές αναδιάρθρωσης. Αρα, λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε ποια ακριβώς μορφή αναδιάρθρωσης θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να διαπραγματευτεί, να συζητήσει με τους εταίρους».

Ανοικτά υπέρ της διαπραγμάτευσης του χρέους τάχθηκε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, δηλώνοντας (στο Channel 9) ότι «θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ