Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στην αέναη αντιλαϊκή επίθεση

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο τη λεγόμενη νέα οικονομική διακυβέρνηση, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε τη στρατηγική του κεφαλαίου που είναι ο συνεχής και ανελέητος πόλεμος, παρά τις μεταξύ των κρατών - μελών αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με όπλο, για την περίοδο που διανύουμε, ένα «μνημόνιο διαρκείας» για όλους τους λαούς της ΕΕ. Τα όσα αποφασίστηκαν, δείχνουν ότι η καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιείται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σαν επιταχυντής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της εδραίωσης της εξουσίας των μονοπωλίων. Ειδικότερα στοχεύουν:

-- Στη χωρίς εμπόδια προώθηση των μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύουν τα κέντρα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για φθηνότερη εργατική δύναμη.

-- Στην παραπέρα περικοπή, μέχρι μηδενισμού, των δαπανών που κατευθύνονται σε κοινωνικές παροχές, ώστε το χρήμα αυτό να πάει ως «κίνητρο ανάπτυξης» στο κεφάλαιο.

-- Στη θωράκιση της εξουσίας της αστικής τάξης, μέσω μηχανισμών ελέγχου των δημοσιονομικών των κρατών - μελών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σαν όπλο εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Αυτό το «μνημόνιο διαρκείας» για όλες τις χώρες της ΕΕ, που αποτυπώνει τη στρατηγική του κεφαλαίου, στοιχειοθετούν τα όσα συμφώνησαν να προωθήσουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ανάμεσά τους: Η αναθεώρηση του «Συμφώνου Σταθερότητας» σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Η «περιορισμένη αναθεώρηση» της Συνθήκης της Λισαβόνας με στόχο τη δημιουργία «μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων», που δείχνει ότι περιμένουν άμεσα την επόμενη κρίση και γι' αυτό προχώρησαν στο μηχανισμό «ελεγχόμενης πτώχευσης». O αυστηρότερος έλεγχος της «ανταγωνιστικότητας» των οικονομιών, με κριτήριο αυτής το «εργατικό κόστος». Ολ' αυτά φανερώνουν τον ανηλεή πόλεμο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα αντιμετώπισης των αυξημένων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Τα παραπάνω είναι προπομπός των όσων θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι: Νέα εξοντωτικά μέτρα για τους λαούς της Ευρώπης, με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τρομοκράτηση των λαών με την απειλή κυρώσεων αν δεν προχωρήσουν οι μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε όλα αυτά. Αλλωστε, είναι συνένοχη εξειδικεύοντας με το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που η ζωή τους πετιέται λεία στην αδηφάγα κερδοφορία των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι το ευρωενωσιακό οικοδόμημα φτιάχτηκε και λειτουργεί για να υπηρετεί την εξουσία των μονοπωλίων σε κάθε κράτος - μέλος και την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ολες οι εξελίξεις στην ΕΕ δείχνουν ότι θεσμοθετείται η μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, η δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και όλα αυτά μέσα σε ένα καθεστώς απειλών και τρομοκρατίας. Η προοπτική αντιστροφής αυτής της κατάστασης υπάρχει μόνο μέσα από την πάλη για την ικανοποίηση όλων των εργατικών των λαϊκών αναγκών, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην εξουσία τους σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ. Το πραγματικό δίλημμα, τη στιγμή που ο λαός οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη πτώχευση, δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά αν πτωχεύσει οικονομικά και πολιτικά το κεφάλαιο και η εξουσία του. Η υπερψήφιση την Κυριακή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα χειραφέτησης του λαού και πολιτικής καταδίκης όσων τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ