Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεματοφύλακας της σταθερότητας υπέρ του κεφαλαίου

«Ο,τι έχει υπογραφεί, ό,τι εμείς χρωστάμε στους ξένους, αυτά ισχύουν 100%», είπε ο Α. Σαμαράς σε χτεσινοβραδινή συνέντευξη

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με μοιρασμένους ρόλους, ματώνουν το λαό. Η καταδίκη τους είναι επιβεβλημένη και στην κάλπη της Κυριακής
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με μοιρασμένους ρόλους, ματώνουν το λαό. Η καταδίκη τους είναι επιβεβλημένη και στην κάλπη της Κυριακής
Την υποκριτική ρητορική κατά του μνημονίου ανεβάζει λίγες μέρες πριν τις κάλπες ο Α. Σαμαράς, επιχειρώντας να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή του με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση και να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να καυχιέται ότι το κόμμα του έχει βάλει γερές πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου, ψηφίζοντας 30 από τα 60 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι δεσμεύεται να υλοποιήσει το μνημόνιο μέχρι κεραίας. «Ο,τι έχει υπογραφεί, ό,τι εμείς χρωστάμε στους ξένους, αυτά ισχύουν 100%», τόνισε χαρακτηριστικά στη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στο «Μέγκα».

Η υποκρισία της «αντιμνημονιακής» δημαγωγίας του προέδρου της ΝΔ αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», θεωρώντας δεδομένα τα μέτρα του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ μηχανεύεται απίθανους τρόπους να παγιδεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Από τη σκοπιά αυτή είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Σαμαράς έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι μια ήττα της κυβέρνησης στις εκλογές θα αποτελούσε καλό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου!

«Αν θέλει, πράγματι η κυβέρνηση, να επαναδιαπραγματευθεί τους "επαχθείς όρους" του μνημονίου, τότε πρέπει να παρακαλά να ...χάσει τις δημοτικές εκλογές! Γιατί μόνο τότε θα μπορεί να πει στην τρόικα: Δέστε, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα!», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες το βράδυ στην Τρίπολη.

Με αφορμή τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει «κρυφή ατζέντα» για μετά τις εκλογές, εννοώντας ότι «θα έλθουν νέα μέτρα πιο σκληρά από τα σημερινά». Σχολιάζοντας τις δήθεν αντίθετες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και του Θ. Πάγκαλου για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάλεσε τον πρώτο να «αποπέμψει αμέσως τον αντιπρόεδρό του», γιατί διαφορετικά «ομολογεί ότι έχει κρυφή ατζέντα για μετά τις εκλογές».

Με ευθύνη απέναντι στην πλουτοκρατία

Απέκρουσε επίσης το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που θέτει ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει επιλέξει να «δραπετεύσει» για να μη φορτωθεί την ευθύνη της χρεοκοπίας. Πάντως, στη συνέντευξη στο «Μέγκα» εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δε θα πάει για εκλογές μέσα στο Δεκέμβρη γιατί έχει μπροστά του τον προϋπολογισμό, την τρίτη δόση του δανείου και την αξιολόγηση από την ΕΕ.

Επιφύλαξε στο κόμμα του ρόλο θεματοφύλακα της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό για την αποσταθεροποίηση του κλίματος στην οικονομία. «Οι διεθνείς αγορές μίλησαν ξεκάθαρα για το ποιος υπονομεύει τη σταθερότητα: Είναι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου», τόνισε επικαλούμενος την άνοδο των σπρεντ, αλλά και την αντίδραση του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε αντιδιαστολή παρουσίασε την υπεύθυνη στάση του κόμματός του που δε ζητά εκλογές, επειδή δεν μπορεί να τις επιβάλει. «Κι αν ζητούσα εκλογές, χωρίς να μπορώ να τις επιβάλω, τότε πράγματι θα υπονόμευα τη σταθερότητα της χώρας», είπε, κάνοντας επίδειξη της υπευθυνότητάς του απέναντι στην πλουτοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ