ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με νέο νομοσχέδιο καταργεί τις συμβάσεις

Το τελειωτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αντικαθιστούν με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα ορίζουν χαμηλότερα μεροκάματα και αμοιβές. Με νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και θα τεθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα, θα νομοθετηθούν όλες οι απαιτήσεις που θέτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει τις νέες ανατροπές με νόμο και όχι υπουργική απόφαση - όπως αρχικά είχε ανακοινώσει - δίνοντας μεγαλύτερη ισχύ και ευρύτητα στην παρέμβασή της.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η αγορά εργασίας και η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Πυρήνας της νέας επίθεσης θα είναι η επιβολή μισθών και μεροκάματων χαμηλότερων απ' αυτά που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασία, με την υπερίσχυση, έναντι αυτών, των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η κυβέρνηση δηλαδή έρχεται να νομοθετήσει και να δώσει γενική ισχύ σε επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας όπου η εργοδοσία, με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επέβαλε μισθούς 100 έως και 200 ευρώ χαμηλότερα απ' αυτά που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Να νομοθετήσει την κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου και του κατώτερου μισθού.

Αυτή δε θα είναι η μόνη ανατροπή. Το νομοσχέδιο - σύμφωνα με την υπουργό - θα περιλαμβάνει «όλα όσα θίγονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο» το οποίο επιπλέον προβλέπει:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Η νέα αντεργατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες μετά και τις αντεργατικές ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 3863 με τις οποίες για το κεφάλαιο εξασφαλίστηκε:

  • Η μείωση της αμοιβής των νέων εργαζομένων στο 70% του κατώτερου μισθού μέσω της «μαθητείας».
  • Η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού.
  • Η μείωση κατά 20% των αμοιβών υπερωρίας και υπερεργασίας.
  • Η μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων λόγω απόλυσης κατά 50%.
  • Αύξηση του ποσοστού και του αριθμού των απολύσεων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη δημιουργία και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες βδομάδες, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Στον αντίποδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνει στο απυρόβλητο την εισφοροαποφυγή η οποία συνολικά φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το ΙΚΑ, περίπου 1.100 μεγάλες επιχειρήσεις δεν αποδίδουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απέναντι σε αυτήν την επέλαση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το μόνο που βρήκε να καταλογίσει - και μάλιστα προσωπικά στην Λ. Κατσέλη και όχι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είναι ότι «εκπέμπει λάθος μηνύματα»! Πάλι δηλαδή σκόπιμα καλλιεργεί αυταπάτες περί λάθους και όχι για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Ν/Σ ΓΙΑ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εργαλείο «εξίσωσης» υπέρ των μονοπωλίων

Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Μια ισότητα κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων υπερασπίζεται το νομοσχέδιο «για την αρχή ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία» που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και με το οποίο ενσωματώνεται στη χώρα μας σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του Κόμματος με το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι στην ουσία πραγματικό στόχο έχει - όπως ομολογείται στην εισηγητική έκθεση - την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του 2006 για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Στην ουσία, είπε η βουλευτής, έχουμε μια εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών προς τα κάτω, όπως φάνηκε και με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στα 65 έτη. Πρόκειται, συνέχισε, για την αφαίρεση δικαιωμάτων που είχαν κερδίσει άνδρες και γυναίκες μετά από αγώνες χρόνων. Εμείς, είπε, εκτιμούμε ότι χρειάζονται θετικές εξαιρέσεις υπέρ των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και διαφωνούμε με την πρόταση για τα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, για τις γυναίκες είναι η ουσιαστική προστασία της μητρότητας, η εξασφάλιση σταθερής δουλειάς για όλες, καθώς και ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης η υφυπουργός Εργασίας Α. Νταλάρα είπε ότι είναι σημαντικό να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο και ανέφερε ότι χρειάζεται συνδυασμός δράσης και ελέγχου από τα αρμόδια όργανα προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη τα όσα αυτή προβλέπει.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Καταγγέλλει τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεσή της προσπαθώντας αυτή τη φορά να καταργήσει και τις επικουρικές συντάξεις (μελλοντικών και καταβαλλομένων), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Επειτα από το πετσόκομμα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, το 5ετές πάγωμα των συντάξεων, την επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ, τα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνει η Ομοσπονδία, η κυβέρνηση προσπαθεί «να βάλει χέρι στα δικά μας λεφτά που με κόπο και θυσίες καταβάλαμε (και οι σημερινοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν) για να έχουμε αξιοπρεπή γηρατειά με ανάλογες συντάξεις».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σαθρά γιατί η όποια κατάσταση επικρατεί στα Ταμεία είναι αποτέλεσμα διαχρονικών ευθυνών που πηγάζουν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και όχι από ευθύνη των θυμάτων τους. «Καταγγέλλουμε - υπογραμμίζει - αυτή την πολιτική και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις όποιες αποφάσεις της που βάζουν στο στόχαστρο εκτός των άλλων και τις επικουρικές μας συντάξεις. Η εισφοροκλοπή, η εισφοροδιαφυγή, το τζογάρισμα των αποθεματικών, η ενοποίηση προβληματικών Ταμείων, η άρνηση οικονομικής ενίσχυσης των Επικουρικών Ταμείων, οι τακτικές ρυθμίσεις χρεών κλπ., γίνονται με δική τους ευθύνη και τις συνέπειες τις πληρώνουμε εμείς».

Και καταλήγει: «Βέβαια, η κυβέρνηση το έχει κάνει καθαρό ότι οι όποιες εισροές χρημάτων πηγαίνουν για τους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους και λοιπούς "αναξιοπαθούντες" της τάξης αυτής και όχι για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που γι' αυτά επιφυλάσσει περικοπές, λιτότητα, ακρίβεια. Σύντομα όμως θα πάρει πολιτική και αγωνιστική απάντηση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ELITE»
Απαίτησαν έκτακτο βοήθημα

Τη δεύτερη δόση του έκτακτου βοηθήματος διεκδίκησαν χτες από το διοικητή του ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία «ELITE» με μια δυναμική κινητοποίηση που έκαναν στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στον Αλιμο και έχοντας στο πλάι τους την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα και το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο παραγωγικό τμήμα της επιχείρησης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας που επιδιώκει το κλείσιμο της παραγωγής. Το Μάρτη του 2010 με τη στήριξη των ταξικών συνδικάτων πήραν την πρώτη δόση, 500 ευρώ, του έκτακτου βοηθήματος το οποίο είχαν διεκδικήσει μαζί με τα ταξικά συνδικάτα. Ωστόσο, η δεύτερη δόση δεν τους έχει δοθεί ακόμα.

Χτες ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Κικίλιας, μπροστά στις πιέσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων δεσμεύθηκε ότι θα δώσει και τη δεύτερη δόση.

ΠΑΜΕ
Να πάρουν απάντηση στην κάλπη

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οταν πέντε μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση διά της υπουργού εργασίας δίνει πράσινο φως στους εργοδότες, να γενικεύσουν τις συμφωνίες για αμοιβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ. Οταν αδίστακτα, αξιοποιώντας και τη για μία ακόμη φορά, αισχρή στάση της ΓΣΕΕ, που απλά κάνει λόγω για "λάθος μηνύματα" στους εργοδότες, δηλώνει ότι θα κάνει νόμο την εργασιακή αυτή βαρβαρότητα, που ήδη εξελίσσεται.

Τότε όλοι καταλαβαίνουν τι ετοιμάζει σε βάρος των εργαζομένων μία κυβέρνηση, που γι' αυτήν, υπέρτατος νόμος είναι το κέρδος του καπιταλιστή. Μία πρώτη απάντηση πρέπει να είναι η μαζική υπερψήφιση από τους εργαζόμενους, των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε δήμους και περιφέρειες, σε όλη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ