ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικά τρομοσενάρια

Η Ουάσιγκτον, έστω κι αν έλαβε από την Αθήνα ό,τι ζήτησε, με την υπογραφή του μνημονίου περί αστυνομικής συνεργασίας, συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, για να ασκεί πίεση στην Αθήνα.

Δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, φιλοξενεί προκλητικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα του δικτύου ABC, με τον τίτλο στο site του δικτύου «Ανησυχίες Ολυμπιακού μεγέθους».

Ο Ν. Μπερνς αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δήλωσε στο ABC: «Η οικογένειά μου, αλλά και οι φίλοι μου έπαθαν σοκ όταν διορίστηκα πρεσβευτής στην Αθήνα και τους μίλησα για τις εκεί συνθήκες ζωής. Χάσαμε επτά υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Τριάντα υπάλληλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο σταθμάρχης της CIA δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, το ίδιο και ο στρατιωτικός μας ακόλουθος. Σε κανέναν από αυτούς δεν άξιζε ο θάνατος». «Οι ΗΠΑ -αναφέρει ο συντάκτης του ρεπορτάζ Μπομπ Γούντραφ- δαπανά περισσότερα χρήματα για την προστασία των διπλωματών της στην Αθήνα απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη». Επισημαίνεται πάντως ότι η «17 Νοέμβρη» δεν έχει χτυπήσει ποτέ τουρίστες ούτε τουριστικά θέρετρα. Το ρεπορτάζ κάνει επίσης λόγο για αντιαμερικανικό αίσθημα εκ μέρους των Ελλήνων και αναφέρεται στην επίσκεψη Κλίντον τον περασμένο Νοέμβρη.

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στην ανησυχία των ΗΠΑ για την ασφάλεια των αθλητών. Ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε στο ABC: «Μία από τις πραγματικότητες του μοντέρνου Ολυμπιακού κινήματος -σκεφτείτε το Μόναχο το 1972, αλλά και την Ατλάντα το 1996 - είναι ότι η Ολυμπιάδα αποτελεί για όλους τους παρανοϊκούς τρομοκράτες ανά τον κόσμο, το αντικείμενο του πόθου τους νια να προσελκύσουν την προσοχή».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις και της Ντόρας Μπακογιάννη: «Η τρομοκρατία αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, το γνωρίζουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ένας επικίνδυνος προορισμός».

Σχολιάζοντας τους φόβους που εξέφρασε ο κ. Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είπε ότι «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας και η εμμονή αυτών των επαναλήψεων κάθε άλλο παρά βοηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσφατα υπογράψει συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Ν. Μπερνς, είπε: «Είναι αρκετά χρόνια στην Αθήνα ο κ. Μπερνς. Νομίζω ότι έχει κάνει δηλώσεις για το πόσο ασφαλής νιώθει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας, επειδή έχει πληγεί η χώρα μας, όπως γνωρίζετε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Είναι -θα έλεγα- ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπογράψαμε μια συνεργασία, στο πλαίσιο της συνεννόησης και του συντονισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματική αυτή η συνεργασία. Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - όπως και στους άλλους τομείς έτσι και στο συγκεκριμένο - θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «μολύνει» πάλι τα νερά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη1 μ.μ. στην πλατεία της Σπηλιάς

Σε μια νέα ιταμή πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού και του κερκυραϊκού λαού προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιτρέποντας τον ελλιμενισμό στην Κέρκυρα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Φραγκλίνος Ρούσβελτ». Είναι προφανές ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στη Γιουγκοσλαβία και σε πλήρη ετοιμότητα για στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Την παρουσία του αεροπλανοφόρου καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, η οποία καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή (6/10/00) ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία της Σπηλιάς.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ, η Νομαρχιακή Συμπαράταξη Κέρκυρας, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και καλούν το λαό και τη νεολαία σε συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας καλεί τον κερκυραϊκό λαό σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία σήμερα Παρασκευή 6/10/2000 στην πλατεία της Σπηλιάς, ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για εισβολή στη Γιουγκοσλαβία και αιματοκύλισμα ξανά του σερβικού λαού.

Τον καλεί «για να διαμαρτυρηθούμε για την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και πάλι στο λιμάνι της Κέρκυρας. Η παρουσία αυτή τίποτα το καλό δεν προδικάζει για τα Βαλκάνια, αλλά εντάσσεται στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" για την καθυπόταξη κάθε λαού που δε σκύβει το κεφάλι στις προσταγές τους.

Ειδικότερα το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην Κέρκυρα για την άσκηση στρατιωτικής πίεσης αλλά και για ετοιμότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.

Τώρα επεμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία. Αύριο θα είναι η σειρά άλλων λαών, μαζί και η δικιά μας.

Ολοι στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Σπηλιάς».

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Το ΝΑΤΟ «μαγειρεύει» ο Α. Τσοχατζόπουλος «σερβίρει»

«Ξαναζεσταμένη σούπα» μαγειρεμένη από το ΝΑΤΟ αποτελούν οι εξαγγελίες για τη θητεία και το μισθοφορικό στρατό του υπουργού Αμυνας

Μια «ξαναζεσταμένη σούπα», φτιαγμένη σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές συνταγές, αποτελούν οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου για αλλαγές στο Στρατό και τη θητεία, που έκανε, με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Για πολλοστή φορά σερβίρονται τα περί τμηματικής μείωσης της στρατιωτικής θητείας μέχρι τους 12 μήνες, με στόχο να λειτουργήσουν ως προπέτασμα καπνού στην πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Στρατού με τη δημιουργία Σώματος επαγγελματιών στρατιωτών. Το σχετικό νομοσχέδιο για την αλλαγή της δομής του Ελληνικού Στρατού, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, είναι έτοιμο και σύντομα θα έρθει στη Βουλή για να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές από το Γενάρη του 2001.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάνει λόγο για «νέο στρατό», που θα είναι μικρός στον όγκο, ευέλικτος και ημιεπαγγελματικός στη σύνθεση, δηλαδή στρατιώτες θητείας και επαγγελματίες. Ακριβώς αυτές είναι και οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση με θρησκευτική ευλάβεια υλοποιεί. Στόχος, όπως αναφέρει ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι η δημιουργία στρατεύματος ισάξιου με των ευρωπαϊκών, δηλαδή ΝΑΤΟικών προδιαγραφών, ώστε να ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών της νέας τάξης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες αυτές: Ο Στρατός Ξηράς θα εγκατασταθεί σε 13 μεγάλα στρατόπεδα - βάσεις. Η Θητεία από το Γενάρη του 2001 θα μειωθεί κατά 2 μήνες για να φθάσει τμηματικά μέχρι το 2003 στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, η οποία στο σύνολό της μετά την εκπαίδευση θα γίνεται στα σύνορα, 14 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και 16 για το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλη θα είναι η πορεία ανάπτυξης του σώματος επαγγελματιών στρατιωτών, καθώς από το Γενάρη του 2001 θα αρχίσει η πρόσληψη 5.000 εμμίσθων στρατιωτών.

Ο λαός οικοδομεί το δικό του Μέτωπο

Οεικοστός αιώνας έφτασε στο τέλος του, κι ο ελληνικός λαός νιώθει να συνθλίβεται ακόμα κάτω από την πίεση των προβλημάτων που του έχει φορτώσει το αστικό καθεστώς.

Ο απλός άνθρωπος στον τόπο μας, ακούσιο θύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, βρίσκεται σήμερα μπροστά στην απειλή μιας ολοκληρωτικής αλλοτρίωσης από τις σκοτεινές δυνάμεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Τα αστικά πολιτικά κόμματα, συνταγμένα στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, συναγωνίζονται ποιο θα εφαρμόσει πιο πιστά τις αρχές της «νέας τάξης πραγμάτων» και της «παγκοσμιοποίησης», δίχως να νοιάζονται πως οι άνθρωποι του μόχθου δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες αυτής της πρακτικής.

Ιδιαίτερα οι κυβερνώντες είναι φανερό πως αδιαφορούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής πολιτικής τους σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος, της λαϊκής οικονομίας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Σήμερα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαρέρχονται το γεγονός πως οι φτωχοί γίνονται ακόμα πιο φτωχοί και η χώρα μας μένει έκθετη σε τραγικούς κινδύνους. Μοναδική σκέψη τους είναι πώς οι καπιταλίστες θα αποκομίσουν υψηλότερα ποσοστά υπεραξίας από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και πώς θα εξασφαλίσουν την εύνοια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΝΑΤΟικών γερακιών. Και μ' αυτές τις απαράδεχτες επιδιώξεις τους έχουν «καταφέρει» η Ελλάδα να μοιάζει με χώρα ξενοκρατούμενη και ο λαός να έχει την αίσθηση του υποτελή. Κι ακόμα, ο «κυβερνητικός όμιλος» με τις ενέργειές του φέρνει την Ελλάδα, κάθε τόσο, αντιμέτωπη με τις όμορες χώρες και ανοίγει ρήγματα στις φιλικές σχέσεις καλής γειτονίας. Πραγματικά αυτό το ζοφερό κλίμα έχει δημιουργήσει η υπογραφή του πρωθυπουργού για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, μια χώρα λεύτερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, καθώς και με την παραχώρηση του εδάφους μας και των λιμανιών μας στο ΝΑΤΟ.

Αλλά το ίδιο απαράδεχτη είναι και η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου να ανακατευτεί στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, μεταφέροντας εντολές του πλανητάρχη και μάλιστα με τρόπο απειλητικό.

Μπροστά σ' αυτή τη δημιουργημένη κατάσταση εξαιτίας της κυβερνητικής συστράτευσης με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη ο ελληνικός λαός να πάρει την πρωτοβουλία για την παραπέρα πορεία των εξελίξεων στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι αντικειμενικοί όροι επιτρέπουν, σήμερα, ο λαός μας με τον αγώνα του να ματαιώσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της πλουτοκρατίας, που σκοπεύουν στο πισωγύρισμα σε άλλες αμαρτωλές εποχές σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου. Ο λαός πρέπει, σε τούτη την κρίσιμη καμπή, που βρισκόμαστε στο κατώφλι του εικοστού πρώτου αιώνα, να οργανώσει την πάλη του και με γρηγοράδα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα ν' ανατρέψει τις κυβερνητικές πολιτικές που αποστερούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές ανάγκες τους, που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο εξέλιξης. Και το μόνο μετερίζι που τούτη τη στιγμή θα συντελέσει ο λαός να περάσει από την άμυνα στην επίθεση είναι το Λαϊκό Μέτωπο.

Οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα με την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού ΑντιΝΑΤΟικού Δημοκρατικού Μετώπου θα είναι σε θέση ν' αντιταχθούν στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και να γλιτώσουν το λαό από το ιδεολογικό δηλητήριο που χύνει η αστική τάξη και τα ΜΜΕ που διαθέτει.

Η πρόταση αυτή, που ανήκει στο ΚΚΕ, δεν είναι από παρθενογένεση, μήτε ουρανοκατέβατη και ουτοπική όπως τη θέλουν μερικοί. Αντίθετα, είναι μια πρόταση δόκιμη, ρεαλιστική και επίκαιρη. Αλλωστε, οι μεγάλες λαϊκές κατακτήσεις σ' όλη την ιστορία της ανθρωπότητας οφείλονται σε παρόμοιες λαϊκές συσπειρώσεις και συμμαχίες. Το Λαϊκό Μέτωπο, που προτείνει το ΚΚΕ, θα πραγματωθεί με τη σύμπραξη και συμπαράταξη όλων των λαϊκών στρωμάτων με πρωτοπορία την εργατική τάξη και μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Αλλωστε, ιστορικά αυτές είναι οι κινητήριες δυνάμεις που με τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου θα πετύχουν αποτελεσματικά το ξεθεμέλιωμα του σημερινού κατεστημένου και με τους αγώνες τους θα προκαλέσουν την ανατροπή της αντιδημοκρατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, του αυταρχισμού, της βίας και της τρομοκρατίας και θα συμβάλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της σε όφελος του λαού και της λαϊκής οικονομίας. Συνάμα, θα καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις με τους όμορους λαούς και τους λαούς των άλλων χωρών και με τη συμμετοχή τους στα φιλειρηνικά κινήματα θα βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης στον πλανήτη μας.

Η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου είναι ρεαλιστική. Και όπως είχε πει στη Βουλή ο αξέχαστος σύντροφος Κώστας Λουλές για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, και τώρα το Λαϊκό Μέτωπο θα πραγματοποιηθεί και «θα είναι ντάλα μεσημέρι». Η διαδικασία έχει πια δρομολογηθεί, το μαρτυράει η ανάπτυξη του ΠΑΜΕ, η έντονη αντίδραση των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το ίδιο τα προβλήματα ασφάλισης, ανεργίας, υγείας και παιδείας κι ο αγωνιστικός παλμός της νεολαίας.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ «παίζει» με την Τουρκία και στο θέμα της υπό διαμόρφωση εταιρικής σχέσης αυτής της χώρας με την Κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε απόλυτα τις τουρκικές επιδιώξεις γύρω από αυτό το θέμα. Την τουρκική δυσφορία, ωστόσο, έσπευσε να κατευνάσει με δηλώσεις του ο Γάλλος πρεσβευτής στης Αγκυρα.

Η Αγκυρα δε θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ιπέρ Βετρίν, στην πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομόλογου του Ισμαήλ Τζεμ. Το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι «στην επιστολή του κ. Βετρίν δεν περιλαμβάνονται ικανοποιητικές εκφράσεις για τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, τα οποία η Αγκυρα δε θέλει να συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των δεκαπέντε χωρών - μελών της ΕΕ, ο κ. Τζεμ είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ οι αποφάσεις του Ελσίνκι, σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να επιλύσει τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, προκειμένου να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρεσβευτής

Η επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού δεν αποτελούν «προκαταρκτικό όρο» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης, είπε ο Γάλλος πρέσβης στην Τουρκία, Μπερνάρντ Γκαρσία (Bernard Garcia), σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτίμηση της Γαλλίας σχετικά με τη συμπερίληψη των ζητημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού στην εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ο Μπ. Γκαρσία είπε ότι «η Γαλλία επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αποτελεί προκαταρκτικό όρο». «Το έγγραφο εταιρικής σχέσης με την ΕΕ και η επίλυση των ζητημάτων αυτών αποτελούν δύο παράλληλες, ξεχωριστές διαδικασίες», συνέχισε ο Μπ. Γκαρσία. Και αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί πριν από την Τουρκία στην ΕΕ».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θα απονείμουν ρόλους στους υποτελείς

Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα γίνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.

Πρόκειται για την ομάδα των 7 κρατών της περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ιταλία) που κατόπιν αμερικανικής καθοδήγησης συγκρότησαν τη βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης, η οποία τις μέρες αυτές πραγματοποίησε την πρώτη άσκησή της στο έδαφος της Βουλγαρίας. Μάλιστα, στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, είναι να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες της «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑ Ευρώπης» (MPFSEE).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργασίες της Συνόδου θα ανοίξουν με το δείπνο που θα παρατεθεί την Κυριακή το βράδυ 8.30-10.30, στο ξενοδοχείο «Χαγιάτ» και θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα το πρωί. Στη συνέχεια, στις 12.30 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ θα υπάρξει και ξενάγηση το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Αγιο Ορος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα έχει κατ' ιδίαν, παράλληλες συνομιλίες με τον Ελληνα και τον Τούρκο ομόλογό του, όπου θα επαναφέρει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες «εξομάλυνσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά αναμένεται ο Ου. Κοέν να επαναφέρει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην αμερικανική πρόταση για αφοπλισμό των μαχητικών, που πετούν στο Αιγαίο. Επίσης, αναμένεται ο Αμερικανός υπουργός να ασκήσει πιέσεις για την αγορά από την Ελλάδα αμερικανικού πολεμικού υλικού.

Θάνατος Αγωνιστή

Εφυγε από κοντά μας σε ηλικία 89 ετών, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Αθανασιάδης Αριστείδης από τη Βέροια. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για την αγωνιστική του δράση φυλακίστηκε συνολικά 18 χρόνια. Ηταν μέχρι τέλους της ζωής του συνεπής αγωνιστής και πιστός στα ιδανικά για τα οποία στρατεύτηκε από τα νεανικά του χρόνια, αταλάντευτος στις κρίσιμες στιγμές, πάντα πρωτοπόρος διακινητής του «Ριζοσπάστη», καθώς και από τους πρώτους στις οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος στο Νομό Ημαθίας.

Η ΚΟΒ Προμηθέα του ΚΚΕ, που για πολλά χρόνια ήταν μέλος του γραφείου της, μαζί με τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς του, καθώς και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγωνιστικό δρόμο του, προσφέρει αντί στεφάνου, 10.000 δρχ. στη ΝΕ Ημαθίας, προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Δεν μπορούν να ελέγξουν τα όπλα αυτοί που δολοφονούν αμάχους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων, τόνισε τα εξής:

Είναι δυνατόν, αυτοί που χρησιμοποίησαν τα όπλα τους στη Γιουγκοσλαβία για να δολοφονήσουν αμάχους, για να καταστρέψουν κτίρια και γέφυρες, για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, αυτοί που δολοφονούσαν και δολοφονούν παιδιά στο Ιράκ, να ενδιαφέρονται πράγματι για τον έλεγχο των όπλων;

Είναι δυνατόν, αυτοί που αναγνωρίζουν, όπως αναφέρει η πρόταση ψηφίσματος, ότι «η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι σημαντική από οικονομική και στρατηγική άποψη για την ΕΕ» να είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι «η εξωτερική δράση της ΕΕ πρέπει να εμπνέεται από τις αξίες της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»;

Περισσότερο, μάλλον, ανησυχούν, όπως άλλωστε ειπώθηκε, μήπως τα όπλα βρεθούν σε λάθος χέρια ή μήπως, στις επιθετικές τους ενέργειες, δεχτούν πυρά από όπλα κατασκευασμένα από τους ίδιους. Ομως, συνάδελφοι, τα όπλα βρίσκονται ήδη σε λάθος χέρια και θα ήταν αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μέσα από διαδικασίες σαν αυτή του κώδικα θα μπορούσε να μπει φραγμός στην επιθετικότητα και τα εγκλήματα της «νέας τάξης πραγμάτων».

Είμαστε σίγουροι ότι η ύπαρξη του κώδικα δεν οφείλεται στα φιλανθρωπικά αισθήματα των εμπνευστών του, αλλά στην εντεινόμενη αντίδραση των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Στο παγκόσμιο φιλειρηνικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις και χωρίς όπλα.

«Εφυγε» ο Νίκος Κυριαζόπουλος

«Εφυγε» χτες από κοντά μας ο σύντροφος Νίκος Κυριαζόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .Ο Νίκος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε το 1922 στο Αριοχώρι Μεσσηνίας. Στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, διατέλεσε περιφερειακός καθοδηγητής της ΕΠΟΝ του Νομού Μεσσηνίας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1944, για τη δράση του στην Κατοχή και μετά την Απελευθέρωση, φυλακίστηκε στις φυλακές Καλαμάτας και εξορίστηκε στο Μούδρο της Λήμνου.

Δραστηριοποιήθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και από το 1952 είχε την πολιτική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης για το Δήμο Αιγάλεω. Από το 1959 έως το 1964, εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 1961 συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία μέχρι τον Ιούλη 1962. Μετά τη μεταπολίτευση, αγωνίζεται ξανά από το μετερίζι της Αυτοδιοίκησης, από το οποίο θα υπηρετήσει για πολλά χρόνια τον αιγαλιώτικο λαό και τα συμφέροντά του. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το '82. Ο θάνατός του είναι απώλεια για τους συντρόφους του και τον αιγαλιώτικο λαό.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 4.00 μ.μ. στην εκκλησία του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ