Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικά τρομοσενάρια

Η Ουάσιγκτον, έστω κι αν έλαβε από την Αθήνα ό,τι ζήτησε, με την υπογραφή του μνημονίου περί αστυνομικής συνεργασίας, συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, για να ασκεί πίεση στην Αθήνα.

Δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, φιλοξενεί προκλητικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα του δικτύου ABC, με τον τίτλο στο site του δικτύου «Ανησυχίες Ολυμπιακού μεγέθους».

Ο Ν. Μπερνς αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δήλωσε στο ABC: «Η οικογένειά μου, αλλά και οι φίλοι μου έπαθαν σοκ όταν διορίστηκα πρεσβευτής στην Αθήνα και τους μίλησα για τις εκεί συνθήκες ζωής. Χάσαμε επτά υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Τριάντα υπάλληλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο σταθμάρχης της CIA δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, το ίδιο και ο στρατιωτικός μας ακόλουθος. Σε κανέναν από αυτούς δεν άξιζε ο θάνατος». «Οι ΗΠΑ -αναφέρει ο συντάκτης του ρεπορτάζ Μπομπ Γούντραφ- δαπανά περισσότερα χρήματα για την προστασία των διπλωματών της στην Αθήνα απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη». Επισημαίνεται πάντως ότι η «17 Νοέμβρη» δεν έχει χτυπήσει ποτέ τουρίστες ούτε τουριστικά θέρετρα. Το ρεπορτάζ κάνει επίσης λόγο για αντιαμερικανικό αίσθημα εκ μέρους των Ελλήνων και αναφέρεται στην επίσκεψη Κλίντον τον περασμένο Νοέμβρη.

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στην ανησυχία των ΗΠΑ για την ασφάλεια των αθλητών. Ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε στο ABC: «Μία από τις πραγματικότητες του μοντέρνου Ολυμπιακού κινήματος -σκεφτείτε το Μόναχο το 1972, αλλά και την Ατλάντα το 1996 - είναι ότι η Ολυμπιάδα αποτελεί για όλους τους παρανοϊκούς τρομοκράτες ανά τον κόσμο, το αντικείμενο του πόθου τους νια να προσελκύσουν την προσοχή».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις και της Ντόρας Μπακογιάννη: «Η τρομοκρατία αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, το γνωρίζουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ένας επικίνδυνος προορισμός».

Σχολιάζοντας τους φόβους που εξέφρασε ο κ. Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είπε ότι «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας και η εμμονή αυτών των επαναλήψεων κάθε άλλο παρά βοηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσφατα υπογράψει συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Ν. Μπερνς, είπε: «Είναι αρκετά χρόνια στην Αθήνα ο κ. Μπερνς. Νομίζω ότι έχει κάνει δηλώσεις για το πόσο ασφαλής νιώθει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας, επειδή έχει πληγεί η χώρα μας, όπως γνωρίζετε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Είναι -θα έλεγα- ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπογράψαμε μια συνεργασία, στο πλαίσιο της συνεννόησης και του συντονισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματική αυτή η συνεργασία. Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - όπως και στους άλλους τομείς έτσι και στο συγκεκριμένο - θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ