ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Προσκλητήριο μαζικής συμμετοχής

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Αναγκαία η στήριξη όλων των απεργιακών συγκεντρώσεων.  Στην πλατεία Κάνιγγος  στις 10 π.μ. η  προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

 

Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα το μήνυμα της απεργίας φτάνει όλο και σε περισσότερους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα περιοδειών του ΠΑΜΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων και τους στόχους της 24ωρης πανεργατικής πανυπαλληλικής απεργίας συνεχίζεται. Σήμερα περιοδείες θα γίνουν σε εργασιακούς χώρους του ΟΤΕ, στο ΚΑΤ και στον « Ευαγγελισμό», στην «Ολύμπικ Κέτερινγκ», στην ΕΡΤ, στους εργαζόμενους του Δήμου Μεταμόρφωσης, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο υπουργείο Γεωργίας, στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά κ.λ.π.

Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, Συντονιστικές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα παίρνουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, της δίνουν προοπτική και συνέχεια. Σε δεκάδες πόλεις εξαγγέλλονται απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ γίνεται στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ. και η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 π.μ. Στον Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της πόλης θα πραγματοποιήσει την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Από τώρα το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 21 Οκτώβρη με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως στη 1 το μεσημέρι.

Οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στην περιφέρεια ρίχνουν το βάρος για απεργιακές συγκεντρώσεις σε όσο γίνεται πιο πολλές πόλεις της χώρας. Αντίθετα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ιδιαίτερα της ΠΑΣΚΕ δίνεται κατεύθυνση, σε μια σειρά νομούς κοντά στην Αττική να μη γίνει απεργιακή συγκέντρωση και οι απεργοί να κατευθυνθούν στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Αυτή η τακτική όχι υπονομεύει το χαρακτήρα της πανελλαδικής απεργίας, αλλά και το ρόλο που πρέπει να παίξει στη συσπείρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλιάς και στον αντίκτυπο που πρέπει να έχει στις τοπικές κοινωνίες.

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα μηνύματα συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απεργία και τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Αγωνιστικά, μαζικά πάρτε μέρος στην απεργία. Γιατί τα μέτρα αυξάνουν την ανεργία, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Είναι μέτρα που απαιτεί η θεωρία του μονόδρομου της ΟΝΕ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης». Αυτά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί.

Να δώσουν μαζικά και δυναμικά το αγωνιστικό τους «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 10 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα και στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούν από κοινού τα μέλη τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ. Με τη συμμετοχή μας υπογραμμίζουν οι τρεις ομοσπονδίες «να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που καταφέρεται κατά της κοινωνικής ασφάλισης και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις με δραματικές συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Να καταδικάσουμε το στημένο διάλογο - απάτη και τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να διαδηλώσουν με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. «Δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός και εναπόθεση της προοπτικής του αγώνα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία πραγματοποιεί προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στις 9.30 το πρωί, ενώ ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού για τις 21 Οκτώβρη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως.

«Κανένας λογιστής, καμιά λογίστρια δεν πρέπει να λείψει από το πανεργατικό προσκλητήριο αγώνα. Λέμε "όχι" στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, εργοδοσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), που με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη. Στην Αθήνα η προσυγκέντρωση γίνεται στα γραφεία της Ενωσης στις 9.30 το πρωί και στη συνέχεια στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Στην απεργία καλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Δήμων Α. Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης ΝΠΔΔ -Πέριξ, που συμμετέχει στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Ωνάσειο καλεί τους εργαζόμενους στην 24ωρη απεργία. «Επιτέλους - σημειώνεται στην ανακοίνωση - οι εργαζόμενοι ανάγκασαν την ηγεσία του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΓΣΕΕ, να αντιδράσει. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για εμάς δεν είναι μια "τουφεκιά" για να κρατήσουμε τα προσχήματα, αλλά η συνέχεια των στάσεων εργασίας του Ιουλίου».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ καταγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διοικητική παραλυσία και λειτουργική αρρυθμία που το έχει οδηγήσει και μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας αντιστέκεται στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, καλώντας τα μέλη του στην απεργία.

«Απαιτούμε πλήρη σταθερή εργασία με καθιέρωση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου και αύξηση των αποδοχών. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Αντιπαλεύουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Συντονίζουμε τη δράση μας με όλα τα λαϊκά στρώματα. Απαιτούμε κλιμάκωση του αγώνα». Με αυτά τα μηνύματα η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Νομού Αρκαδίας καλεί στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη.

Να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καλεί τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμβέλου Κρήτης με πρώτο σταθμό την απεργία και τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου την Τρίτη.

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΤ - ΟΤΕ σημειώνει την απόφασή της να μην επιτρέψει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σε βάρος των εργαζομένων. Προσθέτει ότι οι τεχνικοί του Οργανισμού αντιτίθενται και στην υλοποίηση νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προβλέπει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε θέσεις «μάχης» οι εργαζόμενοι

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις για την επιτυχία της απεργίας, εμποδίστηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μεθόδευση για ακύρωση της απεργιακής συγκέντρωσης

Ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη πρωτοστατούν στην κινητοποίηση για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, κύκλοι της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τις τελευταίες μέρες κινούνταν παρασκηνιακά για τη ματαίωση της απεργιακής συγκέντρωσης, που είχε αποφασίσει το προεδρείο, έτσι ώστε να κατέβουν οι απεργοί με πούλμαν στην Αθήνα!

Τελικά, στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΚΘ, την Τετάρτη βράδυ, κάτω και από την πίεση και αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές διαθέσεις των μελών πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, οι διάφορες ομάδες της πλειοψηφίας κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση. Να κατέβει, δηλαδή, μία ολιγομελής αντιπροσωπεία με ένα ΙΧ αυτοκίνητο στην Αθήνα, ενώ όλες οι άλλες δυνάμεις να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Κλιμάκια στελεχών του ΠΑΜΕ συνέχισαν και χτες τις περιοδείες τους σε εργασιακούς χώρους, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κυριακίδη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, περιόδευσε στο εργοστάσιο της ΒΙΑΜΙΛ και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μαζικών απολύσεων και μείωσης του προσωπικού, έκαναν γνωστή την απόφασή τους για καθολική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο εργοστάσιο κατασκευής κεραμικών πλακιδίων της « Φίλκεραμ - Johnson». Κλιμάκιο στελεχών από το χώρο των Οικοδόμων πραγματοποίησε περιοδείες σε γιαπιά και εργοτάξια της πόλης. Επίσης κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ακη Οργαντζή πραγματοποίησε περιοδεία σε μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, όπως ΚΑΨΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ, ΒΕΡΓΙΝΑ κ.ά. Παρά την τρομοκρατία και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους αυτούς, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο, συζήτησαν μαζί του για τα προβλήματά τους, τις επερχόμενες εκλογές στο σωματείο τους και τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, κλιμάκιο του ΕΚΘ πραγματοποιεί περιοδεία στο λιμάνι και στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ.

Εργαζόμενοι ΔΕΗ Κοζάνης

Με το γενικό τίτλο «Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπούν, ο αγώνας μας πρέπει να έχει συνέχεια», το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ στην Κοζάνη - Πτολεμαΐδα «ΕΝΩΣΗ», στην τελευταία συνεδρίασή του, αφού εκτίμησε την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτικό σοκ στις εργασιακές σχέσεις και τις διαθέσεις των εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, κατέληξε στην απόφαση για δυναμική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η απόφαση περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, για να αποτραπούν τα σχέδια για αύξηση του ορίου απολύσεων, εφαρμογή του ωραρίου - «λάστιχο», υποκατάσταση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με μερική απασχόληση. Η απόφαση καθορίζει ότι επιβάλλεται η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με συντονισμό της δράσης των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ.

Το Σωματείο καλεί τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να παρέμβει ουσιαστικά στην 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη με μεγάλες μειώσεις στα φορτία των μονάδων παραγωγής. Ακόμα μέχρι την προκήρυξη νέων πανελλαδικών απεργιών, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, να κηρυχτούν απεργιακές κινητοποιήσεις για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ολική «παράλυση» την Τρίτη

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας συμμετέχουν αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία
Ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία
«Παραλύουν» την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτώβρη, για 24 ώρες, «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος», «μπλε» και «πράσινα» λεωφορεία, τρόλεϊ και οι συρμοί του μετρό.

Ολοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία, επίσης, θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τις ξένες αεροπορικές εταιρίες, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στον ΟΣΕ.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι με την ενιαία αυτή απεργιακή κινητοποίηση, που δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία συμμετοχής στην απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η 24ωρη απεργία δεν έχει την έννοια της «τουφεκιάς στον αέρα» ή απλής καταστατικής υποχρέωσης συνδικάτου - μέλους προς τις αποφάσεις των ανωτέρων οργάνων. «Για μας, αυτή η ενιαία αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων στα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα, είναι η αρχή της θεμελίωσης του ενιαίου φορέα στις αστικές συγκοινωνίες, με ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ικανοποιητικούς όρους αμοιβής, με κυρίαρχο γνώμονα οι συγκοινωνίες να είναι υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, με κάθε τρόπο και μορφή», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ακινητοποιηθεί για πρώτη φορά από τη λειτουργία του και το μετρό της Αθήνας, στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συνδικάτο, ωστόσο, οι εργαζόμενοι σ' αυτό καλύπτονται συνδικαλιστικά από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Να βγούμε στο δρόμο

Σημαντικά προβλήματα και διάθεση για αγώνα, αναδείχτηκαν από περιοδεία του ΠΑΜΕ χτες το πρωί

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μιλούν με εργαζόμενους
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μιλούν με εργαζόμενους
Σε μαζική και οργανωμένη συμμετοχή στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, κάλεσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με προκηρύξεις στο χέρι, τους εργαζόμενους στο Λαϊκό Νοσοκομείο. «Τα ζητήματα μας αφορούν όλους και πρέπει όλοι να δώσουμε αγωνιστικό παρών για να φράξουμε τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας, παιδείας, την επίθεση στο ασφαλιστικό, υγειονομικό σύστημα, ενάντια στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα».

Στους «αφανής» χώρους δουλιάς του προσωπικού, στο σιδερωτήριο, ραφείο, ξυλουργείο, ηλεκτρολογείο, μαγειρεία και στο υγειονομικό, διοικητικό, οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους και άκουσαν τα προβλήματά τους.

«Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες, εισάγεται το κίνητρο απόδοσης για ν' ανταποκρίνονται οι υπάλληλοι στην προϊσταμένη αρχή. Η καρτοπερίθαλψη μπαίνει στη ζωή μας, θα έχουμε μια κάρτα με υγειονομικές μονάδες και μόλις τελειώσουν θα πληρώνουμε από την τσέπη μας, εκτός αν τετραπλασιάσουν την εισφορά μας» τόνισε ο Ν. Ζώτος από το ΠΑΜΕ και συνέχισε: «Ολα για τη μείωση του εργατικού κόστους, το φιλέτο της υγείας δίνεται στους Αποστολόπουλο - Κοντομηνά. Χρειάζεται αντίσταση σ' αυτή την πολιτική. Μόνο μέσα από τον αγώνα θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τα κεκτημένα».

«Αν δε θέλετε να δίνονται όλα σε ιδιωτικές εταιρίες, καθαρισμός, πλύσιμο, ράψιμο, φαγητό, αν δε θέλετε να χάνονται θέσεις εργασίας, όχι μόνο για σας, αλλά και τα παιδιά σας, χρειάζεται αγώνας και συμμετοχή», είπε η Μ. Κεφαληνού, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, στην πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών στα σιδερωτήρια.

Μέσα από τα λεγόμενα των εργαζομένων αναδείχτηκαν διάφορα προβλήματα. Για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, είπαν «μεταφέρουμε μικρόβια στο σπίτι μας». Για τα κρούσματα κατάργησης του ωραρίου, οδηγός είπε «δουλεύω όλες τις Κυριακές και μου δίνουν ρεπό όταν δεν έχει δουλιά». Τέλος, μεγάλη ήταν η απογοήτευση για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη νοοτροπία που κυριαρχεί για «ίδιον όφελος». Σημαντική όμως και η ανάγκη για ένα άλλο σωματείο που «να βγαίνει στο δρόμο» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

ΠΑΤΡΑ
Στάλθηκε μήνυμα αντίστασης

Δυναμικό συλλαλητήριο από τη Συντονιστική Επιτροπή χτες και νέα συνάντηση στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης

Με μαζική παρουσία εργαζομένων, αλλά και νέων συνδικαλιστικών δυνάμεων να συσπειρώνονται στον ταξικό προσανατολισμό της Συντονιστικής Επιτροπής Αχαΐας πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ δυναμικό συλλαλητήριο στην Πάτρα ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών. Το συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Αχαϊας, ήταν ένας προάγγελος της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, για την οποία σωματεία και συνδικαλιστές όλες τις προηγούμενες μέρες στήριξαν με περιοδείες σε πολλούς εργασιακούς χώρους, εργοστάσια και γιαπιά.

Ολα αυτά βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τη συμβιβασμένη και υποταγμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που όλο αυτό τον καιρό κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην εκφραστούν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα είναι η απόφαση που έλαβε - συντονισμένη με άλλα φιλοκυβερνητικά ΕΚ στην Ελλάδα - να μεταφέρει την απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στην Αθήνα, διασπώντας την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της πόλης στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στο Εργατικό Κέντρο την Τρίτη στις 10.30 το πρωί.

Το συλλαλητήριο άνοιξαν με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, εκπρόσωποι εργαζομένων σε εργασιακούς χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν ο Π. Παπανδρέου, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Θώρακα, η Δ. Παναγοπούλου πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας στο νοσοκομείο ΡΙΟ και ο Α. Γαλάνης εργαζόμενος στην επιχείρηση «Κρητικός».

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Σ. Ανδρεόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ, ο οποίος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση για τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, όσο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και την τακτική που ακολουθούν, ξεπουλήματος της εργατικής τάξης, «κοινωνικών διαλόγων». Ο Σ. Ανδρεόπουλος χαιρέτισε όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στην περιοχή και συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή την Τρίτη κάνοντάς την την πιο μαζική των τελευταίων χρόνων, ώστε να εκφραστεί και η αντίθεση στη γραμμή συναίνεσης που ακολουθεί το ΕΚ Πάτρας μεταφέροντας εργαζόμενους στην Αθήνα.

«ΑΝΕΛΟΡ»
Μετασεισμικές απολύσεις

Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ μίλησε στους εργαζόμενους για την ανάγκη του αγώνα 

Τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για υπεράσπιση των εργαζομένων μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς της 7ης του Σεπτέμβρη 1999, διαπίστωσε στο εργοστάσιο φαρμάκων και καλλυντικών «ΑΝΕΛΟΡ» στους Αγίους Αναργύρους, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, που επισκέφτηκε το χώρο, στα πλαίσια των περιοδειών για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε επίσης το εργοστάσιο της «Κόκα Κόλα» και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση που περιγράφτηκε από τους εργαζόμενους της επιχείρησης στους συνδικαλιστικές είναι χαρακτηριστική για την κυβερνητική υποκρισία και τις υποσχέσεις που έδινε μετά τους σεισμούς. Η παραγωγή στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό σταμάτησε και μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 100 μερικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι και 40 από το τακτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα στο εργοστάσιο σήμερα να λειτουργεί μόνο η αποθήκη με λιγότερο από τους μισούς εργαζόμενους. Η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση αυτή, προσπαθεί να επιβάλει σε όσους εργαζόμενους απέμειναν τις νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης που προωθούνται από κυβέρνηση και εργοδότες.

Μιλώντας στους εργαζόμενους και των δύο εργοστασίων ο Π. Σοφός, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 10 Οκτώβρη για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Προέτρεψε ακόμα τους εργαζόμενους να απορρίψουν κάθε είδους διαπραγμάτευση και διάλογο που αφορά τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα και να δηλώσουν τη διάθεσή τους να υπερασπιστούν την κλιμάκωση του αγώνα για να διαφυλαχτούν οι εργατικές κατακτήσεις, αλλά και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ