ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Ξεκινούν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους

Προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια

Σε ανάπτυξη κοινής ταξικής πάλης καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ

Eurokinissi

Σε ανάπτυξη κοινής ταξικής πάλης καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ
Σε απεργία προχωρούν σήμερα και σε 48ωρη αποχή, αύριο και μεθαύριο, ο κλάδος των ΟΤΑ, με τις ταξικές δυνάμεις να καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις και να συμβάλουν στο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης. Στις 19 Νοέμβρη, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η τρόικα φέρνουν νέα επώδυνα μέτρα, μεταξύ αυτών απολύσεις εργαζομένων που θα ξεπεράσουν τις 40.000, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα επιφέρει παραπέρα μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 300 ευρώ μηνιαίως και άλλα. Καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που στηρίζει τις πολιτικές αυτές, αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και καλεί «μέσα από μαζικές διαδικασίες (...) να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση». Ακόμα επισημαίνει ότι πρέπει «να εξασφαλισθεί η ενιαία δράση του κλάδου», να υπάρξει «κοινό πλαίσιο αιτημάτων με τους δημότες» και να κληθούν και άλλοι κλάδοι σε κοινή πάλη.

Στο δρόμο πάνω από 50 εργαζόμενοι

Το επιτακτικό του καλέσματος των ταξικών δυνάμεων επιβεβαιώνεται και από τη χτεσινή εξέλιξη στο Δήμο Ηλιούπολης όπου η απελθούσα δημοτική αρχή (ΝΔ) ανακοίνωσε στους 53 εργαζόμενους ότι τουλάχιστον οι 43 θα απολυθούν με τη λήξη των συμβάσεών τους. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται από το καλοκαίρι του 2009 με δίμηνες συμβάσεις σε τρία αναψυκτήρια και ένα κυλικείο του δήμου μέσω δημοτικής επιχείρησης. Χτες, ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Νικ. Χριστοδουλάκης τους ανακοίνωσε ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους μετά τη λήξη τους στις 5 Δεκέμβρη. Το Σωματείο παρενέβη άμεσα, προχωρώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Γ. Αναγνώστου, ο οποίος επικαλέστηκε νομικά εμπόδια στο αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων.

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα ταξικής πάλης στους εργαζόμενους της DHL

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι ενάντια στους σχεδιασμούς για μείωση του προσωπικού

Να οργανώσουν αποφασιστικούς αγώνες, βάζοντας φραγμούς στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους εργαζόμενους, στοχεύοντας στη σύγκρουση και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής στο σύνολό της, καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους στις δύο εταιρείες «DHL Express Hellas» και «European Air Transport» (ανήκουν στον Ομιλο Γερμανικών Ταχυδρομείων), οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό κατά 60 άτομα.

Η σημερινή συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία της DHL στον Αλιμο και ακόμα μία θα γίνει τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, στις εγκαταστάσεις της «European Air Transport» στο αεροδρόμιο. Να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η εργοδοσία έχει ήδη μειώσει το προσωπικό κατά 150 άτομα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «Να απαιτήσουν και να επιβάλουν, με κάθε μορφή αγώνα και με απεργιακές κινητοποιήσεις, την άμεση ανάκληση των απολύσεων και το οριστικό σταμάτημα των όποιων σχεδιασμών για απολύσεις έχει η DHL. Καλεί όλα τα ταξικά συνδικάτα όλων των κλάδων να εκφράσουν στους εργαζόμενους της DHL με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους».

Αναφερόμενο στις αιτίες που γεννούν τις απολύσεις και την ανεργία τονίζει πως «οι απολύσεις είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης του κεφαλαίου, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της τρόικας, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον των εργαζομένων και του λαού με στόχο να κάνουν όσο γίνεται φθηνότερη την τιμή της εργατικής δύναμης, για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και τη συγκέντρωση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι όλο και σε λιγότερα χέρια. (...) η αιτία των απολύσεων και της ανεργίας είναι σε τελική ανάλυση η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το ίδιο το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική που το υπηρετεί». Συνεχίζει καλώντας τους εργαζόμενους «να βγούνε στους δρόμους του κοινού ταξικού αγώνα, με τους εργατοϋπάλληλους τoυ κλάδου τους και των άλλων κλάδων, με το ΠΑΜΕ και όλοι μαζί να αντιδράσουμε, να συγκρουστούμε, να αντεπιτεθούμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική στο σύνολό της. Να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τους εργαζόμενους και το λαό και όχι τα μονοπώλια. Που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι τα ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και θα τα θέσει μέσα από κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό-λαϊκό έλεγχο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και στους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Μόνο η πάλη με αυτήν τη γραμμή έχει προϋποθέσεις οριστικής νικηφόρας έκβασης».

Προσφορά στη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Ο Γιάννης Μαυρίκος, μετανάστης, μάγειρας στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, προσφέρει στη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, 200 δολάρια ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της μητέρας του, Καλής Μαυρίκου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προχώρησαν στην κατάληψη του Δημαρχείου

Στην κατάληψη του Δημαρχείου Πειραιά προχώρησαν από νωρίς χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των υπερωριών, αργιών και νυχτερινών δύο μηνών που τους οφείλει η δημοτική αρχή του Παν. Φασούλα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, η οποία, αφού επισήμανε τα νέα μέτρα που έρχονται σε βάρος των εργαζομένων, τους κάλεσε σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους ώστε να αποκρούσουν αυτή την πολιτική. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά και ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Μέχρι αργά χτες το μεσημέρι η δημοτική αρχή δεν είχε υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις για την καταβολή των χρημάτων και οι εργαζόμενοι τόνιζαν πως θα συνεχίσουν και σήμερα την κατάληψη.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΠΑΤΡΑ
Διεκδικούν δεδουλευμένα μαζί με το ΠΑΜΕ

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χτες

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χτες το πρωί οι εργαζόμενες ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Νοσοκομείου «Αγ. Αντρέας», και έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους (1 - 2 μήνες, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, το επίδομα αδείας και τα ένσημα).

Συγκεκριμένα, προχθές, αμέσως μετά την πορεία του ΠΑΜΕ για το Πολυτεχνείο, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλο στα γραφεία του κυρίου Μεντζελόπουλου - υπεύθυνου της εταιρείας - ο οποίος ανακάλεσε τις απολύσεις που είχε εξαγγείλει και δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για σήμερα, Παρασκευή.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενες μαζί με τις ταξικές δυνάμεις έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του νοσοκομείου του «Αγ. Ανδρέα», ο οποίος προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του. Παράλληλα, αρνήθηκε να δώσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει το νοσοκομείο με το συγκεκριμένο δουλεμπορικό γραφείο.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, «η ιδιωτικοποίηση τμημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων στηρίχθηκε από τους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε Ρίο και Αγ. Αντρέα, στηρίχθηκε από τις πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, ενώ συνένοχες είναι οι ομάδες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγάζουν κιχ για την συνύπαρξη - γιγάντωση της ιδιωτικής υγείας σε βάρος της δημόσιας».

To ΠΑΜΕ καλεί τις καθαρίστριες και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να παλέψουν για πρόσληψη των καθαριστριών στα νοσοκομεία και για κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, αλλά και της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι συμβασιούχοι

Προσωρινή αναστολή της κατάληψης του Δημαρχείου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης αποφάσισαν χτες οι 45 συμβασιούχοι υπάλληλοι του δήμου, μετά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους από το δήμο. Κάτω από την πίεση του ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα των εργαζομένων, το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες μέσα στο υπό κατάληψη Δημαρχείο, δεσμεύθηκε ότι θα εξοφλήσει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει στους συμβασιούχους και φτάνουν μέχρι και τους 7 μήνες. Επίσης, αποφάσισε να συνεχίσει να τους απασχολεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανεξάρτητα από το αν έχουν λήξει οι συμβάσεις τους ή όχι.

Στο μεταξύ, θα φροντίσει να συγκαλέσει συνεδρίαση των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου καλλικρατικού Δήμου Χορτιάτη - Πυλαίας προκειμένου να συζητηθεί συνολικά το θέμα των συμβασιούχων και να προκριθούν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων. Οι συμβασιούχοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση και περιμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ