ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπλέει απόλυτα με το «νέο» μνημόνιο

Επικαλείται τις συστάσεις της τρόικας για να δικαιώσει την «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας

Η πάλη για την κατάργηση του μνημονίου περνάει μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου
Η πάλη για την κατάργηση του μνημονίου περνάει μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου
Την έμπρακτη και πλήρη σύμπλευση στην ταχεία προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών επιβεβαίωσε πανηγυρικά για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΝΔ, εκφράζοντας, έμμεσα πλην σαφώς, την υποστήριξή της στις αντιλαϊκές ανατροπές που περιλαμβάνονται στο «νέο» μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.

Στις δηλώσεις που έκαναν χτες τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική αναφορά στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δείχνοντας έμπρακτα τη συναίνεση στην υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρηγίλλης δεν έβγαλε «κιχ» για τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, που περιλαμβάνουν από απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Στην πραγματικότητα, οι «10 προκλήσεις», που πρότεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνουν τη δέσμη μέτρων που εδώ και καιρό η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζει ως «εναλλακτική λύση» στο μνημόνιο. Εξάλλου, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, στην πρόσφατη συνάντησή του με την τρόικα, είχε αναφέρει ότι ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τις «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εντός και εκτός του μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Ρηγίλλης δεν εκδόθηκε χτες καμία ανακοίνωση για το νέο μνημόνιο, ενώ η κριτική που ασκήθηκε από τα στελέχη της ΝΔ επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένους δείκτες (υστέρηση των εσόδων, μείωση ελλείμματος), απλά και μόνο για να αναδείξει την «αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής» και να ασκήσει πίεση για την ανάγκη νέων μέτρων.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής ο τομεάρχης Οικονομίας Θ. Καράογλου επικαλέστηκε την αξιολόγηση της τρόικας για να δικαιώσει την άσφαιρη κριτική που ασκεί το κόμμα του. «Αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, το επιβεβαιώνουν πλέον και οι επιτελείς της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε με αφορμή τις επισημάνσεις και τα νέα μέτρα που προτείνει η τρόικα για την υστέρηση των εσόδων.

Ο ίδιος μάλιστα αντιτάχθηκε στην έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, κλίμα εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου.

Εσωκομματική αναταραχή

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ έχει ξεσπάσει νέα εσωκομματική αναταραχή, καθώς η δημιουργία του νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη έφερε στην επιφάνεια τις υποβόσκουσες εσωκομματικές αντιθέσεις. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης και ελεγχόμενης διάσπασης», μέσω σταδιακών αποχωρήσεων γαλάζιων βουλευτών που πρόσκεινται στην πρώην υπουργό.

Προκειμένου να προλάβει ανεπιθύμητες εξελίξεις ο Α. Σαμαράς προχώρησε χτες σε διαγραφή του βουλευτή Λ. Αυγενάκη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Αφορμή για την αποπομπή του βουλευτή Ηρακλείου αποτέλεσε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, στην οποία εκφράστηκε με θετικό τρόπο για το νέο κόμμα, λέγοντας ότι «φέρνει ένα άρωμα ρεαλισμού, το οποίο πιθανόν να έχει ανάγκη η χώρα».

ΛΑ.Ο.Σ.
«Εθνικό» είναι ό,τι συμφέρει την ντόπια πλουτοκρατία

«Λαγός» στα μαγειρέματα για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος

Την πρεμούρα της πλουτοκρατίας να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για τη βάρβαρη πολιτική της, μέσα από την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε αντιδραστική κατεύθυνση, εκφράζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Μιλώντας χτες σε τηλεοπτική εκπομπή (ΑΝΤ1), επανέλαβε την πρόταση για «κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης και εθνικής σωτηρίας», η οποία «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας».

Για να εκβιάσει, μάλιστα, τη συναίνεση του λαού στα διαχειριστικά σχέδια του κεφαλαίου, κινδυνολόγησε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και των πολλών επιλογών. Με ενδιαφέρει να συμμετέχω σε μία συζήτηση για την επιλογή των καλυτέρων και ικανοτέρων, που θα ηγηθούν της εθνικής προσπάθειας».

Ο Γ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του επιδιώκει «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» για «να μαζέψουμε όλα τα υπάρχοντα χρέη μας και να τα αντικαταστήσουμε με ένα άλλο καλύτερο ομόλογο». Με άλλα λόγια, η οικουμενική κυβέρνηση, που ζητάει ο ΛΑ.Ο.Σ., θα έχει σαν αποστολή να διαπραγματευτεί το μνημόνιο με ένα άλλο μνημόνιο διαρκείας, ικανό να εξασφαλίσει τα κεφάλαια της πλουτοκρατίας και να κρατήσει το λαό χειροπόδαρα δεμένο στην υπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε «δραστική μείωση της φορολογίας για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις» και προσπάθησε να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας. Λάθη, αμαρτίες, ανομήματα, κλεψιές, ατιμίες, λοβιτούρες και τόσα άλλα μας έφεραν στην κατάσταση αυτή. Οι κακοί πολιτικοί, οι πελατειακές σχέσεις, έφεραν τα πράγματα στο μη παρέκει. Εφόσον δεν μπορούμε να παράγουμε από αλλού πλούτο και να βρούμε χρηματοδότηση, δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Είμαστε πνιγμένοι και μας βαστάνε από τον λαιμό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «αυτή η Κυβέρνηση, δεν τραβάει» επειδή δεν έχει «ιδανική σύνθεση» και «το απαραίτητο ταλέντο», ενώ ζήτησε μεγαλύτερη κινητικότητα στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα, λέγοντας ότι «ο μονόδρομος προς την Δύση είναι καταστρεπτικός. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να εκμεταλλευτούμε την γεωγραφία, την τοποθεσία και τον ορυκτό μας πλούτο». «Η Ελλάδα ανήκει εκεί που είναι το συμφέρον της», κατέληξε ο Γ. Καρατζαφέρης, εννοώντας ασφαλώς το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης.

Στρώνοντας, τέλος, από τώρα το έδαφος της τρομοκρατικής προπαγάνδας σε βάρος του λαού, προέβλεψε ότι μπροστά στην 3η και 4η δόση του δανείου από την τρόικα, «τα πράγματα θα γίνουν τραγικά δύσκολα και επώδυνα. Αυτά που θα μας ζητήσουν είναι τρομακτικά». Σ' αυτό το πνεύμα, εξέφρασε με νόημα τις ανησυχίες της αστικής τάξης ότι «θα ζήσουμε ζοφερές κοινωνικές εκρήξεις, εντάσεις και ταραχές».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Συγκροτήθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η κλήρωση για το Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο θα παραπεμφθούν οι πρώην υπουργοί Ε. Μπασιάκος, Απ. Κοντός, Π. Δούκας, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μετά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Το 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Π. Κομνηνάκη, Ι. Γιαννακόπουλο, Α. Αθηναίο, μέλη του Αρείου Πάγου και τους Π. Πικραμένο και Μ. Παπαδοπούλου, μέλη του ΣτΕ. Εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου, κληρώθηκε ο Μ. Ανδριοτέλης, από την Εισαγγελία του Α. Πάγου. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Β. Κριτσωτάκη, Δ. Παπαντωνοπούλου, Β. Καλαντζή και Ε. Παπαδάκης.

Μετά την κλήρωση, θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου η απόφαση της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτός, με τη σειρά του, θα διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στον πρόεδρο του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα έχει εν τω μεταξύ εκλεγεί από τα μέλη που προέκυψαν από την κλήρωση.

Υστερα από την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκδοθεί βούλευμα για την συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις. Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Στα μέτρα του κεφαλαίου το διεθνές δίκαιο

Ως καθ' όλα υποκριτική καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ τη Σύμβαση για την έγκριση τροποποιήσεων του καταστατικού της Διάσκεψης της Χάγης (διακρατικό όργανο για την κωδικοποίηση και την εποπτεία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου), που έφερε για κύρωση το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, πρόκειται για μία σύμβαση που «παγιώνει τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος στην αγριότητα των μορφών του», μιλώντας για «υποκριτική σύμβαση λειτουργίας θεσμών». Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα, κάθε άλλο παρά γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, αφού «μόνο η εξυπηρέτηση του δικαίου των επιχειρήσεων μένει στη θέση του» και όλα τα υπόλοιπα έχουν καταπατηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ