ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δίκαιη λύση χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στο βήμα της Βουλής, κατά τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

Eurokinissi

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στο βήμα της Βουλής, κατά τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας
Τη δέσμευσή του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, της επανένωσης του κυπριακού λαού, με στόχο μία ειρηνική και αποστρατικοποιημένη Κύπρο, κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της, επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ιδίου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις συνολικά στο Κυπριακό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, «έκανε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα, στις διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια και μας είπε τι απομένει να συζητήσουμε».

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και με μια διεθνή προσωπικότητα», θέσεις που είχαν εγκριθεί στις συνομιλίες με τον Μ. Ταλάτ, παράλληλα με τη δέσμευση ότι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της ομοσπονδιακής εξουσίας θα είναι τέτοια, ώστε η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία το συζητάμε με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία και έχουμε διαφορές. Αυτές οι διαφορές παραμένουν ακόμα στο τραπέζι».

Ο λαός υποφέρει στο σύνολό του από την κατοχή

Ο Δ. Χριστόφιας απηύθυνε και έκκληση για ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, η οποία όπως είπε «παραμένει στα ζητούμενα». Τόνισε ότι παρά τα αδιέξοδα που επιδιώκει ο Ντ. Ερογλου, «δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε ότι μοιραία οδηγούμαστε στα δύο κράτη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε την κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπαίνει θέμα επιδιαιτησίας, δεν μπαίνει θέμα στενών και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας, όπως στο πικρό παρελθόν, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να απαντήσουμε αν το δεχόμαστε ή όχι, και δεν έχει καμία εξουσιοδότηση ο ΓΓ του ΟΗΕ να προβεί σε επιδιαιτησία. Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα ενώπιον όλων».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο για διεθνή διάσκεψη, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτή θα «πρέπει να είναι διεθνής πραγματικά με τη συμμετοχή και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων ασφαλώς, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Και πρέπει να συγκληθεί, όταν φτάσουμε σε ακτίνα επίλυσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, από τον ΓΓ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Δ. Χριστόφιας είχε συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό με τον Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ παραβρέθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αμμόχωστος, μία ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα», μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Προτάσεις για να ηττηθεί ο λαός με κάθε μέσο

Ζητάει κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, διορισμένο από τη Βουλή με θητεία χωρίς όριο

Συστράτευση όλων των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης για τη συγκρότηση ενός συμπαγούς αντιδραστικού μετώπου που θα υπερβαίνει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και θα αναλάβει να προωθήσει τη βάρβαρη πολιτική που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία, πρότεινε χτες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος.

Από το βήμα του «ΕΛΙΑΜΕΠ», ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε η Βουλή μέσα στο 2011 να συγκροτήσει μια επιτροπή πολιτικών και τεχνοκρατών, η οποία, αφού πρώτα θα συντάξει ένα σκληρό πρόγραμμα πενταετούς λιτότητας που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα του μνημονίου, στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να «νομιμοποιήσει» με την ψήφο του λαού την εξουσία της.

Δείχνοντας ότι ακόμα και αυτό το αστικό Σύνταγμα είναι κενό γράμμα όταν το υπερβαίνουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ο Αλ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το «νέο μοντέλο» θα υπερβαίνει «κόμματα και εκλογικές περιόδους» (!), δηλαδή θα έχει δυνατότητα παραμονής στην εξουσία όσο απαιτούν οι συνθήκες!

Το αντιδραστικό σχέδιο του Αλ. Παπαδόπουλου έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη συζήτηση για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη, δείχνοντας τους γενικότερους σχεδιασμούς που υπηρετεί η χτεσινή του τοποθέτηση, σημείωσε ότι «η συναίνεση μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας» και «απαιτείται μια νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας».

Το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, όπως το περιέγραψε ο Αλ. Παπαδόπουλος, συνίσταται στο να «προωθήσει συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων (...) θα δώσει το προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα βέτο επί των δαπανών (...) θα καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων - των βολεμένων συντεχνιών» και «θα αναθέσει την είσπραξη των φόρων σε εταιρείες τραπεζών»!

Ακόμα, θα μειώσει το κράτος κατά 30%, αφού όπως είπε «είναι περιττό», θα προχωρήσει σε «καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων (...) άμεση κατάργηση τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων».

Ο ίδιος πρότεινε απολύσεις στρατιωτικών, «περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας» και δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των «πολυάριθμων δημόσιων υπηρεσιών».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η χώρα έχει χρεοκοπήσει από το Μάιο του 2010» και ότι «θα ζήσουμε για πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο». Οπως είπε, «δεν πρέπει η χώρα ν' αφεθεί να σέρνεται και ο λαός να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που του καλλιεργούν καθημερινά οι κατεστημένοι της χώρας. Οι περιστάσεις απαιτούν έναν άλλο τύπο και κυρίως ένα άλλο πνεύμα διακυβέρνησης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεδομένο το μνημόνιο διαρκείας

Μνημόνιο διαρκείας μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας ή σύναψη νέου δανείου, που θα επιφέρουν καταιγισμό νέων αντιλαϊκών πακέτων, μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, αν και επίσημα τα σενάρια διαψεύδονται από τα κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που βρέθηκε στην Αθήνα, δήλωσε ότι «αν δεν επιτευχθεί ο στόχος (σ.σ. να επανέλθει η Ελλάδα στο δανεισμό από τις αγορές) τότε υπάρχουν πολλές ιδέες, όπως ασφαλώς και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του τρέχοντος δανείου ή η επέκταση της χρηματοδότησης με νέα δάνεια που θα φέρουν και νέο μνημόνιο».

Σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι «η τρόικα αναγνωρίζει τις θυσίες» και πρόσθεταν ότι «μπορεί να επιτευχθεί η παράταση της αποπληρωμής». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «υπάρχει ταύτιση απόψεων με την τρόικα».

Το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να το θέσει και στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου θα αποφασιστεί ο μόνιμος μηχανισμός δανειοδότησης μετά το 2013.

Τη στάση της κυβέρνησης στη Σύνοδο συζήτησαν χτες ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος της κυβέρνησης, και οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σε σύσκεψη με τον Γ. Παπανδρέου.

Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράστηκαν ρόλοι. Ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε να μεταβεί στη Γερμανία, ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ