ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Εκατόμβη νεκρών

Απίστευτη τραγωδία στην Καμπότζη, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας
Απίστευτη τραγωδία στην Καμπότζη, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ._

Σε τραγωδία κατέληξαν οι εορτασμοί για το Φεστιβάλ Νερού στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις στη χώρα, στις οποίες εκτιμάται ότι τη Δευτέρα συμμετείχαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπων. Μία γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών. Ο πανικός ξεκίνησε, σύμφωνα με τις αρχές, όταν 10 άνθρωποι λιποθύμησαν προσπαθώντας να διασχίσουν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό που οδηγούσε στο νησάκι των εορτασμών, ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφείς οι ακριβείς αιτίες. Κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούσαν να φτάσουν στους εορτασμούς καταγγέλλουν την ανοργανωσιά των αρχών και αναφέρουν ότι η αστυνομία είχε κλείσει νωρίτερα τη δεύτερη γέφυρα που οδηγούσε στο νησί των εορτασμών, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκλωβιστούν ουσιαστικά στη μοιραία γέφυρα ως μοναδική δίοδο προς το χώρο της εκδήλωσης.

Ο μεγάλος συνωστισμός στη γέφυρα είχε σαν αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος να ποδοπατηθεί μέχρι θανάτου, με αποτέλεσμα περισσότερα από 378 θύματα και μεγάλο αριθμό τραυματιών. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τις αρχές, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, προσπαθώντας να αποδεσμευθούν από το πλήθος, αρχίζοντας να πηδάνε από τη γέφυρα και ή να πνίγονται ή να χτυπάνε στα κιγκλιδώματα, ή να χτυπάνε μέχρι θανάτου, πιέζοντας ταυτόχρονα και σπρώχνοντας τους υπόλοιπους.

Χτες ήταν μέρα πένθους για τους εκατοντάδες νεκρούς και κηδειών από τους συγγενείς τους ενώ πάνω από 700 είναι τραυματίες και πολλοί ακόμα οι αγνοούμενοι. Οι έρευνες για την ανεύρεση θυμάτων συνεχίστηκαν και χτες από τις αρχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν πρωτοφανείς τις απώλειες και την έκταση της τραγωδίας που προκάλεσε ο πανικός σε ένα τόσο περιορισμένο σημείο.

NEA ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Αμυδρές οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων

OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Εξανεμίζονται, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για τη διάσωση των 29 ανθρακωρύχων που παραμένουν - από την περασμένη Παρασκευή - πολλά μέτρα κάτω από τη γη, μέσα στο ορυχείο όπου εργάζονταν - με πλημμελή μέσα και μέτρα ασφαλείας - έπειτα από έκρηξη.

Τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν εισέλθει στο ορυχείο λόγω του επικίνδυνου μίγματος τοξικών αερίων που πιστεύεται πως υπάρχουν στο εσωτερικό των στοών. Επιπλέον, καμία επικοινωνία με πιθανούς επιζώντες δεν κατέστη δυνατή, ενώ και το ρομπότ που είχε σταλεί για να πάρει δείγματα αέρα και να καταγράψει πιθανά σημάδια ζωής χάλασε, καθώς κατέπεσε σε νερό.

Η δραματική εξέλιξη των γεγονότων είναι αποκαλυπτική των τεράστιων ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας και διάσωσης, με αποτέλεσμα οι εργάτες να ρισκάρουν τη ζωή τους για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί καθηγητές θεωρούν ως τουλάχιστον πιθανή την απαγγελία κατηγοριών για εγκληματική αμέλεια στη διοίκηση των ορυχείων της εταιρείας Πάικ Ρίβερ Κόουλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 154 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία κατά τη φετινή περίοδο των βροχών, ενώ αγγίζουν το 1.300.000 οι πληγέντες και οι εκτοπισμένοι και ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Τουλάχιστον τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη στο εργαστήριο χημείας στο Καθολικό Γυμνάσιο Μπρέναν στο Γουίντσορ του Οντάριο.

ΑΝΚΟΡΕΪΤΖ.-- Προσφυγή κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής, που ανέδειξε ως νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη του γερουσιαστή της Αλάσκας την Λάιζα Μουρκόφσκι, κατέθεσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων - υποστηριζόμενος από το «Πάρτι του Τσαγιού» - Τζο Μίλερ, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ας του Νοέμβρη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αγνωστοι επιτέθηκαν χτες σε αστυνομικό της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (ΕULEX) ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του δίχως να τον τραυματίσουν.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η ένοπλη οργάνωση ανταρτών MEND στο νότο του Νίγηρα ανέλαβε χτες την ευθύνη για την ανατίναξη πετρελαιαγωγού την περασμένη Κυριακή στο διυλιστήριο Ομπίντι της Νότιας Νιγηρίας. Στο μεταξύ αναβλήθηκε για τις 9 Απρίλη του 2011 η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που προορίζονταν για τον ερχόμενο Γενάρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που λαμβάνουν το χάπι «Truvada», που συνδυάζει δύο αντιρετροϊκά φάρμακα, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο κατά 44% να μολυνθούν με τον ιό του AIDS υποστηρίζουν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που διεξήχθη σε έξι χώρες και δημοσιεύτηκε χτες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, έρευνα υπηρεσίας του ΟΗΕ που ασχολείται με το AIDS καταγράφει διεθνώς κατά το ένα πέμπτο μείωση το 2009 των νέων κρουσμάτων του ιού.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Μολδαβίας και υποψήφιος του Κόμματος Κομμουνιστών της Μολδαβίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, Αρτούρ Ρεσέτνικοφ, κατήγγειλε χτες πως τη Δευτέρα το βράδυ απήχθη από αγνώστους οι οποίοι τον χτύπησαν και τον βασάνισαν απαιτώντας πληροφορίες για τον Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Βλαντιμίρ Βορόνιν.

ΙΡΑΝ - ΓΚΑΜΠΙΑ
Αιφνιδιαστική διακοπή διμερών σχέσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.--

Την πλήρη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, καθώς και την ακύρωση όλων των διμερών προγραμμάτων και συμφωνιών συνεργασίας ανακοίνωσε η ηγεσία της Γκάμπια, δίνοντας περιθώριο 48 ωρών σε όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γκάμπια δεν έδωσε επισήμως καμία αιτιολογία.

Εντούτοις, έντονη ήταν η αίσθηση ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων σχετίζεται με τον εντοπισμό από τις αρχές της Νιγηρίας, πριν από μερικές ημέρες, ενός μυστικού φορτίου με ιρανικά όπλα, με προορισμό την Γκάμπια. Το φορτίο βρισκόταν σε κοντέινερ που είχαν την ένδειξη «οικοδομικά υλικά». Η δυτικοαφρικανική χώρα δεν είχε σχολιάσει το γεγονός.

Η ναυτιλιακή εταιρεία «CMA CGM», όμως, με έδρα στη Γαλλία και στην οποία ανήκε το εν λόγω πλοίο, δήλωνε ότι είχαν γίνει και άλλες απόπειρες να προσεγγίσει το πλοίο την Γκάμπια. Το γεγονός της μεταφοράς όπλων προς την Γκάμπια επιβεβαιώθηκε και από την Τεχεράνη, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για φορτίο που προερχόταν από ιδιωτική ιρανική εταιρεία (ας υπενθυμιστεί βέβαια ότι οι εξοπλιστικές ιδιωτικές εταιρείες στο Ιράν είθισται να συνδέονται άμεσα με τους Φρουρούς της Επανάστασης) και ότι ήταν σύμφωνο με τους διεθνείς κανόνες.

  • Κλειστές θα μείνουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Τεχεράνη, όπου εκτάκτως κηρύχθηκε «εθνική γιορτή», εξαιτίας των αυξημένων τιμών της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, καθώς κυκλωμένη από βουνά και με τεράστιο αριθμό παλιών αυτοκινήτων, η ιρανική πρωτεύουσα συχνά αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί όλα τα σχετικά προβλήματα υγείας.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέο κόμμα της μειονότητας

ΤΙΡΑΝΑ.--

Νέο κόμμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ιδρύθηκε το περασμένο Σάββατο με την επωνυμία «MEGA» (Ελληνική Εθνική Μειονότητα του Μέλλοντος), το οποίο θεωρείται η φυσική συνέχεια της «Ομόνοιας». Την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος υπογράφουν 35-40 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» και διαφοροποιούνται από τις θέσεις και απόψεις του προέδρου της Β. Μπολάνο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος συγκαταλέγονται διανοούμενοι και άλλες προσωπικότητες της ελληνικής μειονότητας, καθώς και επιχειρηματίες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αλλαγή προσανατολισμού του γερμανικού στρατού, που ξεκίνησε περίπου 20 χρόνια πριν, μετά την «επανένωση» - προσάρτηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επιταχύνεται καθημερινά. Τελευταίο δείγμα, τα σχέδια για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από το καλοκαίρι του 2011 στο πλαίσιο αλλαγών στη δομή του στρατεύματος, όπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Καρλ-Τεοντόρ Τσου Γκούτεμπεργκ.

Από τον Ιούλη του 2011 οι Ενοπλες Δυνάμεις θα στελεχώνονται από επαγγελματίες. Επίσημα ο αριθμός των στρατιωτών θα μειωθεί από 240.000 σε λίγο πάνω από 160.000 αλλά θα διπλασιαστεί, από 7.000 σε 14.000, ο αριθμός των στρατιωτών που μπορούν να μετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό. Η υποχρεωτική θητεία είναι σε ισχύ από το 1957 αλλά πλέον αυτό ανήκει στο παρελθόν καθώς ο γερμανικός στρατός γίνεται ντε φάκτο επαγγελματικός, όπως είναι και οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστές καθότι δηλωμένες οι προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ο στρατός να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ