Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΓΚΑΜΠΙΑ
Αιφνιδιαστική διακοπή διμερών σχέσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.--

Την πλήρη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, καθώς και την ακύρωση όλων των διμερών προγραμμάτων και συμφωνιών συνεργασίας ανακοίνωσε η ηγεσία της Γκάμπια, δίνοντας περιθώριο 48 ωρών σε όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γκάμπια δεν έδωσε επισήμως καμία αιτιολογία.

Εντούτοις, έντονη ήταν η αίσθηση ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων σχετίζεται με τον εντοπισμό από τις αρχές της Νιγηρίας, πριν από μερικές ημέρες, ενός μυστικού φορτίου με ιρανικά όπλα, με προορισμό την Γκάμπια. Το φορτίο βρισκόταν σε κοντέινερ που είχαν την ένδειξη «οικοδομικά υλικά». Η δυτικοαφρικανική χώρα δεν είχε σχολιάσει το γεγονός.

Η ναυτιλιακή εταιρεία «CMA CGM», όμως, με έδρα στη Γαλλία και στην οποία ανήκε το εν λόγω πλοίο, δήλωνε ότι είχαν γίνει και άλλες απόπειρες να προσεγγίσει το πλοίο την Γκάμπια. Το γεγονός της μεταφοράς όπλων προς την Γκάμπια επιβεβαιώθηκε και από την Τεχεράνη, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για φορτίο που προερχόταν από ιδιωτική ιρανική εταιρεία (ας υπενθυμιστεί βέβαια ότι οι εξοπλιστικές ιδιωτικές εταιρείες στο Ιράν είθισται να συνδέονται άμεσα με τους Φρουρούς της Επανάστασης) και ότι ήταν σύμφωνο με τους διεθνείς κανόνες.

  • Κλειστές θα μείνουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Τεχεράνη, όπου εκτάκτως κηρύχθηκε «εθνική γιορτή», εξαιτίας των αυξημένων τιμών της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, καθώς κυκλωμένη από βουνά και με τεράστιο αριθμό παλιών αυτοκινήτων, η ιρανική πρωτεύουσα συχνά αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί όλα τα σχετικά προβλήματα υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ