Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέες συμφωνίες και αύξηση εμπορικών σχέσεων

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--

Η Ρωσία και η Κίνα επισφράγισαν σειρά συμφωνιών στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα καθώς και στην πυρηνική συνεργασία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης κινεζικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία. Υπογράφτηκε συμφωνία για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων ηλεκτρικού σταθμού ατομικής ενέργειας, καθώς και για τη διεύρυνση των εμπορικών οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας στον τομέα των εναέριων και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Ζιαμπάο στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ). Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε φάση σημαντικής ανάπτυξης και έχουν αυξηθεί κατά 57% αυτή τη χρονιά φτάνοντας τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά την συνάντησή τους, χαιρέτισαν τη συμφωνία να ενισχυθεί η χρήση των εθνικών νομισμάτων (ρούβλι, γιουάν) στις συναλλαγές τους.

Η Ρωσία, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, προτίθεται να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, ωστόσο δεν έχει καταληχθεί ακόμα συμφωνία για την τιμή, καθώς η Μόσχα ζητά να την πωλεί όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το Πεκίνο ζητά έκπτωση.

Σήμερα, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ