Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
«Θερίζει» η χολέρα

Ενώ η ντόπια ολιγαρχία επιμένει για τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, προκειμένου να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια «ανοικοδόμησης». Από κοντά και η ΕΕ που φοβάται μη ...μείνει έξω από το πλιάτσικο

Τραγική είναι η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην πολύπαθη χώρα
Τραγική είναι η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην πολύπαθη χώρα
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και οι ασθενείς που νοσηλεύονται για χολέρα, απλώς πλέον στοιβάζονται στους προαύλιους και ανοικτούς χώρους και οι νεκροί επισήμως έχουν ξεπεράσει τους 1.400. Ακόμη και η μέτρηση των νεκρών γίνεται σε αυτούς τους ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο - AFP. Δεδομένου ότι τα επίσημα στοιχεία πάντα απέχουν από την πραγματικότητα, ο αριθμός των νεκρών θεωρείται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Εξάλλου, ένα νέο «επάγγελμα» έχει εμφανιστεί και είναι ο «συλλέκτης σορών» δηλαδή οι άνθρωποι που μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους.

Πάντως, οι «συλλέκτες» εκτός του άμεσου κινδύνου, αντιμετωπίζουν και την οργή των κατοίκων που ουκ ολίγες φορές στρέφονται εναντίον τους προφανώς από τη φοβία που είναι διάχυτη για την ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ».

Η κατάσταση είναι έκρυθμη, ενώ η πολιτική εξουσία επιμένει για τη διεξαγωγή των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ολοένα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αναβολή τους μέχρι τον Απρίλη του 2011.

Βέβαια, η αλλαγή πλεύσης έγινε μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της προηγούμενες βδομάδας, όπου δεκάδες χιλιάδες στο Καπ Αϊτιέν αλλά και στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς απαιτούσαν την απομάκρυνση της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ - Minustah αλλά και την αναβολή των εκλογών. Μετά τους τέσσερις υποψηφίους που αποσύρθηκαν από την προεδρική κούρσα και διάφορες οργανώσεις ακόμη και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητούν την αναβολή τους και υπό το πρίσμα των επιθέσεων που δέχονται διάφοροι υποψήφιοι αλλά και τη δολοφονία ενός συνδικαλιστή. Ωστόσο η πολιτική εξουσία καθώς και η εγχώρια ολιγαρχία είναι ανένδοτες και πασχίζουν, προασπίζοντας και τα δικά τους συμφέροντα, να διεξαχθούν οι εκλογές, ώστε να νομιμοποιηθούν οι ληστρικές ενέργειες για την απόσπαση των τίτλων ιδιοκτησίας, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια «ανάπτυξης» που έχουν εκπονήσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι πολυεθνικές τους. Και τα σχέδια αυτά είναι προαπαιτούμενο για την παροχή βοήθειας της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» που με περισσή μεγαλοψυχία είχε ανακοινώσει στον απόηχο της καταστροφής από το σεισμό τον περασμένο Γενάρη. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του διπλωματικού εκπροσώπου της ΕΕ, Λουτ Φαμπέρτ, ότι η αναβολή των εκλογών θα απειλήσει τη «σταθερότητα» στη χώρα και ότι η ΕΕ δεν «βλέπει κάποιο εμπόδιο για τη διενέργεια των εκλογών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ