ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας διοίκησης

Σε αγωνιστική εγρήγορση καλούν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης και μέσα από τα συνδικάτα, τις λαϊκές συσπειρώσεις και λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά, να ακυρώσουν την πολιτική της νέας διοίκησης του δήμου, με δήμαρχο τον Γ. Μπουτάρη. Να προβάλλουν τη διέξοδο μιας άλλης απόλυτα εφικτής πολιτικής που θα βάζει σε πρώτο πλάνο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κομμάτων τους που στήριξαν προεκλογικά τη νέα διοίκηση του δήμου και μετεκλογικά καλλιτεχνούν την αγιογραφία της για να προλάβουν τις αντιδράσεις του λαού της πόλης.

Το κάλεσμα αυτό απηύθυναν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μετεκλογικό σκηνικό που στήνεται στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ορισμένα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα.

«Θεωρούμε το ρόλο μας σαν έναν από τους οργανωτές της λαϊκής αντίδρασης και πάλης, σε τοπικό επίπεδο, μαζί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των λαϊκών στρωμάτων σε πρώτο ρόλο, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Από το μετερίζι της τοπικής διοίκησης θέλουμε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση αυτής της λαϊκής συμμαχίας, της μόνης ικανής να βγάλει το λαό μας από το αδιέξοδο προς όφελός του», δήλωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφερόμενος στη νέα διοίκηση του δήμου, τόνισε ότι επιχειρείται να επιβληθεί στη συνείδηση του κόσμου, ως μονόδρομος αυτής της πόλης, για να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η πολιτική που θα εφαρμόσει και δεν θα είναι άλλη από αυτή του «Καλλικράτη» και των κομμάτων που τον υποστήριξαν (ΠΑΣΟΚ, Μπακογιάννη, Μάνος, Κουβέλης), αλλά και των επιχειρηματιών που του προσέφεραν απλόχερα τη στήριξή τους.

«Η πολιτική που εκφράζει και ασπάζεται η νέα διοίκηση του δήμου προδιαγράφει σημαντικές περικοπές απόλυτα αναγκαίων δαπανών και όχι διεκδίκηση κονδυλίων από τη κεντρική εξουσία. Με βάση ποια πολιτική θα προσπαθήσει ο νέος δήμαρχος να συντάξει το νέο προϋπολογισμό του δήμου; Με βάση την ασφυκτική πολιτική της κυβέρνησης που τον στήριξε και του μνημονίου ή με βάση μια πολιτική διεκδίκησης των απαραίτητων (και υπαρχόντων) χρημάτων από την κυβέρνηση; Είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα σταθούν δίπλα στους 400 περίπου συμβασιούχους του δήμου που οι συμβάσεις τους λήγουν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αντισταθούν δυναμικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, της ΕΥΑΘ, της παράδοσης του σημερινού χώρου της ΔΕΘ στην επιχειρηματική «αξιοποίηση», στη χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της καθαριότητας. Για το Ποσειδώνιο, ανέφερε, ότι δε διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, ενώ για τη ζώνη καινοτομίας επισήμανε: «Πολύς λόγος έγινε προεκλογικά από την κυβέρνηση και από διάφορους επιχειρηματίες, υποστηρικτές της νέας διοίκησης, για μια περίφημη ζώνη καινοτομίας. Παίζονται χοντρά παιχνίδια. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Μιλάμε για χοντρά επιδοτούμενες μπίζνες που όλοι αυτοί θέλουν να αναδείξουν σε πρωταρχικό στόχο της πόλης για να στηρίξουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης και ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Ο Αγ. Σαχίνης ανέφερε ότι η «Αλυσίδα» ξαναγυρνά στους ιδιοκτήτες της με δικαστική απόφαση, προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητήσει να βγει νέα απόφαση για τον επαναχαρακτηρισμό του χώρου ως χώρου πρασίνου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για τους μετανάστες που έραψαν τα στόματά τους

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε, χτες, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» Βόλου μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Νάνο, για να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες που κρατούνται στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Σήμερα, θα επισκεφτούν και τις φυλακές.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων μεταναστών που ράβουν το στόμα τους, στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, ζητώντας να απελευθερωθούν. Μέχρι χτες, 4 Παλαιστίνιοι είχαν προχωρήσει σε αυτή την απεγνωσμένη πράξη, γιατί δεν αντέχουν τις συνθήκες κράτησης, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούμενοι απείχαν από το συσσίτιο.

Στη λεγόμενη ακτίνα αλλοδαπών των φυλακών στοιβάζονται 32 άτομα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κρατούνταν αρχικά σε κρατητήρια και μετά μεταφέρονταν από φυλακή σε φυλακή. Πολλοί από τους κρατούμενους βρίσκονται εκεί επί 8, 9 και 14 μήνες. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, που παραβιάζεται πολλές φορές από τις αρχές, δεν μπορούν να κρατούνται οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Μεθοδεύσεις για κατάργηση της Κυριακής αργίας

Το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, αναλαμβάνει, για μια ακόμη φορά, η διοίκηση της Νομαρχίας Αθηνών (ΠΑΣΟΚ), καθώς χτες, σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου εισηγήθηκε και ψήφισε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 12 Δεκέμβρη τα καταστήματα στο δήμο της πρωτεύουσας να είναι ανοιχτά.

Μάλιστα, για το θέμα ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, προφανώς σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων. Θυμίζουμε ότι ανάλογη προσπάθεια να λειτουργήσουν Κυριακή τα καταστήματα, είχε επιχειρηθεί από τη Νομαρχία πριν από περίπου 2 χρόνια, κάτι που αποφεύχθη χάρη στη δυναμική αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, της ΟΒΣΑ, του ΠΑΜΕ και άλλων επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων της Αθήνας.

Το νέο παράθυρο στην κατάργηση της Κυριακής αργίας που ανοίγει, με τη συνδρομή του μελλοντικού περιφερειάρχη, Γ. Σγουρού, γίνεται με πρόφαση μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς την Πρόεδρο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ, «η απόφασή μας (σ.σ. συμμετοχής στις εκδηλώσεις) συνάδει με το πάγιο αίτημά μας να παραμένει η αγορά της Αθήνας ανοιχτή τις δύο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων». Με λίγα λόγια, οι εκδηλώσεις δεν αποτελούν παρά μια πρόφαση, προκειμένου να περάσουν τέτοιες αντεργατικές προθέσεις.

Στο δε αίτημα, με την ένδειξη μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» που απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος, με χτεσινή ημερομηνία στο νομάρχη, καταδεικνύονται ως υπαίτιες για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. «Επισημαίνουμε ότι τα καταστήματα του κέντρου της πόλης έχουν επωμισθεί όλο το κόστος των 700 και πλέον συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και καταγραφεί στην πόλη από 1/1/2010 έως και σήμερα», τονίζεται στην επιστολή.

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κ. Μαρκέτη, ο οποίος κατήγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις. Τόνισε ότι η πτώση του τζίρου των καταστημάτων είναι βεβαίως υπαρκτή. Και οφείλεται στην ανημποριά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον τους κυβέρνηση, κεφάλαιο και τρόικα.

Ανάληψη ευθύνης

Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε χτες την ευθύνη για την αποστολή των «εκρηκτικών» δεμάτων σε 14 προορισμούς στις αρχές του Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, με επιστολή της σε γνωστή διαδικτυακή ιστοσελίδα, αναλαμβάνει την αποστολή των δεμάτων στις πρεσβείες Βελγίου, Μεξικού, Χιλής, Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη διεύθυνση της Eurojust και στα κεντρικά της Europol.

Ο συντάκτης του κειμένου τονίζει πως πλέον η «οργάνωση» θα εκφράζεται από δύο αυτόνομες και ισότιμες υποδομές, τον παράνομο τομέα της οργάνωσης και τον Πυρήνα των Φυλακισμένων Μελών της Οργάνωσης. Τέλος, στο κείμενο αναφέρεται πως «σκοπός μας είναι η συγκρότηση ενός αφορμαλιστικού αντιεξουσιαστικού διεθνούς δικτύου αντάρτικων ομάδων και αυτόνομων ατομικοτήτων».

ΠΕΑΦΕ
«Προσκύνημα» στο Μονοδένδρι

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), σε συνεργασία με το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λακωνίας, την Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010, οργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο της θυσίας, στο Μονοδένδρι Λακωνίας, για να τιμήσει τους 118 ήρωες εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους προδότες - ταγματασφαλίτες.

Μετά την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στις Καρυές (Αράχωβα) Λακωνίας, όπου θα δοθεί θεατρική παράσταση, με βάση το βιβλίο της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Προμηθέων τόποι», στο ποίημα Μονοδένδρι.

Το πούλμαν της ΠΕΑΦΕ θα ξεκινήσει την Κυριακή 28.11 ώρα 7 π.μ., από Ομόνοια (μπροστά από το κατάστημα «Χόντος»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ