ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση από τους ιμπεριαλιστές

Η ΛΔ Κορέας προειδοποιεί ότι θα απαντήσει και πάλι αν υπάρξει νέα προβοκάτσια, όπως αυτή της περασμένης Τρίτης

Πολεμικά πλοία της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ συρρέουν στην περιοχή
Πολεμικά πλοία της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ συρρέουν στην περιοχή
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Πρόσθετα μέτρα με στόχο την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και όχι την εκτόνωσή της πήρε χτες η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ.

Πρώτα, ανακοίνωσε τη σημαντική αύξηση των δυνάμεων του στρατού σε πέντε νησιά (συμπεριλαμβανομένου του Γεονπγεόνγκ, όπου σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο ανταλλαγής πυρών την περασμένη Τρίτη) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη ΛΔ Κορέας. Επειτα, επέμεινε στο δήθεν «ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα» που θα στείλουν στη γείτονα οι νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές που ξαναρχίζουν την Κυριακή και ολοκληρώνονται την Τετάρτη με τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS George Washington». Επιπλέον, δέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ, έπειτα από τις επικρίσεις που έγιναν σε βάρος του για την «καθυστέρηση» που παρατηρήθηκε στην απάντηση του νοτιοκορεατικού στρατού απέναντι στα βορειοκορεατικά πυρά...

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση που καταδικάζει το βομβαρδισμό του νησιού της Νότιας Κορέας και την υποτιθέμενη «παραβίαση» του χάρτη του ΟΗΕ και των συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου από την Πιονγιάνγκ.

Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε χτες εκ νέου με «ισχυρά φυσικά αντίποινα χωρίς δισταγμό εάν οι Νοτιοκορεάτες πολεμοκάπηλοι προχωρήσουν σε παράτολμες στρατιωτικές προβοκάτσιες».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπέρτατη αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε πρόταση για πραγματοποίηση των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για μία αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησαν χτες για δεύτερο 24ωρο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θερμό επεισόδιο ΛΔ και Ν. Κορέας, δίχως ωστόσο καμία χώρα να ζητήσει επίσημα την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος. Παρ' όλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε χτες την «ελπίδα» πως τις επόμενες μέρες το ΣΑ «θα εκφράσει άποψη βοηθώντας στην εκτόνωση της κρίσης».

Τέλος, η Σάρα Πέιλιν, Αμερικανίδα πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Ρεπουμπλικάνη και στέλεχος του συντηρητικού «Πάρτυ του Τσαγιού» και επίδοξη υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, έκανε νέα γκάφα καθώς προσκεκλημένη σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «θα πρέπει να συμπαρασταθεί στους Βορειοκορεάτες συμμάχους της»...

AΪΤΗ
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Εξαπλώνεται η χολέρα ενώ η ντόπια ολιγαρχία επιμένει για την διεξαγωγή εκλογών

Εικόνες απόγνωσης στη βασανισμένη Αϊτή
Εικόνες απόγνωσης στη βασανισμένη Αϊτή
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή στις 20 Οκτωβρίου έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 1.523 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΟΗΕ που αναθεωρήθηκαν καθώς η εξάπλωση είναι ταχύτατη, κάνουν λόγο για 200.000 κρούσματα έως το τέλος του χρόνου, ίσως 400.000 μέσα σε ένα εξάμηνο και ενδεχομένως για 20.000 έως 60.000 νεκρούς, αριθμός που εξαρτάται από τις «συνθήκες». Οι συνθήκες είναι άθλιες και απάνθρωπες, δεν πρόκειται να αλλάξουν ενώ έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας του σεισμού της 12ης Αυγούστου. Συνθήκες που αποτελούν προϊόν της χρόνιας καταλήστευσης, των πραξικοπημάτων, των επεμβάσεων που έχουν προκαλέσει τον πραγματικό όλεθρο στην Αϊτή.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ, που με την κατοχική δύναμη, τη Minustah, επιβάλλει την «τάξη», έκανε έκκληση για την αποστολή, επειγόντως μάλιστα, περίπου 1.000 εκπαιδευμένων νοσηλευτών και τουλάχιστον 100 γιατρών ώστε να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Σε αυτή τη ζωντανή κόλαση την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις στο Καπ Αϊτιέν και στο Πορτ ω Πρενς την προηγούμενη βδομάδα απαιτούσαν την αναβολή τους, όπως την ζητούν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο και τέσσερις προεδρικοί υποψήφιοι που αποσύρθηκαν αλλά και διάφορες οργανώσεις.

Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρενέ Πρέβαλ αλλά και τον «διάδοχό του» Ζιντ Σελεστίν, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς. Οι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή επίσης και ενάντια στη Minustah, η οποία εκτός της καταστολής φέρει και την ευθύνη για τη χολέρα καθώς ποτέ κανείς δεν εξέτασε την νέα αποστολή κυανόκρανων από το Νεπάλ και παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει ξεσπάσει επιδημίας χολέρας. Διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα όχημα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν και συνέλαβε τουλάχιστον δύο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι αρκετές ξένες πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Υπερασπιστής των μουσουλμάνων» ο Ερντογάν

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ως υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου, εμφανίστηκε στο Λίβανο, έναντι του Ισραήλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα από την Τετάρτη, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της αύξησης και εδραίωσης της επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, με στόχο η Αγκυρα να καταστεί μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, ο Ρ. Ερντογάν, εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά μύδρους κατά της ισραηλινής πολιτικής που στοχοποιούν τόσο το Λίβανο, όσο και τους Παλαιστίνιους. Κατά την επίσκεψή του αξιοποίησε ιδιαίτερα και τη στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, που όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, χωρίς να τάσσεται ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα, κατάφερε να «μη στοχοποιεί» τις χώρες του αραβικού κόσμου...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του δε θα μείνει απαθής εάν το Ισραήλ επιχειρήσει μία νέα επίθεση εναντίον του Λιβάνου, αλλά ούτε και αν συνεχίζει τη δολοφονική πολιτική στην περιοχή της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα θα «υποστηρίξει το δίκαιο με όλα τα μέσα που διαθέτει». Παράλληλα, κάλεσε το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε ειρηνική επίλυση των διαφόρων ζητημάτων, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο το Ισραήλ, όσο και η περιοχή.

Το Ρ. Ερντογάν υποδέχτηκε την Τετάρτη στη Βηρυτό ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ενώ Αγκυρα και Βηρυτός υπέγραψαν πολιτική δήλωση προκειμένου να ιδρυθεί ένα διακυβερνητικό συμβούλιο υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Στόχος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, σε υψηλότερο επίπεδο.

ΙΡΑΚ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο για δεύτερη φορά πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, αχυράνθρωπος της ιμπεριαλιστικής κατοχής, που εκλέχτηκε σε μια εκλογική διαδικασία, υπό την προστασία των ΝΑΤΟικών όπλων. Ο Μάλικι εξαφάλισε την υποστήριξη του σιίτη, Μουκτάντα Σάντρ και των υπόλοιπων σιιτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Ν. Μάλικι έχει 30 μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το «Κοινοβούλιο». Το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα που εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα οκτάμηνες διαβουλεύσεις και πολιτικό αδιέξοδο, οι οποίες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στις 11 Νοέμβρη.

Ο Ν. Μάλικι ζήτησε από τις πολιτικές ομάδες να παρουσιάσουν υποψήφιους για το υπουργικό συμβούλιο οι οποίοι να είναι «έμπειροι, πιστοί και έγκριτοι», ισχυριζόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την «ανοικοδόμηση και την παροχή υπηρεσιών».

Η εντολή στο Μάλικι για δημιουργία κυβέρνησης χαρακτηρίζεται προϊόν συμβιβασμού σε μία προσπάθεια να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ