ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμεσο καθήκον η οργάνωση του αγώνα απέναντι στα σύγχρονα κάτεργα

Ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα στο «Νιτσιάκο»

Τρεις εργάτες που κινδύνεψαν την ώρα της δουλειάς και από τους οποίους ο ένας σακατεύτηκε, ήρθαν να υπενθυμίσουν την τραγωδία που βιώνει καθημερινά η εργατική τάξη στα σύγχρονα κάτεργα παραγωγής κερδών.

Σε εργολαβικό συνεργείο που τοποθετούσε φωτοβολταϊκά σε ταράτσα σπιτιού στον Κάμπου Δύστου, στη Νότια Εύβοια, τραυματίστηκαν δύο εργάτες, ο Δημήτρης Κάσορας 28 ετών και ο Τζετγιόρ Ζοτάζ 35 ετών, αλβανικής καταγωγής. Οι δύο εργαζόμενοι προσπαθούσαν να μετακινήσουν βάση φωτοβολταϊκών κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ. Δημιουργήθηκε «ηλεκτρικό τόξο» που τους χτύπησε με αποτέλεσμα να υποστούν εγκαύματα. Αρχικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.

Στην επιχείρηση ζωοτροφών «Νιτσιάκος» στα Γιάννενα, 39χρόνος εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά για άγνωστους λόγους στο αριστερό του χέρι, με αποτέλεσμα να χάσει ένα δάκτυλο και να υποστεί μερικό ακρωτηριασμό σε δύο ακόμα δάκτυλα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Το νέο εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση ζωοτροφών «Νιτσιάκος» καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Το παραπάνω τραγικό περιστατικό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Από τον περασμένο Μάιο στο Νομό Ιωαννίνων και μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο σημειώθηκαν τρία εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα. Τα εργατικά ατυχήματα είναι απανωτά, όλο και αυξάνονται γιατί στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας, επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα όπου εργάτες σακατεύονται και παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους. Το ζήτημα είναι μείζον. Η εργατική τάξη πληρώνει πραγματικά βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εξασφαλίσει υπερκέρδη». Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση την προστασία της ζωής και της υγείας τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους. «Η οργάνωση του αγώνα, υπογραμμίζει, ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, μαζί με το ΠΑΜΕ, απέναντι στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και "σκοτώνει" τα εργασιακά δικαιώματα είναι άμεσο καθήκον».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τρομοκρατικές απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων στον όμιλο Αqui

Σε τρομοκρατικές απολύσεις δυο εργαζομένων και δυσμενή μετακίνηση μιας ακόμη εργαζόμενης προχώρησε η εργοδοσία της ξενοδοχειακής μονάδας Corfu Pallas του ομίλου Aqui στην Κέρκυρα. Καταστρατηγώντας τις δεσμεύσεις της στην Επιθεώρηση Εργασίας την προηγούμενη βδομάδα για τη διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπονται και από τη σχετική νομοθεσία για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ανακαίνιση του ξενοδοχείου η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις που έχουν διττό σκοπό και χαρακτήρα. Από τη μια, να τρομοκρατήσει και από την άλλη να διαμορφώσει ακόμη πιο ληστρικούς όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις, τις άθλιες και εκβιαστικές πρακτικές της εργοδοσίας στο Corfu Pallas. «Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει μακρόχρονη πείρα και οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις και απειλές προς τους εργαζόμενους δε θα περάσουν». Καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους, συνολικά τους εργαζόμενους να απαντήσουν με αδιαλλαξία, συσπείρωση και μαζικότητα της πάλης τους απέναντι στην εργοδοσία και τα τσιράκια τους, με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στις εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να ανεβάσουν την ταξική τους ενότητα και να ακολουθήσουν το δρόμο της ρήξης με την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, που δίνει αέρα στην εργοδοτική ασυδοσία, δίνοντας βροντερό «παρών» στην πανελλαδική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη.

«ΜΟΡΝΟΣ» – «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»
Συνεχίζουν αγωνιστικά

Δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια, έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κατασκευής συσκευασιών τροφίμων «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ», στη Θήβα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να καθιερώσει τις ατομικές διαπραγματεύσεις, μη αναγνωρίζοντας την ισχύ της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ετσι και χτες, για 6 ώρες σταμάτησε η παραγωγή και όλοι στάθηκαν έξω από το εργοστάσιο, όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Την Πέμπτη θα γίνει 2ωρη στάση 7-9 το πρωί και 3-5 το απόγευμα.

Μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» έστειλε το σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, που ανήκει - όπως και η «ΜΟΡΝΟΣ» - στον όμιλο Φιλίππου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συντονισμό της πάλης τους.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ» διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ωστόσο, μεγάλες ευθύνες βαραίνουν την πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), που δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων για πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από το εργοστάσιο. Την Τετάρτη το μεσημέρι έχει οριστεί 3μερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«CARTOTECNICAAE - ΣΠ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ»: Να επιβάλει εξάωρη μερική απασχόληση, επικαλούμενη την υπάρχουσα οικονομική κρίση, προσπάθησε από την 1η Ιούλη η εργοδοσία στην εμπορική επιχείρηση «CARTOTECNICAAE - ΣΠ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ» (Θεσσαλονίκη). Σε όσους εργαζόμενους δεν αποδέχτηκαν, ο εργοδότης επέβαλε μονομερώς και υποχρεωτικά την εργασία μόνο 2 ημερών τη βδομάδα με σκοπό να τους εξαναγκάσει να δηλώσουν παραίτηση. Οι εργαζόμενοι συνολικά στράφηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας με καταγγελία και για τις αποδοχές της αδείας, η οποία δόθηκε καταναγκαστικά σε καθεστώς εκ περιτροπής, με συνέπεια να πληρωθούν λιγότερα μεροκάματα από ό,τι θα έπρεπε να πάρουν. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως πρόκειται για φαινόμενο που αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μαζικά στο σωματείο τους, οργανωμένα να δώσουν απάντηση στην αντεργατική πολιτική.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Αποχή από την εργασία έχουν ξεκινήσει από προχτές το βράδυ οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι - μόνιμοι και συμβασιούχοι - στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που αφορούν σε κυριακάτικη εργασία, αργίες, υπερωρίες. Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (σωματείο που υπάγεται στην ΠΟΠ - ΟΤΑ) για τον προγραμματισμό της δράσης.

«ΕΣΠΕΡΙΑ»: Καθολικά συμμετείχαν στην προχτεσινή τρίωρη στάση εργασίας (10πμ - 1μμ) οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» που δίνουν τη μάχη για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά, καθώς όπως έχει ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στις 15 του Δεκέμβρη βάζει λουκέτο στο ξενοδοχείο. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό ταξικό τους συνδικάτο πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και απαίτησαν αυτοί που έχουν την ευθύνη, δηλαδή κυβέρνηση, εργοδότης και το Ταμείο Νομικών (στο οποίο ανήκει το κτίριο που στεγάζεται το «Εσπέρια») να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να μη βρεθούν χωρίς δουλειά 80 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΙΑ» στις 15 του Δεκέμβρη, επικαλούμενος την αδυναμία του να καταβάλει το μίσθωμα του κτιρίου το οποίο ανήκει στο Ταμείο Νομικών. Ο ιδιοκτήτης ωστόσο για πέντε χρόνια πλήρωνε μόνο έναντι του μισθώματος, ενώ η διοίκηση του Ταμείου αυτά τα χρόνια αδιαφορούσε αφήνοντας το χρέος να διογκωθεί και να φτάσει σήμερα τα 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η εκδήλωση για το ΕΚ

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του ΕΚ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει άνοιγμα από τον πρόεδρο του ΕΚΛ, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, κεντρική ομιλία εκ μέρους της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, μετά από σχετική απόφαση της διοίκησης του ΕΚΛ, στην εκδήλωση θα μετονομαστεί η αίθουσα γενικών συνελεύσεων σε «Αίθουσα ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ».

ΕΣΕΕ
Αγωνιστική... έπαρση - κοροϊδία

Σε ασκήσεις... αγωνιστικότητας μέσω... ίντερνετ επιδίδεται η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε, «να ξεκινήσει μια δεκαπενθήμερη διαδικτυακή διαμαρτυρία για την τρέχουσα κατάσταση στο εμπόριο». Θα στέλνει, όπως εξηγούν οι εμπνευστές τής εν λόγω διαμαρτυρίας, τις θέσεις της για διάφορα ζητήματα σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και... πράσιν' άλογα! Ολα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια της γνωστής - για τα αντανακλαστικά αντιδραστική στάση της απέναντι σε κάθε μορφή πραγματικής αγωνιστικής κινητοποίησης - ηγεσίας, να κάμψει την αγανάκτηση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Η κοροϊδία συμπληρώνεται από τη σπουδή της να «εκφράσει τη στήριξή της" στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, προτρέποντας, μάλιστα, τις επιχειρήσεις «να συνυπολογίσουν τις ώρες συμμετοχής των υπαλλήλων τους σ' αυτές στις νόμιμες αποδοχές τους»... Σιγά μην πάθουν τίποτα από την αγωνιστική έπαρση εκεί στα ψηλά της ΕΣΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ