ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Σκούπα» και στις ελάχιστες δωρεάν παροχές

Σε Ενιαίο Φορέα Υγείας θα ενταχτούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας, με χρηματοδότηση μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νομοσχέδιο - «σκούπα» που θα φέρει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο θα έχει περίπου 40 άρθρα εκ των οποίων τα 35 θα είναι για την ένταξη των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας με φόντο την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό θα οδηγήσει στην απογείωση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με άγρια χαράτσια για τα ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισμένους και την πιο βαθιά είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει γνωστοποιήσει λεπτομέρειες απ' την τεχνική διατύπωση των ρυθμίσεων, έγιναν γνωστά τα παρακάτω στοιχεία: Θα δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Υγείας (ΕΦΥ) των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των Κέντρων Υγείας, που θα αποτελέσει και τον ηθμό των περιστατικών προς τα δημόσια νοσοκομεία. Μ' άλλα λόγια ο ΕΦΥ θα στηρίζεται κυρίως στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ και η διαφορά με τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους είναι ότι εκτός απ' τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος θα δέχονται και τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων. Δηλαδή το ήδη γονατισμένο - λόγω κυρίως των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών - ΙΚΑ θα δεχτεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ΕΦΥ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα χρηματοδοτείται απ' τις εισφορές και μόνο των ασφαλισμένων, ενώ στην περίπτωση των ανασφάλιστων οι πληρωμές θα γίνονται απ' τον ίδιο τον ασθενή ή την ασφαλιστική του εταιρεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Υγείας προσδοκά την κατεύθυνση των περιστατικών στα νοσοκομεία, που, σταδιακά, θα οδηγήσει στην κατάργηση των εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης προσδοκά μέχρι και την κατάργηση της γενικής εφημερίας και την αντικατάστασή της με την περίφημη «ολοήμερη λειτουργία» των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή τις έκτακτες ανάγκες θα αντιμετωπίζει πια όχι με το εφημεριακό καθεστώς και - κατά βάση υπηρεσίες χωρίς πληρωμές - αλλά με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων πέραν του κανονικού ωραρίου που θα στηρίζεται στις άμεσες πληρωμές των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τις πληροφορίες για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας ΕΦΥ επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές δηλώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη ΝΕΤ: «Είμαστε, είπε, ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός στον κόσμο που απονέμει συντάξεις και ταυτόχρονα παράγει και υπηρεσίες Υγείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό... Πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός. Το ΙΚΑ θα γίνει Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων (ΕΟΣ). Και βέβαια θα είναι ένας Οργανισμός Υγείας που δεν θα διαχειρίζεται μόνο τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ αλλά και τον κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου κλπ. Ενας σύγχρονος οργανισμός με σύγχρονο μάνατζμεντ, με σωστά εργαλεία και σωστό έλεγχο».

Δηλαδή ο ΕΦΥ θα είναι ο διαπραγματευτής και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας. Οσον αφορά το ΙΚΑ ο Ρ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι θα γίνει ο ΕΟΣ και θα έχει ως αποστολή την είσπραξη των εισφορών και την απονομή συντάξεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε περίπτωση που γίνεται σωστή είσπραξη των εισφορών δεν αποκλείεται να γίνει και μείωση των εισφορών.

Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το φάρμακο, τις ιδιωτικές κλινικές με ευνοϊκότερες γι' αυτές ρυθμίσεις, και νέο τρόπο των προμηθειών των νοσοκομείων που θα εκχωρούνται στους ιδιώτες και στις «διαθέσεις της αγοράς», όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ολοήμερη εμπορευματοποίηση με προσδοκία κερδών

Με την παρουσία τους στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος σηματοδότησαν χτες το μεσημέρι την έναρξη της διαβόητης ολοήμερης λειτουργίας σε 25 δημόσια νοσοκομεία.

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις με κέρδη, που όπως είπε ο Μιχ. Τιμοσίδης το πρώτο διάστημα θα αποφέρουν κέρδη 20 εκατ. ευρώ! Επίσης ο υφυπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η ιατρική επίσκεψη (κυμαίνεται από 30-90 ευρώ) θα πληρώνεται απ' τον ασθενή, εκτός αν προβλέπει αλλιώς ο κανονισμός παροχών απ' το ασφαλιστικό του ταμείο. Για παράδειγμα ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα καλύπτει 20 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Δηλαδή ο ασφαλισμένος του ΟΠΑΔ θα πληρώνει από 10-70 ευρώ, ανάλογα με την ιδιότητα του γιατρού που επισκέπτεται. Οι άλλες ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις κατά κύριο λόγο θα βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Δωρεάν όλες οι εξετάσεις

Συμβολική κινητοποίηση των εργαζομένων στις 9 Δεκέμβρη

Το συμβολικό αποκλεισμό του Γραφείου Εντολών του Ευαγγελισμού ώστε να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε συγκέντρωση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ). Ο συμβολικός αποκλεισμός θα γίνει την Πέμπτη, 9 Δεκέμβρη 2010, και ώρα 8 πμ.

Επίσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν:

  • Τη μαζική συμμετοχή τους στην παναττική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Υγείας στις 12.12.2010 στο αμφιθέατρο (Δώμα) του Ευαγγελισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αγωνιστικής προοπτικής του κλάδου των υγειονομικών και στο συντονισμό της δράσης.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων για όλα τα σοβαρά ζητήματα του νοσοκομείου στις 14.12.2010 και ώρα 8 πμ. Κύριοι άξονες των διεκδικήσεων είναι: Η έλλειψη προσωπικού, η απλήρωτη δουλειά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ένταξη στα ΒΑΕ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Τη μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΝΕ επισημαίνει: «Η ήδη δραματική κατάσταση στην Υγεία οξύνεται σήμερα ακόμη περισσότερο με τα βαριά κι ανθυγιεινά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και που ολοκληρώνουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του βασικότερου ίσως κοινωνικού αγαθού. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω! Επιδεινώνουν κι άλλο τη θέση των εργαζόμενων υγειονομικών, επιτείνουν το χαράτσωμα των ασθενών, γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Κυριαρχεί η λογική "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις": Οι ασθενείς - λες και φταίνε που αρρωσταίνουν - πληρώνουν πλέον αδρά από εισιτήριο στα επείγοντα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, μέχρι για πλήθος εξετάσεων που ήδη έχουν διπλά και τριπλά πληρώσει (άμεση κι έμμεση φορολογία, κρατήσεις Ταμείων κλπ.). Με την περίφημη "ολοήμερη λειτουργία" ολοκληρώνεται η μετατροπή του "δημόσιου" Νοσοκομείου σε Επιχείρηση Υγείας με επίκεντρο το κέρδος, εισπράττοντας εκατοντάδες εκατομμύρια την ώρα της ανάγκης του καθένα μας. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί στενάζουν από την εντατικοποίηση που βαθαίνει καθημερινά λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, από τις χαμηλές αποδοχές, τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.), θερίζονται από νοσήματα φθοράς».

Ο ΣΕΝΕ καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους να τραβήξουν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς μια «κόκκινη γραμμή» στη βαρβαρότητα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Κυβερνητική υπόκλιση στους τραπεζίτες

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στο ξεπούλημα των λαϊκών αναγκών επιβεβαιώνει και η ένταση με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στο ξεπούλημα της υγείας. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, υποκλίθηκε σε δωρεά που έκανε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) στον Ευαγγελισμό.

Τρεις ...ολόκληροι υπουργοί (Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης) παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής της χορηγικής σύμβασης μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Ευαγγελισμού για να εξυμνήσουν την «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Μια ευθύνη που έρχεται με το αζημίωτο απ' την κερδοφορία που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το 2009 η ΕΤΕ, λόγου χάρη, είχε κέρδη 1,010 δισ. ευρώ - και 259 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2010 - και απ' αυτά χαρίζει και 30 εκατ. ευρώ στον Ευαγγελισμό, τα οποία θα έπρεπε να είχε επενδύσει το κράτος για να υπάρχει επάρκεια χειρουργείων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Για την ιστορία: Το 1998 για τα χειρουργεία του Ευαγγελισμού προϋπολογίστηκαν 5 δισ. δραχμές (14,6 εκατ. ευρώ). Το έργο ανέλαβε η ΔΕΠΑΝΟΜ, που έφτιαξε το νέο κτίριο των χειρουργείων, αλλά 12 χρόνια μετά δε λειτουργούν. Το 2007 ο τότε υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος υποσχέθηκε σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο άλλα 14,5 εκατ. ευρώ για τα χειρουργεία, αλλά και πάλι η αποπεράτωση έμεινε στη μέση.

Ετσι η καθήλωση - ή και μείωση - των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την ανορθόδοξη προώθηση των δημοσίων επενδύσεων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ως κατάληξη την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΤΕ) των επιχειρήσεων, που αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και την οποία στη συνέχεια έρχονται να εξυμνήσουν ως «απόδειξη της κοινωνικής ευθύνης» οι υπουργοί των κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ