ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη

MEGA θέμα: Πούλησε ή όχι τους εργαζόμενους για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ;

Κάτι αγωνίες που έχουν οι άνθρωποι.

Η ΓΣΕΕ των εργοδοτών και της κυβέρνησης δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που είναι η αποστολή της: Συμφώνησε μείωση μισθών.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Δε θα είναι η τελευταία.

Δε χρειαζόταν όλη αυτή η παράσταση στο δελτίο του MEGA για να βεβαιωθεί το δεδομένο. Το μόνο καινούριο που προέκυψε είναι η δήλωση του Παναγόπουλου για το πλαίσιο της συνάντησης: Συζητήσαμε, είπε, την πρόταση της ΓΣΕΕ για τη διάσωση των επιχειρήσεων.

Οχι, δε θέλει να μας τρελάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Για τα συμφέροντα της τάξης για την οποία δουλεύει μιλάει. Αυτή που είναι στην εξουσία...

***

Είχε δίκιο ο Παπανδρέου όταν έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά. Τα έχουν οι καπιταλιστές στο σεντούκι τους.

Συγκρατήστε το ποσό: 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ζεστό χρήμα, καθαρό χρήμα στις τσέπες των καπιταλιστών.

Για να τα επενδύσουν, ζητάνε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι κερδοφορίας.

Κι αυτό ακριβώς κάνουν η μία μετά την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις. Εξασφαλίζουν φτηνότερη εργατική δύναμη για να είναι αποδοτικότερα τα κεφάλαια.

Δεν πρόκειται για κόλπο. Είναι θεσμοθετημένη διαδικασία. Γι' αυτό υπάρχουν οι νόμοι και οι αστυνόμοι. Για να υπηρετούν την τάξη που είναι στην εξουσία. Στο προκείμενο την αστική.

Κράτα τη διαπίστωση - ομολογία πως η ζούγκλα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τη μια μετά την άλλη τις καπιταλιστικές χώρες.

Κράτα και την ανησυχία του αστού αναλυτή. Που προσπαθεί να πανικοβάλει τον ήδη φοβισμένο μικροαστό υποβάλλοντάς του την ιδέα ότι κινδυνεύει από τη βία των από κάτω.

Ο αναλυτής γνωρίζει καλύτερα πως η μόνη βία που ασκείται είναι αυτή της εξουσίας των αστών πάνω στο σύνολο του λαού. Αυτή τη βία θέλει να προστατέψει, αυτή τη βία θέλει να ενισχύσει ώστε να θωρακιστεί καλύτερα το καθεστώς της εκμετάλλευσης, για να είναι έτοιμο όταν με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος θα αμφισβητηθεί στην πράξη η εξουσία του.

***

Η αμφισβήτηση της αστικής πολιτικής, της ίδιας της εξουσίας των μονοπωλίων, δεν είναι ένα γενικό ευχολόγιο. Είναι όρος ζωής για την εργατική τάξη. Δε θα προκύψει στο κενό κάποτε. Τώρα η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, σημείωνε προχτές το ΠΑΜΕ.

Στην πράξη: Προετοιμάζουμε με όλους τους τρόπους και τις μορφές, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, την απεργία στις 15 Δεκέμβρη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι βιομήχανοι θεωρούν αναγκαία την αυτοσυγκράτηση στην προβολή αιτημάτων, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τους άλλους. Οι ίδιοι διατηρούν το δικαίωμα να πράττουν τα αντίθετα. Αυτό προκύπτει από τον μακρύ κατάλογο... επιθυμιών που έθεσε χθες ο ΣΕΒ υπόψη της κυβέρνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις πράττει το αυτονόητο για μια εργοδοτική οργάνωση. Σε άλλες όμως, η λογική του είναι "βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε - έξι" (...) Με τέτοια αιτήματα οι βιομήχανοι δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία για να κατοχυρώσουν περισσότερα προνόμια και να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εξόδου από αυτήν, άρα το βάρος της να μείνει στις πλάτες των εργαζομένων» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: «Στην πρόβλεψη για μείωση των μισθών έως 12% με "ειδική επιχειρησιακή σύμβαση" και αντάλλαγμα το "πάγωμα" των απολύσεων για δύο χρόνια συμφώνησαν χθες βράδυ οι κοινωνικοί εταίροι. Μετά την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων είχαν άτυπες επαφές και κατέληξαν σε κοινή θέση» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΧΟΥΝΕ ΡΟΜΠΑ... «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5, και σε έντονο ύφος διέψευσε τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τους εργοδότες για τις επιχειρησιακές συμβάσεις» (το θέμα στα ΝΕΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟ: «Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τις αμοιβές εκεί που έφτασαν το 2009 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 2010. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί κάποια καθολική και ομοιόμορφη μείωση των αμοιβών σε τρέχουσες τιμές. Η προσαρμογή μπορεί να γίνει ανά τομέα και επιχείρηση (...) Ο τουρισμός (...) πρέπει να απαλλαγεί πρακτικώς απ' όλα τα "θεσμικά" ή "κεκτημένα" βαρίδια άλλων, στην πράξη μη ανταγωνιστικών, τομέων της οικονομίας. Είναι εξίσου προφανές ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους ειδικότερους τομείς, που απαραιτήτως συμπληρώνουν το τουριστικό προϊόν, όπως είναι ακτοπλοΐα, αεροδρόμια, λιμάνια, εστίαση και βασικές υποδομές. Κατ' αναλογία, πρέπει να αφεθεί πλήρως απελευθερωμένη η οικονομία» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΘΡΑΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ που απαιτούν τζάμπα εργάτες για δουλειά χωρίς ωράριο

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΚ για τα εργασιακά από τον ΣΕΒ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρά παζάρια για τους μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 12% ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ και ωράριο - λάστιχο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ 12% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ καταργούν το πενθήμερο και τις συλλογικές συμβάσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο φόβος ντόμινο φέρνει κεφάλαια των ΗΠΑ για στήριξη της ΕΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συναγερμός για την Ευρώπη, φόβοι για εξάπλωση της κρίσης χρέους

Η ΑΥΓΗ: Ο «Καλλικράτης» κλείνει σχολεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΙΝΗΜΑ ΙΔΡΥΣΕ και ανακοίνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο πλούτος στον καιρό της κρίσης

«Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια εργαζόμενοι στα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ανατροπών σε εισόδημα, δικαιώματα και κατακτήσεις, το κεφάλαιο κρατάει στα σεντούκια του αμύθητο πλούτο, τον οποίο διευρύνει σε συνθήκες κρίσης και περιμένει να επενδύσει τα συσσωρευμένα κέρδη του μόλις οι συνθήκες του εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την καταλήστευση της εργατικής δύναμης και του πλούτου του λαού. Σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού πρακτορείου "Thomson Reuters", οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει συνολική ρευστότητα περίπου 4,3 τρισ. δολαρίων» (το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Το μεγάλο κόλπο

«Αξίζει ν' αναλογιστούμε πώς θα είναι η χώρα μετά την κρίση αυτή. Θα μιλάμε για αμοιβές που δεν θα ξεπερνούν τα 500 - 600 ευρώ, για απόλυτα ελαστικές σχέσεις εργασίας, για εργαζομένους που θα είναι ικανοποιημένοι με μια διήμερη ή τριήμερη απασχόληση την εβδομάδα. Θα μιλάμε για μια ζούγκλα παρόμοια μ' εκείνη αρκετών δεκαετιών πριν, όταν ακόμα διεκδικούσαν τα στοιχειώδη. Και τα οποία έχασαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Και αυτό δεν θ' αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά μάλλον το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ολα αυτά μοιάζουν μ' ένα μεγάλο κόλπο...» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και η ανησυχία της λερωμένης φωλιάς

«Η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση θα εκδηλωθεί και με βίαιους τρόπους (...) Αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα αυτά τα ζητήματα, προκαλούμε την τύχη μας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής επανεξέταση και ασφυκτικός έλεγχος των μέτρων ασφαλείας σε καίρια σημεία. Ξέρω ότι δεν μας πάει, στην κουλτούρα μας, και πως προτιμάμε πολλές φορές ένα κράτος "χύμα", αλλά θα έπρεπε ήδη να είχαμε καταλάβει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κόστος αυτής της αδιάφορης αντιμετώπισης» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ