ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο νομό Ιωαννίνων

Την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών υποδομών, της πολιτικής πρόληψης ενός ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού με σχετικές γεωλογικές μελέτες, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφυλάσσουν τους κατοίκους και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από τα φυσικά φαινόμενα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τα σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στο νομό το προηγούμενο διάστημα.

«Η επανάληψη, σημειώνει, των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που υπάρχει μετά από κάθε βροχόπτωση, επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ζωή, το βιος των κατοίκων και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί.

Η έλλειψη γεωτεχνικών μελετών σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους (Καχριμάνης - Αργύρης, Φίλιος - Γκόντας) που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική, ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους. Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών».

«Τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.

Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του.

Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, καταλήγει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Διοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση».

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Ο αγώνας των σεισμόπληκτων της Δραπετσώνας, με πρωτοστάτες τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου και τους κομμουνιστές της Δραπετσώνας, έφερε τελικά αποτέλεσμα καθώς, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, αναγκάστηκε να υπογράψει τα παραχωρητήρια ώστε να παραδοθούν στους σεισμόπληκτους τα σπίτια που δικαιούνταν. Ενα αποτέλεσμα που αποδεικνύει περίτρανα πως, όταν ο λαός θέλει, μπορεί.

Από το 1999 που έγινε ο σεισμός της Αθήνας, πολλές από τις 100 φτωχές σεισμόπληκτες οικογένειες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο νοίκι, ενώ αρκετές άλλες όλα αυτά τα 11 χρόνια έμεναν σε κοντέινερ! Ανάμεσά τους και άνθρωποι με σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ά.

Ολα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι αυτοί έπαιρναν μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ σοβαρές ευθύνες για τα δεινά που υπέστησαν έχουν και όλες οι δημαρχιακές πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του Αλ. Χρυσού (ΠΑΣΟΚ/ΣΥΝ) που δεν έκανε απολύτως τίποτα και ενώ τα σπίτια ήταν έτοιμα, δεν παραχωρούνταν.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατέθεσε Ερωτήσεις στη Βουλή και επανειλειμμένα επισκέφτηκε τους σεισμόπληκτους, όπως και ο Ηλίας Πατίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, καλώντας τους σε οργάνωση του αγώνα τους και σε μαζικές κινητοποιήσεις. Οι σεισμόπληκτοι μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υποδομών, απέκτησαν τελικά, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, το σπίτι που δικαιούνταν.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ 65ΧΡΟΝΟΣ μπήκε χθες το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τσίλερ και λούστηκε με βενζίνη, ενώ μετά πλησίασε μία υπάλληλο, την περιέλουσε κι αυτή και απειλούσε να της βάλει φωτιά γιατί θεωρούσε πως καθυστερούσε η έκδοση της σύνταξής του. Ο 65χρονος συνελήφθη από την Αστυνομία.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 17 άτομα και 160 προσήχθησαν και εξετάζονται για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας γυναικών, κυρίως από τη Ρωσία, τις οποίες οι δράστες προωθούσαν σε κέντρα διασκέδασης ή εξέδιδαν μέσω γραφείων. Η επιχείρηση του τμήματος εμπορίας ανθρώπων της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στη Λαμία, στο Βόλο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στη Φλώρινα και άλλα σημεία της χώρας, ενώ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές διεξάγεται έρευνα στη Ρωσία.

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος με την οποία τον περασμένο Ιούλη είχε τεθεί σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος.

ΕΚΡΗΞΗ βόμβας σημειώθηκε αργά χθες βράδυ σε κατάστημα στη Λ. Ποσειδώνος στον Αλιμο. Το κατάστημα ήταν εκτός λειτουργίας και από την έκρηξη που έγινε, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Στη μνήμη του γιου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμφιάλης.

Ο πατέρας του, Νικόλαος Στεφανάτος

***

Στη μνήμη των αγωνιστών Βυρωνιωτών που έφυγαν από τη ζωή προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Σάββας Κατιρτζόγλου

***

Η Παρασκευή Κουρούμαλη πρόσφερε για ενίσχυση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΛΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ