ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγωνιστικής ενότητας

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), όπου έγινε, μια ακόμη φορά, σαφής η ανάγκη οι μεταλλεργάτες να εγκαταλείψουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να συσπειρωθούν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, σφυρηλατώντας την ενότητά τους, ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Μετάλλου, στη χτεσινή κεντρική της παρέμβαση, απηύθυνε «κάλεσμα συσπείρωσης και ταξικής αγωνιστικής ενότητας για να δυναμώσει η αντίσταση, ο αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς εκφραστές του, να καταδικαστεί μαζικά η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), όλα τα προηγούμενα χρόνια, στήριξε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, συνέβαλε στην υλοποίηση των αντεργατικών πολιτικών. «Ο δρόμος που ακολουθείται από την πλειοψηφία είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντά μας αφού σπέρνει την απογοήτευση, την αναποτελεσματικότητα, την ηττοπάθεια και βοηθάει την κυβέρνηση και την εργοδοσία να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους», επισήμανε στην παρέμβασή της η ΔΑΣ. Καθόλου τυχαίο το ότι η ηγεσία της ΠΟΕΜ μέσα σε τρία χρόνια κήρυξε μόλις ...δύο πανελλαδικές στάσεις εργασίας (24/2/2009 και 15/6/2010), όταν την ίδια περίοδο κατεδαφίστηκαν μισθοί, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε: «Η χώρα μας έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μπορεί να έχει έναν κλάδο μετάλλου που να είναι η βάση μιας λαϊκής οικονομίας. Δεν της έχουν καταστρέψει ακόμη όλες τις δυνατότητες. Δικαιούται ο λαός μας έναν τέτοιο κλάδο, μοχλό ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας. Ηρθε η ώρα της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο».

Από την άλλη, η πρόκληση και ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων ξεχείλιζαν απ' τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΓΣΕΕ. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, Στ. Ξεκαλάκης, μίλησε για την ανάγκη της «διασφάλισης των θέσεων εργασίας, της τήρησης των ΣΣΕ και της τήρησης των κανόνων της εργασίας»! Καθόλου τυχαία οι μεταλλεργάτες επέστρεψαν τον εμπαιγμό: «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή» και «Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις», ήταν τα συνθήματα που δόνησαν την αίθουσα του συνεδρίου.

Στην ίδια λογική και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Θ. Δανούσης, επιχείρησε να πείσει τους εργάτες πως η ΓΣΕΕ αγωνίζεται για το συμφέρον των εργατών! Προκάλεσε ακόμη και τη λογική των συνέδρων, λέγοντας πως ίσως η ΓΣΕΕ να έκανε κάποια ...λάθη επικοινωνιακής τακτικής, όταν την ίδια ώρα διαπραγματεύεται με τους σφαγιαστές πόσο θα πετσοκόψουν τις εργατικές κατακτήσεις. «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», απάντησαν οι σύνεδροι.

ΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Παρέμβαση στα ιατρεία του ΙΚΑ στην Ηλιούπολη, τα οποία παρουσιάζουν εικόνα «παράλυσης» εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, πραγματοποίησαν χθες το πρωί πλήθος εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ.

Τα ιατρικά ραντεβού καθυστερούν μέχρι και 60 μέρες, συμβάσεις γιατρών που λήγουν πλέον δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα τρεις οικογενειακοί γιατροί, ένας παιδίατρος, ένας πνευμονολόγος κι ένας οφθαλμίατρος να μην προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες μέσω του ΙΚΑ. Επίσης, σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που χρειάζονται παθολόγο, ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, ψυχίατρο και νευρολόγο.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο, μια εξέταση γενική αίματος, θα πραγματοποιηθεί 42 μέρες μετά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το υπάρχον προσωπικό έχει υπερβάλει εαυτόν καθώς αντί για 90 αιμοληψίες την ημέρα πραγματοποιεί 140. Οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι και στην Ηλιούπολη αντί ένας οικογενειακός γιατρός να εξυπηρετεί μέχρι 2.500 ασθενείς φτάνει να έχει περισσότερους από 5.000. Ολόκληρες περιοχές, όπως η Αγία Μαρίνα, δεν έχουν πλέον κανένα γιατρό με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να εξυπηρετηθούν.

Οι συγκεντρωμένοι, αφού ύψωσαν πανό που έγραφαν «θέλουμε δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Ασφάλιση για όλους», «θέλουμε οικογενειακούς γιατρούς», κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μηλιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ηλιούπολης ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για μεγάλες γεωγραφικές ενότητες της πόλης είναι άμεσης προτεραιότητας. Η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι εξαιρετικά κρίσιμη».

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα στο διευθυντή του ΙΚΑ, Σπύρο Τσώνη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ DHL Με απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στις εγκαταστάσεις της DHL στο αεροδρόμιο αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στις δύο θυγατρικές του Ομίλου Γερμανικών Ταχυδρομείων (τις «DHL Express Hellas» και «European Air Transport»), στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς για μείωση του προσωπικού κατά 60 άτομα και στις προσπάθειες εκφοβισμού τους, προκειμένου να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης», όπως καταγγέλλουν τα δύο επιχειρησιακά σωματεία. Το Σωματείο Εργαζομένων «DHL Express» έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και το Σωματείο Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών 8ωρη στάση εργασίας (5 π.μ.-3 μ.μ.).

ΙΓΜΕ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών και Ερευνών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εκκρεμούν για το 2010 ανελαστικές υποχρεώσεις πάνω από 6 εκατ. ευρώ, μένουν χωρίς αποζημίωση πάνω από 140 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και διακυβεύεται η πληρωμή ακόμα και της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Διεκδικούν: Τακτικούς Προϋπολογισμούς για το 2010 και 2011 που να επαρκούν για τη λειτουργία του ΙΓΜΕ και την κάλυψη των στοιχειωδών υποχρεώσεων. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΞΥΛΟΥ «ΚΟΥΝΣΤΟΦ»
Προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων

Την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία διεκδικούν οι περίπου 40 εργαζόμενοι της επιχείρησης ξύλου «ΚΟΥΝΣΤΟΦ» στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και ενάμιση μήνα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ τις τελευταίες βδομάδες περιφρουρούν και το εργοστάσιο προκειμένου να εμποδίσουν την εργοδοσία να βγάλει εμπορεύματα από την αποθήκη. Παλεύουν κόντρα στην προκλητική τακτική της εργοδοσίας να τους κρατά απλήρωτους, από 3 έως και 9 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα παίρνει διαρκώς και νέες παραγγελίες. Εχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σταθερά δίπλα τους, στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των δεδουλευμένων τους.

Στην προσπάθειά του να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ο εργοδότης Σάββας Παπαδόπουλος, τις τελευταίες ημέρες καθημερινά φέρνει την αστυνομία, μάλιστα συνοδεύει ο ίδιος τα οχήματα της αστυνομίας στο εργοστάσιο και απαιτεί την απομάκρυνση των εργατών από την είσοδο για να βγάλει έξω τα φορτηγά με τα εμπορεύματα. Η αστυνομία και χτες το πρωί, ήταν εκεί, έτοιμη να υπερασπιστεί την εργοδοσία.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΚΕΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Υποχώρησε μέρος της γέφυρας

Από τύχη γλίτωσαν εργαζόμενοι που δούλευαν εκείνη τη στιγμή

Οι σοβαροί κίνδυνοι, που διατρέχουν καθημερινά στη μάχη για το μεροκάματο, με κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο εργοτάξιο κατασκευής του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ στα Γιάννενα την περασμένη Τετάρτη.

Μέρος της γέφυρας που αποτελεί κόμβο για την προσέγγιση του πολυκαταστήματος υποχώρησε, με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκείνη τη στιγμή πάνω στη γέφυρα κάνοντας σκυροδέτηση (7 το απόγευμα και μες στη βροχή) να γλιτώνουν από θαύμα. Η σταδιακή και αργή υποχώρηση της γέφυρας και τα γρήγορα αντανακλαστικά των εργατών, που πρόλαβαν να φύγουν έγκαιρα, ευτυχώς στάθηκαν ικανά για να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Τα αίτια για την πτώση της σκαλωσιάς, που πιθανά να σχετίζονται με κακοτεχνίες (σαθρό έδαφος και νερά που με τη βροχή επιδεινώνεται η κατάσταση, αφού τα νερά λιμνάζουν και δεν έχουν έξοδο να φύγουν), συνδέονται με πίεση της εργοδοσίας να ολοκληρωθεί απαρέγκλιτα, με κάθε μέσο και τρόπο το έργο (ανοίγει το κατάστημα στις 15 Δεκέμβρη).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη καταγγέλλει τις συνθήκες κάτεργο που επικρατούν στο παραπάνω έργο (εντατικοποίηση της δουλειάς, ατελείωτα ωράρια, εργοδοτική τρομοκρατία). Αναφέρεται επίσης στις ελλείψεις μηχανισμών ελέγχου και στην πλήρη αδιαφορία των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ. Απαιτεί να παρθούν αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση των ΣΕΠΕ - ΚΕΠΕΚ, για τακτικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους.

Σε κατάληψη του δημαρχείου Περάματος προχώρησαν χτες από το πρωί ως το μεσημέρι, οι συμβασιούχοι του δήμου, με απόφαση της αγωνιστικής διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περάματος, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ είχαν τη συμπαράσταση και των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Οχι στο χαράτσι των τριών ευρώ

Σε δυναμικό αποκλεισμό του ταμείου του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας προχώρησαν χτες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ της περιοχής εμποδίζοντας την είσπραξη των τριών ευρώ που έχει επιβληθεί σε όλους όσοι εισέρχονται στο Κέντρο Υγείας ακόμα και για να γράψουν φάρμακα.

«Οι εργαζόμενοι μέσα από τις ασφαλιστικές μας κρατήσεις έχουμε πληρώσει και τώρα μας ζητάνε να ξαναπληρώσουμε σήμερα τρία ευρώ, αύριο πέντε και μεθαύριο δέκα με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας» τόνισε ο Γιάννης Βλάχος, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Σαλαμίνας. «Η επιβάρυνση αυτή είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τους συνταξιούχους, οι οποίοι, όπως τόνισε ο Λάμπρος Ζήσιμος, έχουν ήδη δει τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται και οι ίδιοι να οδηγούνται σε πλήρη πτώχευση».

Το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, που το χειμώνα καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες 30.000 κατοίκων και το καλοκαίρι 250 χιλιάδων, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ