ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Δύο δρόμοι διαμετρικά αντίθετοι

Μια απλή σύγκριση στα κείμενα αρκεί.

Στη βάση της σελίδας ορισμένα από αυτά που γράφτηκαν στον αστικό Τύπο. Αλλα για να καταγράψουν κι άλλα για να «καταγγείλουν». Στο διά ταύτα η εργατική τάξη καλείται να δεχτεί μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Σε μια μάλιστα περίπτωση διατυπώνεται με τρόμο ο κίνδυνος να πέσουν, όπως λένε, οι εργάτες «θύματα» του ΠΑΜΕ!

Στη διπλανή στήλη, στο απόσπασμα από τον «Ριζοσπάστη», με λίγες λέξεις επισημαίνεται ο πυρήνας του παζαριού που γίνεται: Αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, ένταση της εκμετάλλευσης που βάζει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι δε θα μπορούν ούτε να αναπληρώσουν κανονικά την εργατική τους δύναμη. Πρόκειται για κατάσταση εξαθλίωσης. Πρόκειται για τρανή απόδειξη πως το κεφάλαιο δε διστάζει να καταστρέψει και εργατική δύναμη προκειμένου να εντατικοποιήσει την αύξηση των κερδών του.

Τα παραμύθια με τα οποία κυβέρνηση και ΓΣΕΕ προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική της εξαθλίωσης, ότι δήθεν με τις μειώσεις μισθών θα εμποδιστούν οι απολύσεις, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Η εκτίμηση του ΚΚΕ ισχύει απόλυτα: Οσο και να μειωθούν οι μισθοί, το κλείσιμο μικρών, μεσαίων, ακόμα και μεγάλων επιχειρήσεων θα συνεχιστεί, γιατί αυτό είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της έντασης του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, της ισχυροποίησης των μονοπωλίων στους κλάδους.

***

Την ώρα που η κυβέρνηση μαζεύει εύσημα από τους διάφορους «Τρισέ» για τη συνέπεια με την οποία υπηρετεί την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, την ίδια ώρα η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη να κάνει το δικό της λογαριασμό. Οχι τον στενά οικογενειακό, εκεί ο μπούσουλας έχει χαθεί από καιρό. Να κάνει λογαριασμό ως τάξη απέναντι σε τάξη. Να βάλει από τη μια μεριά της ζυγαριάς τον ένα πάνω στον άλλο τους δυνάστες της για να διαπιστώσει και μετρήσιμα πως η μόνη λύση για να γίνει θετικό για τα συμφέροντά της το ισοζύγιο είναι να πετάξει όλα τα βαρίδια από τη ζωή της.

Η λύση για την εργατική τάξη δε βρίσκεται στην αναμονή, ούτε βεβαίως στην αποδοχή της σφαγής, όπως ζήτησε για μια ακόμα φορά χτες ο πρωθυπουργός. Το κάλεσμα του ΚΚΕ δείχνει το δρόμο: Είναι κρίσιμο ζήτημα οι μισθωτοί, όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης, να οργανώσουν τις δυνάμεις τους, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού κινήματος και σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά να απομονώσουν τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, να απεγκλωβιστούν αποφασιστικά και οριστικά από τα κόμματα της ΕΕ. Ταξική πανεργατική παλλαϊκή αντεπίθεση, οργανωμένη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις συνοικίες, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια που ευθύνονται.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ η μείωση μισθών, η αύξηση απλήρωτης δουλειάς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο νόμος για τις νέες συμβάσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ για το «κούρεμα» των μισθών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΠΑΧΑΛΟ για τη μείωση μισθών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΟΡΟΙ ΓΣΕΕ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

Η ΑΥΓΗ: Τι γυρεύει η ΓΣΕΕ στο παζάρι;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανακρούει πρύμναν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπό παρακολούθηση όλοι οι υπουργοί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοι ζητούν μια καλή μετάταξη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ η συμμορία του λιμανιού


ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ: «Ανοιξε ο δρόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Με βάση τις συμβάσεις ειδικών συνθηκών, οι οποίες θα έχουν διάρκεια έως και δύο χρόνια, προβλέπεται ότι οι εργοδότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών έως 12%» (το πρώτο θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: «Οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους γίνονται πάντα σε καλό κλίμα. Συζήτησα χθες μαζί τους για επτά ώρες. Λέτε να έβλεπα όνειρο; Μάλλον όχι» (η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ / ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ «ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ» «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, πήγε ένα βήμα παραπέρα: "Η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα και οπωσδήποτε δεν θα σημάνει επιστροφή στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας". Χωρίς φόβο πολιτικού κόστους, χωρίς πάθος άλλο πλην της υπεράσπισης των συμφερόντων της τάξης του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζωγραφίζει με παρρησία το μέλλον: τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Θα είναι χειρότερο» (καταγραφή και σχόλιο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ: «Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο (...) Η κυβέρνηση είναι απούσα ηθελημένα. Το πολιτικό βάρος είναι ασήκωτο και δεν θέλει ούτε καν να δοκιμάσει να το σηκώσει. Γι' αυτό κι έχει στήσει το παιγνίδι επικοινωνιακά με τέτοιο τρόπο ώστε να της έρθουν βολικά, αν και γνωρίζει πολύ καλά, από τον Αύγουστο ήδη (...) για το τσεκούρι στις αποδοχές και του ιδιωτικού τομέα (...) Η κατάσταση, η χειρότερη που έχει ζήσει η χώρα από την εποχή της Κατοχής, δείχνει ότι δεν ισορροπεί τουλάχιστον σε κάποιο σημείο» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥΣ: «Τι είναι αυτό το σίριαλ των τελευταίων ημερών με τη ΓΣΕΕ (...) Το σίγουρο είναι ότι με αυτή τη γραμμή σύγχυσης, μυστικών επαφών, πολιτικών που η μία ακυρώνει την άλλη δεν κερδίζουν οι εργαζόμενοι. Παραλύουν, δεν μπορούν να καταλάβουν (...) δημιουργείται ορθάνοιχτο πεδίο δράσης του ΠΑΜΕ» (από άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θωρακίζουν τα κέρδη τους

«Ο ΣΕΒ απαιτεί ολοκληρωτική ασυδοσία δράσης, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να βγει από την κρίση πιο ισχυρό και ασύδοτο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Αυτό είναι το δίκιο του που υπηρετεί ολοκληρωτικά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις (...) απαιτούν απόλυτη εξουσία και ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Η κυβέρνηση τους προσφέρει στο πιάτο συνθήκες απρόσκοπτης κερδοφόρας δράσης με το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που συζήτησαν προχτές στα μουλωχτά οι εργοδοτικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ.

Καταστρέφουν τους εργαζόμενους

Εκτός από τη συμφωνία για μείωση των μισθών κατά 12% που συμφώνησαν εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ, φαίνεται να συμφώνησαν και στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου χωρίς πληρωμή υπερωριών και για 6ήμερη δουλειά και για κατάργηση της Κυριακής. Αλλά έτσι αυξάνεται η απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, αυξάνοντας την εκμετάλλευση και τα κέρδη, ενώ θα προκαλούνται και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των εργαζομένων, αφού δε θα μπορεί να αναπληρώνεται η εργατική τους δύναμη κανονικά. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους δεν είναι μόνο η δραστική μείωση μισθών αλλά και η μεγάλη αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και του χρόνου της απλήρωτης δουλειάς. Θυμίζει την οδηγία της ΕΕ για το 65ωρο, όπου η μεγαλοεργοδοσία θα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους όλες τις μέρες της βδομάδας, για όσες ώρες θέλει, πληρώνοντας μισθούς πείνας.

Σταθμός η απεργία με το ΠΑΜΕ

Η ζωή της εργατικής τάξης μπαίνει στο απόσπασμα. Γι' αυτό να ορθώσει το ανάστημα και τη δύναμή της κόντρα στο κεφάλαιο, παλεύοντας ενάντια σ' αυτό το νομοσχέδιο, διεκδικώντας συμβάσεις ικανοποίησης των αναγκών της. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει τη φωλιά της λερωμένη. Προσπαθεί να συγκαλύψει τις πομπές της, λέγοντας ότι δε συμφωνήθηκε τίποτα, ενώ συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στα μουλωχτά. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτήν. Είναι επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα (...) Ο δρόμος της εργατικής τάξης είναι να πάρει την υπόθεση στα δικά της χέρια. Σταθμός σ' αυτήν την πορεία η απεργία στις 15 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα» (το άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ