ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Χρυσές» δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο

Δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις από ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακό» και διάφορα προγράμματα

Στη διάθεση μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοεξαγωγέων και τραπεζιτών έθεσε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών ενισχύσεων μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο και ένα πλήθος υποπρογραμμάτων, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση «ξεζουμίζει» άμεσα και έμμεσα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που «προικίζει» το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, με το προϊόν της οικονομικής λεηλασίας σε βάρος του λαού.

Μιλώντας σε κοινό επικεφαλής επιχειρήσεων, σε εκδήλωση για το «Βιώσιμο μέλλον», στο Μέγαρο Μουσικής, ο υπουργός ανακοίνωσε την κυβερνητική στόχευση για το διπλασιασμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με δαπάνες ύψους 5,2 δισ. ευρώ για το 2011 και ποσοστό απορρόφησης 35%, αλλά και συμβασιοποίηση του 80% των έργων του 2012. Η υλοποίηση του στόχου θα βασιστεί στη «δραστική απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης» και στην αναθεώρηση του προγράμματος μέσα στο 2011.

Την ερχόμενη Τρίτη θα εξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο υπουργός τον αποκάλεσε «τομή στα μεταπολεμικά ειωθότα». Θα προβλέπει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και «πλαφόν» για κάθε έργο, δίνοντας έμφαση στις φοροαπαλλαγές και στις επιχορηγήσεις κεφαλαίου, ενώ θα επιτρέπει και συνδυαστικές δράσεις, όπως φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια και επιχορήγηση του αρχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα κεφάλαια από το ΕΤΕΑΝ, με κεφάλαιο 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, ολοκληρώνουν τις συνολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θα πριμοδοτήσουν και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις περιφέρειες.

Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, υποσχέθηκε ο υπουργός στους μεγαλοεξαγωγείς, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Γιούρομπανκ για την «εξωστρέφεια» και την «καινοτομία». Στις 8 του Δεκέμβρη θα προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος για την «εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα» που θα προβλέπει την απευθείας χορήγηση, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, 30 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου. θα ακολουθήσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011, η δημιουργία του «Ταμείου Εξωστρέφειας» με άλλα 70 εκατ. ευρώ κρατικής συμμετοχής, εκτός αυτής των τραπεζών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014.

Στην ίδια εκδήλωση, όπου ο υπουργός εκθείασε τον «κομβικό» ρόλο των επιχειρήσεων για το χτίσιμο της «νέας Ελλάδας», ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούρομπανκ Ν. Νανόπουλος απαίτησε να μη διαταράξει κανένας την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και νέες μειώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ελληνικά «εύσημα» για την ενεργειακή στρατηγική

Την απόλυτη εναρμόνιση της ελληνικής κυβέρνησης με την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, στο χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που έγινε στις Βρυξέλλες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η στρατηγική της ΕΕ είναι βελτιωμένη σε σχέση με οτιδήποτε έχει δει το φως στο παρελθόν». Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν οι πολύ σημαντικές πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για την «Ενέργεια 2020» και για το «Σχέδιο για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Δικτύου». Πρόκειται για πολιτικές κατευθύνσεις που εμπεριέχουν τις τελευταίες επιταγές του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου και στοχεύουν στην ολόπλευρη στήριξη και επέκταση της υπερκερδοφόρας δράσης του.

Δευτερεύουσας σημασίας ήταν η διαφοροποίηση της κυβέρνησης, κυρίως ως προς τα χρονοδιαγράμματα, για την εναρμόνιση των υποστηρικτικών μηχανισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ανέφερε ότι θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην «υγιή ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο». Η δυσκολία έγκειται στα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των ΑΠΕ ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η υπουργός επεσήμανε πάντως την αντίθεση της κυβέρνησης στη χρήση και επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.

Αντιθέτως, ένθερμα υποστήριξε την πολιτική διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων και την «αναγκαιότητα επέκτασης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σε απομονωμένες περιοχές», που εντάσσεται στα επιχειρηματικά σχέδια για εμπορία ηλεκτρισμού που παράγεται από μη διασυνδεδεμένες, προς το παρόν, περιοχές. Η δημιουργία υποδομών και διασυνδέσεων, που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν οι ιδιώτες, σε συνδυασμό με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν τις εσωτερικές απαιτήσεις στις «αιχμές» της κατανάλωσης, υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια! Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την ανάγκη διασύνδεσης των χωρών της Μεσογείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρόβλεψη για ανάκαμψη

Παρ' ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού συνεχίζουν να ωρύονται για την κάμψη των κερδών τους, αποσπώντας όλο και περισσότερα προνόμια από την κυβέρνηση που συναποφασίζει μαζί τους την τουριστική πολιτική, το 2011 αναμένεται ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξηθούν τα κέρδη, αλλά και να αντισταθμιστούν μερικώς οι μειώσεις προηγούμενων ετών. Το μήνυμα της ανάκαμψης προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Οργανωτών Ταξιδιών (ECTAA), που πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο τη Γενική Συνέλευσή της, στην Ελλάδα.

Στη συνέλευση επισημάνθηκε ότι η τάση ανάκαμψης αφορά γενικότερα την Ευρώπη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φαρσοκωμωδίας συνέχεια με τους μεγαλοοφειλέτες

Συνεχίζεται η κυβερνητική φαρσοκωμωδία, για τους οφειλέτες του δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Αυτή τη φορά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε διασταυρώσεις οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι παράλληλα διατηρούν ακίνητα σημαντικής αξίας στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας (Φιλοθέη, Παλιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγμένη), καθώς και στο Πανόραμα και την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν 776 κάτοχοι ακίνητης περιούσιας 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολές προς τους μεγαλύτερους οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, ενώ προειδοποιεί, ότι αν παρέλθει η ημερομηνία αυτή, χωρίς να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα κινηθεί εναντίον τους ενεργοποιώντας τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από τη μία πλευρά δημοσιοποιεί στοιχεία μεγαλοοφειλετών οι οποίοι χρωστάνε στο δημόσιο μερικά εκατομμύρια ευρώ, και από την άλλη, με την εφαρμογή του μνημονίου τους προσφέρει δισεκατομμύρια. Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων στο 20% (από 24%), εν μέσω κρίσης ενεργοποιούνται προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μείωση των μισθών που θα επέλθει με την υπερίσχυση των εργοστασιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών μεταφράζεται σε ισόποση αύξηση των κερδών.

ΚΡΗΤΗ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Ηράκλειο

Σε σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης και η οργάνωση νέων αγώνων», καλεί η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη.

Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου του Δήμου Αστερουσίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ